Po náročnom pandemickom období sa 14. ročník medzinárodného hudobného podujatia One Day Jazz Festival vracia nielen na nádvorie Bratislavského hradu, ale aj do viacerých slovenských miest a prostredníctvom streamu aj priamo do obývačiek ľudí vybraných krajín v Európe a Amerike. Diváci sa môžu tešiť na osem koncertov v siedmich slovenských mestách a hudobníci na dve masterclass lekcie.

Festival odštartuje 22. júna na nádvorí Bratislavského hradu, kde ho o 18:00 otvorí už legendárne zoskupenie Waking Vision. Tentokrát však nielen s novým repertoárom, ale aj v novej zostave s držiteľom ceny Grammy, pôvodom ukrajinským klaviristom Ruslanom Sirotom. Počas spoločného vystúpenia s Komorným orchestrom Slovenskej filharmónie zaznie v premiére aj Ruslanova nová autorská skladba Noir, ktorá je venovaná Ukrajine.

Koncert bude pokračovať vystúpením stálice slovenskej a českej jazzovej scény Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, ku ktorému sa ako sólisti pripoja špičkoví speváci Peter Lipa a Dan Bárta. Tentokrát to však z ich strany nebude "len" o speve, budú totiž aj v úlohe krstných otcov nového albumu.

Po krste bude pódium patriť medzinárodnému zoskupeniu Voice of Colours, ktorého členmi sú najlepší inštrumentalisti a sólisti pochádzajúci z krajín V4 a Talianska. Práve spomenutá Vyšehradská štvorka je v tomto projekte kľúčová, nakoľko sa jedná o zoskupenie, ktoré vzniklo z iniciatívy Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci nášho predsedníctva vo V4.

Vyvrcholením celého večera bude vystúpenie elitného 9-členného zoskupenia SFJAZZ Collective zo San Francisca, ktoré je známe tým, že sa usiluje zachytiť esenciu toho, čo sa aktuálne v jazze deje cez originálne aranžmány jednotlivých členov. Celý tento nabitý koncertný večer bude možné počúvať v priamom prenose na Rádiu JAZZ a live stream bude vďaka Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR možné sledovať vo vybraných ôsmich európskych krajinách, v Izraeli a Amerike.

Po otváracom koncerte v Bratislave bude festival pokračovať koncertmi v Košiciach (23.6.), Modre (24.6.), Prešove (26..6.), Žiline (28.6.), Bratislave (29.6.), Kremnici (1.7.) a uzavrie ho koncert v Brezne (2.7.).

Organizátori festivalu majú dlhodobú ambíciu prispievať k tomu, aby sa svetový jazz na Slovensku nielen hral, ale aj vznikal. Práve preto budú v spolupráci so Slovenskou jazzovou spoločnosťou súčasťou festivalu dve masterclass podujatia pod vedením SFJAZZ Collective a Voice of Colours. Obidve sú otvorené širokej verejnosti zdarma a budú prebiehať ešte pred hlavným koncertným večerom 21. a 22. júna v priestoroch Malej scény STU.

Účasť kapely Voice of Colours podporil v rámci projektu "Visegrad connection with the world" Medzinárodný Vyšehradský Fond. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj. Tento projekt sa uskutočňuje vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Všetky informácie o festivale, vrátane kompletného programu a podrobností o vstupenkách nájdete na oficiálnom webe www.onedayjazz.sk či na Facebook stránke festivalu.