Ráno nás rozosmutnila správa o náhlom odchode Dana Heribana, večer nás do postelí odprevádza ďalšia podobná správa, tentokrát o smrti svetovej hudobnej legendy. Speváčka Tina Turner, ktorá patrí k najväčším osobnostiam populárnej hudby 20. storočia, roky trpela vážnymi zdravotnými problémami, pre ktoré predčasne ukončila aktívnu kariéru. Zomrela pokojne po dlhej chorobe doma vo švajčiarskom meste Küsnacht blízko Zürichu. Informovala o tom jej hovorkyňa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Tina Turner, vlastným menom Anna Mae Bullock, sa narodila 26. novembra 1939 ako tretia dcéra Zelme a Floydovi Bullockovcom v meste Nutbush v americkom štáte Tennessee. V priebehu druhej svetovej vojny dievčatá vyrastali u starých rodičov.

Prvé spevácke skúsenosti získala malá Anna pri vystúpeniach v cirkevnom zbore v baptistickom kostole, neskôr aj na školských speváckych súťažiach. Keď sa jej rodičia rozišli, matka s Annou a jej staršou sestrou Alline sa presťahovali do Saint Louis. Pri jednej z návštev hudobného klubu dostala možnosť zaspievať skladbu You Know I Love You z repertoáru B. B. Kinga. Tam sa aj spoznala so svojím manželom Ikeom Turnerom a začala vystupovať s jeho skupinou Kings of Rhythm.

V roku 1958 pod menom Little Ann nahrala prvý singel Boxtop. Hudba dvojicu zbližovala, v roku 1958 sa zobrali a Anna si na partnerov návrh dala umelecké meno Tina Turner. Od októbra 1960 vystupovali pod názvom Ike & Tina Turner Revue. Prvý veľký úspech si získali v októbri 1966 so skladbou River Deep, Mountain High. Tá sa stala hitom doma v Spojených štátoch aj na Britských ostrovoch.

Prvá žena na javisku po boku Micka Jaggera

V závere 60. rokov už boli Ike a Tina známou dvojicou, vystúpili na festivale v Newporte a počas amerického turné skupiny The Rolling Stones v novembri 1969 jej robili predkapelu. V roku 1973 nahrala Tina skladbu Nutbush City Limits, ktorú venovala svojmu rodnému mestu. Na rozdiel od koncertného pódia to doma manželom spolu príliš nefungovalo. K ich definitívnemu rozchodu došlo v roku 1976, kedy si Tina uprostred turné v Dallase zbalila kufre a bez jediného dolára vo vrecku odišla na letisko. Vďaka známym si zohnala peniaze na letenku domov a šesť mesiacov nevychádzala zo svojho domu.

Pri rozvode sa zriekla všetkého majetku a akýchkoľvek finančných nárokov. Spolu so štyrmi synmi sa ocitla na ulici bez peňazí. Prežili vďaka podpore priateľov, potom si založila skupinu a vystupovala v kluboch. Bola neustále na cestách, doma aj v Európe. Dve vystúpenia za noc, šesťkrát v týždni. Starí priatelia však nezabudli, Rolling Stones ju niekoľkokrát pozvali na spoločné vystúpenie. Bola dokonca prvou ženou, ktorá spievala na javisku duet s Mickom Jaggerom.
 
Na konci roka 1979 sa zoznámila s mladým ambicióznym austrálskym promotérom Rogerom Daviesom, ktorý sa v tom čase snažil presadiť v americkom hudobnom biznise. Tina bola síce známou speváčkou, no v tom čase mala dlh skoro pol milióna dolárov. Opäť jej pomohli Rolling Stones a Tina so svojou kapelou im robila predskupinu na americkom turné v roku 1981. V decembri toho istého roka vystúpila na koncerte Roda Stewarta v hale Forum v Los Angeles, ktorý sa prostredníctvom družice prenášal do celého sveta.

Zlomový album Private Dancer

Záujem o Tinu Turner brzdila stále negatívna povesť jej bývalého manžela. V roku 1983 však prelomila aj túto bariéru, vystupovala v Las Vegas, New Yorku, dobrú reklamu jej urobil aj spevák David Bowie. V novembri 1983 vydala svoj prvý sólový hit Let's Stay Together a v marci nasledujúceho roka odštartovala britské turné.

