Jeden z najznámejších slovenských hudobných klubov vchádza do tridsiateho roka svojej nepretržitej existencie. Počas svojej činnosti Bombura hostila a poskytla svoj priestor mnohým umelcom z celého sveta, šírila a šíri aktívny odkaz alternatívnej kultúry a začlenila sa medzi významné kultúrne centrá ďaleko presahujúce región, v ktorom sa nachádzajú.


Nezávislý kultúrny priestor (NKP) Bombura oslávi okrúhle narodeniny festivalom, ktorý odštartuje v piatok 27. mája výstavou s názvom 30 rokov plagátu 92 – 2022. Návštevníci budú mať jedinečnú možnosť vidieť prierez rôznych propagačných materiálov, ktoré boli odložené v osobnom archíve zakladateľa a majiteľa Bombury Maroša Pavúka alebo u návštevníkov klubu.

Nostalgická, spomienková hodnota je doplnená aj o historický rozmer. Divák bude svedkom vývoja grafiky, štýlu, koncepcie propagačného plagátu a nepochybne to bude zaujímavý pohľad ako pre odbornú vernosť, tak aj pre laikov. Po vernisáži bude nasledovať hudobná produkcia v réžii zakladateľa NKP Bombura Maroša Pavúka a jeho Gramcovačka Sound System.

Sobotňajší program prinesie zaujímavú prednášku s názvom Marián Varga - Hudba vnútornej slobody, v ktorej profesor Július Fujak predstaví osobnosť legendárneho slovenského muzikanta. Prednáška bude obohatená aj o hudobné ukážky a bude po nej nasledovať otvorená diskusia. Július Fujak je jednou z najfundovanejších osobností na poli hudobnej vedy a stretnutie s ním je pre milovníka hudby povinnou jazdou.


Po prednáške bude nasledovať diskusia so zakladateľom NKP Bombura Marošom Pavúkom, ktorého vyspovedá Tomáš Bartoněk. Reč bude samozrejme o klube, o jeho začiatkoch, výzvach či problémoch, ale aj o festivale Slovenské alternatívne leto, ktorý významne rezonuje v umeleckých kruhoch, a určite bude témou aj Marošova tvorivá osobnosť a jeho najnovší literárny počin s názvom Bluesman v koberci.

Vo večernom programe budú nasledovať dva koncerty. Prvý z nich sa odohrá v breznianskej synagóge a bude sa niesť v podmanivých jazzových tónoch. Výnimočná slovenská hudobná skladateľka, speváčka, textárka a pedagogička Ester Wiesnerová vydala 20. mája svoj debutový album s názvom Blue Journal a príde ho do Brezna predstaviť spoločne s členmi jej kapely, ktorí pochádzajú z rôznych kútov sveta (Japonsko, USA, UK).

Druhý koncert rozozvučí priestory klubu Bombura. Vystúpi slovenská kapela La3no Cubano, ktorá je charakteristická svojím vysokým tanečným potenciálom. Vo svojej tvorbe prepája rytmy sveta (Orient, Balkán, Afrika, Latinská Amerika) s rôznymi žánrami ako funk, drum&bass, jazz, reggae, a to všetko s prímesou slovenského folklóru.


V nedeľňajšom programe si na svoje prídu priaznivci filmu, divadla aj hudby. Program začne o 14:00 premietaním filmu Komúna. Prítomný bude aj jeho autor Jakub Julény. Námetom pre film je zabudnutý životný príbeh umelca, filozofa a politika Marcela Strýka premietnutý do osobných tragédií i víťazstiev predstaviteľov košického undergroundu.

Nasledovať bude divadelné predstavenie venované najmä deťom. Zahrať príde divadlo Concordia z Banskej Štiavnice a deti sa môžu tešiť na Huncúta Gašpara a jeho dobrodružstvá.

Festivalový zlatý klinec na záver bude koncert trubkára Laca Décziho, ikonického frontmana kapely Celula New York. Jeho diskografia je bohatá a pestrá, hrával so svetovými menami jazzovej scény ako napríklad Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, pravidelne hráva turné v USA a vystupuje vo svojom domovskom klube Aventinum na 70 ulici v New Yorku.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnerom podujatia je Mesto Brezno.

Vstupenky:  


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Saša Pastorková. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: La3no Cubano