Aktuálny ročník One Day Jazz Festivalu sa doteraz niesol v čisto online podobe, v ktorej prostredníctvom "telemostu" prepájal známych slovenských jazzmanov so zahraničnými kolegami. Presne v polovici festivalu sa však po zmiernení opatrení uskutoční koncert, na ktorý zahraničný hosť príde osobne a zúčastniť sa ho budú môcť aj diváci.

Koncert sa uskutoční už vo štvrtok 25. júna o 20:00 v bratislavskom Štúdiu L+S, kde si ho môže vychutnať naživo niekoľko desiatok fanúšikov. "Konečne. Konečne máme tú úžasnú možnosť stretnúť sa s divákmi aj naživo. Keď hráte ako hudobník len 'pre kamery' a nemáte možnosť priamej interakcie s divákom, je to ako také neosolené jedlo. Jednoducho nám divák chýbal," hovorí riaditeľ One Day Jazz Festivalu Martin Valihora.

"Tentokrát už plánujeme koncertný večer takmer tak, ako keby žiadna koronakríza nebola. Hlavným hosťom večera je Peter Lipa, slovenský guru jazzu a blues, človek, ktorého si nesmierne vážim a vnímam jeho obrovský prínos pre našu hudobnú scénu. A rovnako tak ma teší, že náš zahraničný hosť, Bernhard Wiesinger z Rakúska, príde osobne. Všetci, teda návštevníci, hudobníci, technici, pracovníci divadla a ďalší, sa stretneme v unikátnom Štúdiu L+S. Krajší 'reštart' som si ani nemohol vysnívať," dodáva Valihora.

Lístky na koncert sú k dispozícii v limitovanom počte v sieti Predpredaj.sk.


Najväčšia žijúca legenda slovenského jazzu, Peter Lipa, má osobitý vokálny prejav, dôraz je kladený na texty a jeho hudba vychádza zo spojenia jazzu a blues. Svoj ostatný album, Dobré meno, vydal na jar minulého roka a okrem skladby Motýľ sa do povedomia dostali aj ďalšie skladby z albumu ako Problémy s problémami či 120/80. V rámci One Day Jazz Festivalu vystúpi so svojou kapelou Peter Lipa Band v zložení Peter Lipa ml. (klávesy), Michal Fedor (bicie), Radovan Tariška (altosax) a Michal Šimko (basgitara), s ktorou počas karantény na diaľku nahral novú skladbu Lipové blues.

 
Rakúsky hosť festivalu Bernhard Wiesinger vyštudoval pedagogiku a hru na saxofón na konzervatóriu vo Viedni. Obe štúdiá ukončil s vyznamenaním. Absolvoval dva semestre na prestížnej Berklee College of Music v Bostone a titul Master of Arts v hre na saxofón získal na Konservatorium Wien Privatuniversität. Wiesinger má za sebou roky hrania v rôznych častiach sveta - kontinentálnej Európe, Amerike i Číne. Svoj debutový album, Notice That Moment, však vydal až tento rok. Nahrával ho vo februári 2019 v New Yorku s Kevinom Haysom, Scottom Colleym a Billom Sewartom.


Záštitu nad podujatím One Day Jazz Festival A-Live 2020 prevzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Festival sa vďaka tomu realizuje v spolupráci s ôsmimi slovenskými inštitútmi v zahraničí, koncerty tak od apríla do augusta symbolicky prepoja Slovensko s ôsmimi krajinami. Koncert Petra Lipu a Bernharda Wiesingera sa organizuje v spolupráci so Slovenským inštitútom vo Viedni.

Vstupenky:  

Pre tých, ktorí sa do Štúdia L+S nemôžu vybrať osobne, bude aj tentokrát k dispozícii live stream na oficiálnej stránke festivalu www.onedayjazz.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka One Day Jazz Festivalu Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa