Dara Rolins je známa najmä vďaka svojim chytľavým a energickým hitom, ako Zákon, Ver mi či Fóbia. Z času na čas však aj ona vyprodukuje skladbu, ktorej text nesie dôležitý odkaz a myšlienku, presahujúcu jej vlastné emócie a pohľad na svet. Medzi také patrí aj pieseň Od zajtra, ktorou speváčka reaguje na problematiku domáceho násilia.

Skalným fanúšikom speváčky pieseň Od zajtra nie je neznáma. Vyšla už pred dvoma rokmi na jej ostatnom albume ETC a o pol roka neskôr ju na svojom Youtube kanáli zverejnil spoluautor hudby a producent producent DJ Wich. Videoklipu sa však emotívna pesnička dostala až v júni tohto roka. Jeho režisérom je Majo Martaus (Imagine Vision).

"Ženu zmlátiť vie len sráč, čo skrýva sa v prítmí, vo svojich chorých predstavách o láske... Od zajtra už budeš sám, vráť jej kľúč, omluvy si vieš kam strč," odkazuje Dara Rolins vo svojej skladbe všetkým násilníkom, ktorý kedy nejakej žene ublížili. Silnú myšlienku celého projektu podporilo niekoľko žien, ktoré sa objavili vo videoklipe. Stvárňujú v ňom ženy, ktoré sa musia vysporiadať s násilím, alkoholom, drogami či nedostatkom financií a napriek všetkému sú nútené mlčať. V záverečnom hovorenom slove však speváčka upozorňuje na to, že domáce násilie sa netýka len žien, ale aj mužov a detí. 


"Pesnička Od zajtra má pre mňa hlbší význam... V obsahu, pocite a téme, ktorej sa v nej venujem. Nie je to nič, pri čom máte potrebu sa usmievať, prežívať emócie šťastia, ktorých sprostredkovanie považujem mimochodom za svoje najväčšie privilégium a talent. V tomto prípade je to ako keď zatnete do niečoho tuhého. Na téme domáceho násilia nie je totiž nič pekné. Napriek tomu som o ňom chcela hovoriť. Upozorniť, zviditeľniť jeho rozsah, následky... Krutosť, ktorá je v niektorých ľuďoch, na druhej strane bezradnosť a utrpenie tých druhých... Zaslúžia si našu pozornosť aj empatiu!" napísala Dara na svojom Instagrame.

Znásilnenie, zneužívanie či týranie sa môže týkať každého z nás a táto téma si určite zaslúži, aby sa o nej hovorilo viac. Ročne je na Slovensku spáchaných minimálne 1600 trestných činov domáceho násilia, to sú však pochopiteľne len čísla ohlásených prípadov. V skutočnosti môže ísť o niekoľkonásobne väčší počet ľudí, ktorí musia znášať každodenný teror priamo vo svojich rodinách.

Autor: Dušan Marko
Foto: reprofoto / Youtube

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins