8. ročník Bratislavského knižného festivalu - BRaK sa uskutoční od piatka 25. do nedele 27. júna v priestoroch Novej Cvernovky, kde sa bude konať už tretíkrát. Pre návštevníkov je pripravený program, na aký sú zvyknutí – nebudú chýbať stretnutia s knižnými autormi a autorkami, diskusie, čítania, výstavy, koncerty a pre malých návštevníkov detské divadlá a workshopy.

Súčasťou festivalu bude vyše 35 knižných vydavateľstiev zo Slovenska a okolitých krajín, ktoré predstavia svoje knižné novinky na predajnej výstave kníh v sobotu (od 10:00 do 19:00) a v nedeľu (od 10:00 do 17:00).

Organizátorov festivalu BRaK veľmi potešil tohtoročný záujem o účasť zo strany malých a stredných knižných vydavateľstiev, podujatie však má limitovanú kapacitu, a tak nemohli vyhovieť všetkým.

Väčšina programu sa bude odohrávať v exteriéroch Novej Cvernovky za dodržaní všetkých aktuálnych protipandemických opatrení. V dôsledku obmedzenej kapacity odporúčajú organizátori zakúpiť si vstupenku na festival a na koncerty v predpredaji.

Neo soul, folk, math-rock, punk aj pop z budúcnosti

Hudobná časť programu odštartuje v piatok 25. júna o 21:00 v postupne renovovanom Parku de Palma v areáli Novej Cvernovky. Predstaví sa mladý slovenský umelec Taomi, člen zoskupenia WELOVEVERYSIMPLE, ktoré spája kreatívnych ľudí z viacerých oblastí umenia vrátane hudby, módy alebo filmu.

Taomi sa do povedomia dostal v roku 2019, keď vydal svoj debutový album LET. O rok neskôr zmenil svoj hudobný smer a na albume pod názvom <3 sa priklonil viac k neo soulu a jazzu. V súčasnosti sa venuje prevažne spoluprácam. Nedávno však vydal nový singel s názvom LEITO, v ktorom opäť ponúka iný zvuk ako na minuloročnom albume. Na festivale BRaK Taomi vystúpi prvýkrát po roku a pol koncertnej pauzy. Vstup na koncert je 4 eurá v predpredaji alebo 5 eur na mieste. 


Najviac hudby prinesie BRaK v sobotu 26. júna. Už popoludní, o 16:00, sa v Parku de Palma predstaví slovenský alt-folkový pesničkár Samuel Kovalčík alias Zabiť Františka, ktorý vo svojej tvorbe úspešne spája poetické texty so zemitosťou folku ale aj chytľavými gitarovými melódiami. Výrazným prvkom vystúpení je jeho clivý a podmanivý hlasový prejav, zatiaľ čo pri započúvaní sa do jeho textov poslucháč nachádza spleť popkultúrnych odkazov. V marci vydal eponymný debutový album, príďte si jeho sugestívnu tvorbu vypočuť naživo. Koncert je zdarma.

Prečítajte si: Samuel Kovalčík - hudobník, ktorý necháva struny a poéziu splynúť


Večerný program koncertov otvorí o 21:00 math/prog-rockové trio Nvmeri v zložení Pišta Královič (spev, gitara, synths), Palo Javorník (bicie, vokály) a Miro Tuchyňa (basgitara, vokály). Ich hudba je plná matematických beatov a chytľavých melódií inšpirovaných škandinávskym indie-popom a nadčasovou hudbou rôznych dekád od 70. rokov po súčasnosť. Spájaním komplexných, a pritom ľahko stráviteľných aranžmánov, šumivých synťákových plôch, psychedelických sólových úletov či Pištovho vyššie položeného hlasu sa zaraďujú k pozoruhodným zjavom na hudobnej scéne.


Jediný koncert v klubovom interiéri Novej Cvernovky odohrá v sobotu o 22:00 slovensko-maďarská kapela Drť, hrajúca angažovanú zmes punku a experimentálnej hudby. Texty Mareka Kundláka spolu s intenzívnym zvukom za hranicou štandardných žánrov testujú svedomie doby pred revolučným rokom 1989 a dnes.

Autorom projektu je hudobný skladateľ a saxofonista Miroslav Tóth, známy aj vďaka spolupráci s Kronos Quartet. Kapelu založil v roku 2019. Do zoskupenia prizval speváka Michala Kaščáka, klávesistku Luciu Chuťkovú-Džubákovú, gitaristu Mareka Buranovského (Vojdi), basgitaristu Mártona Csernovszkého (The Best Bad Trip) a bubeníka Árona Portelekiho (Thisnis, Dorota). Spoločne tvoria svojský rukopis oscilujúci medzi viacerými žánrami od punku po free jazz.  

Vstup na oba večerné koncerty je 7 eur v predpredaji a 10 eur na mieste. 