Definitívny úspech si získala albumom Private Dancer z júla 1984, ktorého predaj prevýšil sumu desať miliónov kópií. Mesiac na to už bola na turné s ďalším úspešným umelcom, spevákom Lionelom Richiem. Ich spoločný duet What's Love Got To Do With It viedol tri týždne americkú hitparádu v septembri 1984. Vo februári 1985 získala Tina Turner za album Private Dancer svoju prvú Grammy.

Po úspechu tohto albumu vydala ďalšie dve výborné platne Break Every Rule v septembri 1986 a Foreign Affair v septembri 1989. V roku 1985 sa objavila filmovom plátne v snímke Mad Max v úlohe tety Entity. Do konca roka 1989 mala v singlovej hitparáde už dvanásť skladieb a v rebríčku albumov desiatku platní.

Jej úspešná dráha pokračovala aj v 90. rokoch, v roku 1995 mala úspech pieseň Golden Eye, titulná skladba z rovnomennej snímky zo série filmov o Jamesovi Bondovi. V lete roku 2001 vyhlásila, že jej európske turné je posledným, pretože chcela, aby si ju fanúšikovia pamätali v tej najlepšej forme.

Fanúšikovia si ju však vypýtali naspäť a v roku 2008 sa "rocková babička" s veľkým úspechom na pódiá vrátila. Prvý októbrový deň začala koncertom v americkom Kansas City Tina! 50th Anniversary Tour, ktoré ukončila 5. mája 2009 v anglickom Sheffielde. Spolu za osem mesiacov bsolvovala 90 koncertov, ktoré navštívilo 1.163.264 divákov a zárobok predstavoval viac ako 130 miliónov dolárov.

Na svojom konte má desať štúdiových, šesť kompilačných a tri koncertné albumy, ich celosvetový predaj presiahol 200 miliónov kópií. Spolu získala 12 cien Grammy, tú poslednú dostala v roku 2018 za celoživotné dielo.

Zaslúžený dôchodok aj jeden z najväčších obchodov v hudobnom biznise

Najúspešnejšom dekádou jej kariéry sú nepochybne osemdesiate roky, ktoré jej priali aj v súkromnom živote. V roku 1985 sa totiž na párty vydavateľstva EMI v Londýne zoznámila s Erwinom Bachom, ich romantický vzťah začal o rok neskôr. Po dlhoročnej známosti s týmto o 16 rokov mladším nemeckým hudobným producentom sa v júli 2013 vo švajčiarskom Zürichu vzali. Pár mesiacov predtým získala Tina švajčiarske občianstvo. Prekonala vážnu chorobu, ktorou bol zlyhávanie obličiek. Zachránil ju manžel, keď jej daroval jednu zo svojich obličiek.

Zaslúžený, aj keď stále zdravotnými problémami poznačený dôchodok prežila s rodinou v malebnom švajčiarskom mestečku Küsnacht pri Zürišskom jazere.

V roku 2021 prebehla médiami správa, že Tina Turner predala práva k svojmu piesňovému katalógu hudobnému vydavateľstvu BMG. Dohoda zahŕňa jej podiely z nahrávok, ako aj práva na spravovanie jej mena a imidžu. Suma nebola zverejnená, podľa médií však išlo o najväčší obchod, aký kedy spoločnosť BMG uzavrela so sólovým interpretom. Speváčka sa tak pridala k ďalším hviezdam hudobného šoubiznusu, ktorí odpredali práva k svojej tvorbe, v minulosti tak urobili napríklad Bob Dylan či Neil Young.

"Som si istá, že ochrana môjho celoživotného diela je v spoľahlivých rukách," vyhlásila speváčka. "Hudobná dráha Tiny Turner inšpirovala stovky miliónov ľudí na celom svete a stále si získava nové publikum. Je pre nás preto cťou, že môžeme manažovať jej hudobné a komerčné záujmy," uviedol vtedy Hartwig Masuch, riaditeľ spoločnosti BMG Rights Management so sídlom v Berlíne.

V najbližších mesiacoch a rokoch nepochybne môžeme očakávať oživenie záujmu o jej tvorbu a rôzne projekty, ktorými si ju uctia jej hudobní kolegovia. Švédska kapela Ghost dokonca svoju poctu Tine Turner vydala už pred pár dňami. Originálnu vlastnú verziu skladby We Don't Need Another Hero totiž zaradila na svoj najnovší minialbum coverov Phantomime EP, ktorý vyšiel 19. mája.

Tip redakcie: Kúpte si exkluzívnu vinylovú výberovku Many Faces of Tina Turner už dnes za zvýhodnenú cenu

Zdroj: TASR + archív Hudba.sk