Celý festivalový program uzavrie v nedeľu 27. júna o 19:00 v Parku de Palma koncert českej "kapely budúcnosti" Bert & Friends. Skupina, ktorej lídrom, tvorcom a frontmanom je klavirista, spevák, skladateľ a producent Albert Romanutti, debutovala v roku 2016 singlom Haluzinace, o rok neskôr nasledoval virálny hit Plody moří.

V popise kapely, ktorá sa pohybuje na hranici recesie a umenia pre náročnejších, stojí, že sa vrátila v čase z roku 2050 a prišla svojimi piesňami zachrániť hudobnú scénu. Skladby Bert & Friends sa vyznačujú psychedelickým prístupom a abstraktnými/absurdnými textami. V 2019 bola formácia nominovaná na Cenu Anděl ako Objav roka a tento rok Anděla vyhrala za videoklip Piš mi básně

Vstup na koncert je 4 eurá v predpredaji alebo 5 eur na mieste.


Harmonogram Bratislavského knižného festivalu - BRaK 2021:

Piatok 25. júna

17:00 - Čau o piatej – Návrat anjelov / čítanie, diskusia / Park de Palma
18:00 - Interhelpo: vízia lepších svetov / čítanie, diskusia / Park de Palma
19:00 - NOVÁ (?) DOBA / dišputa / Park de Palma
19:00 - Ottessa Moshfegh a jej rok pokoja a odpočinku / online rozhovor / sála
21:00 - Taomi / koncert / Park de Palma
 
Sobota 26. júna

Predajná výstava kníh: 10:00 – 19:00 / Park de Palma
Viac ako 35 pozoruhodných vydavateľstiev zo Slovenska a okolitých krajín vystaví to najlepšie zo svojej produkcie.  

9:00 - Joga zvieratká / detská joga / Park de Palma
10:00 - Divadlo Fí: Domy – Stromy / divadlo pre deti / Park de Palma
11:00 - Pes Moko a jeho oko / minikoncert a čítanie pre deti / Park de Palma
12:00 - Akos Avoláš / workshop pre deti s Markou Staviarskou / Kabinet pomalosti
14:00 - Básne o budúcnosti a každom konci sveta / čítanie / Kabinet pomalosti
14:00 - Autorské čítanie Medziriadky: Jana Micenková a Emma Vičanová / diskusia, čítanie / Kabinet pomalosti
14:00 - Petra Feriancová: Chovateľ. Ríša vtákov / komentovaná prehliadka výstavy / stretnutie o 14:00 vo foyer Novej Cvernovky
15:00 - Zošalieť radšej v divočine? / diskusia / Park de Palma
15:00 - O knižnej väzbe s Eliškou Čabalovou / prednáška / Kabinet pomalosti
15:00 - Pressink / workshop / Ateliér Pressink / stretnutie o 15.00 vo foyer Novej Cvernovky  
16:00 - Príbeh razie v Moldave / diskusia / sála
16:00 - Zabiť Františka / koncert / Park de Palma
17:00 - ... nech žije Kráľ: Szczepan Twardoch na BRaKu / diskusia, čítanie / Park de Palma
17:00 - A telo sa stalo slovom a prebývalo medzi ženami – 25 rokov Aspektu / diskusia / Kabinet pomalosti
18:00 - Prirodzené svetlo Pála Závadu / diskusia / Park de Palma
19:00 - Východný blok: diskusia s Lanou Lux / Park de Palma
21:00 - Nvmeri / koncert / Park de Palma
22:00 - Drť / koncert / sála
 
Nedeľa 27. júna

Predajná výstava kníh: 10:00 – 17:00 / Park de Palma
Viac ako 35 pozoruhodných vydavateľstiev zo Slovenska a okolitých krajín vystaví to najlepšie zo svojej produkcie. 

10:00 - Môj strakatý smiech alebo ako som sa stal silným / detské divadlo / Park de Palma
11:00 - Jarmil in India s Marekom Rubcom / detský komiksový workshop  / Kabinet pomalosti
13:00 - Synchroironizovaný muž Martiny Sľúkovej / diskusia, čítanie / Kabinet pomalosti
14:00 - KAPITALKS Zabudnutá ľavica: Avantgardné časopisy / diskusia / Park de Palma
15:00 - Štefánik na tretiu / diskusia / Park de Palma
15:00 - Pressink / workshop / Ateliér Pressink / stretnutie o 15.00 vo foyer Novej Cvernovky  
16:00 - Flâneur, človek kráčajúci / diskusia / Park de Palma
19:00 - Bert & Friends / koncert  / Park de Palma

Všetky informácie a podrobnosti o programe a účinkujúcich nájdete na www.brakfestival.sk.

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia – hlavný partner festivalu. 

Partneri: Vyšehradský fond, autorská spoločnosť LITA, hlavné mesto SR Bratislava, Literárne informačné centrum, Goetheho inštitút v Bratislave, Kreatívna Európa, České literární centrum, Nová Cvernovka 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu BRaK poskytla Ivana Schwarz. Tlačovú správu sme upravili.