Festival Colours of Ostrava sa po dvojročnej pauze vynútenej pandémiou vracia - naživo, naplno, s prvotriednym programom svetových hviezd, bez obmedzení, vo veľkosti aj atmosfére tak, ako boli návštevníci zvyknutí pred pandémiou. Podľa riaditeľky festivalu Zlaty Holušovej návštevníci zažijú najlepší ročník v histórii podujatia.


19. ročník Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 13. do 16. júla na tradičnom mieste v unikátnej industriálnej oblasti ostravských Dolných Vítkovíc, láka na bohatý štvordenný program na čele s headlinermi Twenty One Pilots (streda), The Killers (štvrtok), LP (piatok) a Martinom Garrixom, ktorý v sobotu v noci zakončí program hlavného pódia. Okrem toho sa fanúšikovia môžu tešiť na ďalšie veľké mená svetovej hudobnej scény ako Modest Mouse, Meduza, Sleaford Mods (streda), Franz Ferdinand, Phoebe Bridgers, Hiromi, Princess Nokia (štvrtok), Kings of Convenience, Wardruna (piatok), Inhaler, Larkin PoeTindersticks (sobota) a mnohých ďalších.

"Môžeme sľúbiť najlepší ročník v histórii. Nielen vďaka účasti popredných svetových hviezd, ale predovšetkým vďaka tomu, že to bude prvý plnohodnotný ročník po koronavírusovej pandémii. Že sa spolu zídeme s našimi fanúšikmi a po dlhej dobe si užijeme živú hudbu a živú kultúru. Tieto zážitky nie je možné nijak nahradiť a všetci si ich naďalej uchovávame. Takže sľubujeme, že atmosféra bude neopakovateľná," hovorí na Zlata Holušová. "Tohtoročné Colours of Ostrava sa uskutočnia bez rúšok, bez rozostupov, bez preukazovania potvrdení, bez obmedzovania počtu divákov, a podobne. Takže bez obmedzení - slobodne. Ale samozrejme zodpovedne, s rešpektom voči ostatným návštevníkom."

Súťaž o 2x2 permanentky na Colours of Ostrava 2022 prebieha do utorka 28. júna na Facebook stránke Hudba.sk.

otvorenie festivalu Colours of Ostrava 2019 Zdroj: Zdenko Hanout
Hudba všetkých žánrov z celého sveta

O silný úvod festivalu sa unikátnym jednorazovým vystúpením postará súbor nového cirkusu Cirk La Putyka so študentmi Kyjevskej akadémie divadelného a cirkusového umenia, ktorí vďaka okamžitej reakcii členov súboru našli v Prahe útočisko pred vojnou. Následne sa rozbehne štvordenný maratón koncertov na viacerých scénach. Prídu kapely a hudobníci najrôznejších žánrov z 32 krajín sveta. "Návštevníci uvidia viacero starostlivo vybraných kapiel z celého sveta, ktoré možno nie sú tak známe, ale ich koncerty sa stanú veľkým strhujúcim zážitkom. A určite si nenechajte ujsť diskusie na fóre Meltingpot, kde sa zameriame ako na výzvy súčasného sveta, tak aj na svet vnútorný, na každého z nás," dodáva riaditeľka najväčšieho českého festivalu.

V programe festivalu sú tradične zastúpené rôzne hudobné žánre. Z elektronickej hudby sú potvrdení napríklad Axel Thesleff z Fínska, silnú ostrovnú scénu zastupujú Dardelica či Darkstar, francúzsku Darzack a S+C+A+R+R, z Holandska príde Eelke Kleijn, z Talianska Gioli & Assia a Giorgia Angiuli a predstaví sa aj Matias Aguayo z Chile. Fanúšikovia rocku by si nemali nechať ujsť koncerty Ivan & The Parazol (Maďarsko) či britských kapiel Squid, LIFE a PENGSHUi. Tradične silné zastúpenie bude mať africká hudba - Fatoumata Diawara (Mali), Fofoulah (UK/Senegal/Gambia), Mazaher (Egypt) a Lova Lova (Demokratická republika Kongo).

World music a folk s viacerými presahmi prinesú Anna RF (Izrael), Bazzookas (Holandsko), Marina Satti (Grécko), OMIRI (Portugalsko), Rodrigo Cuevas (Španielsko), SuRealistas (Argentína/Taliansko), The Tune (Južná Kórea), Puuluup (Estónsko) a Talisk (Škótsko). Jazz zastúpi Hiromi (Japonsko) a Malox (Izrael), rap Princess Nokia (USA) a Alina Pash (Ukrajina), soul Joel Culpepper (UK), blues Roosevelt Collier (USA), metal Voice of Baceprot (Indonézia) a indie scénu Chef'Special (Holandsko), Hudson Taylor (Írsko) a Sons of The East (Austrália).

O charitatívny záver festivalu sa pred koncertom Martina Garrixa postará ukrajinsko-kanadská formácia Balaklava Blues s protivojnovou multimediálnou show namixovanou z výbušných elektronických beatov, folk noir a podmanivej ukrajinskej vokálnej polyfónie. Len v Ostrave ich bude doprevádzať zbor Permoník Choir Karviná.

Z českých kapiel na tohtoročných Colours of Ostrava zahrajú napríklad Markéta Irglová7krát3 live band, Bára Zmeková, Beata Hlavenková s Kapelou snů, Bratři, Sinks, Circus Brothers, Hrubá Hudba, Irena & Vojtěch HavloviAmelie Siba, Annet X, Jan Fic a kapela, Jiří Krhut & Štěpán Kozub, Kapitán Demo, The Beautifuls alebo spomínaný Permoník Choir Karviná s Michalom Žáčkom, dobre známym aj na Slovensku vďaka dlhoročnej spolupráci s Richardom Müllerom. Slovenskú scénu budú reprezentovať kapely LuvverThe Youniverse, God and EveGenuine Jacks či rapujúci punkáči Fvck_Kvlt a Edúv Syn. Viacerí zo slovenských a českých umelcov sa predstavia na Full Moon stage, kde vystúpia poprední zahraniční aj domáci alternatívni hudobníci a kapely.

Hviezdou fóra Meltingpot bude Wim Hof

Vstupenka na Colours of Ostrava bude tradične platiť aj na medzinárodné fórum Meltingpot, ktoré na deviatich diskusných scénach privíta viac ako 200 rečníkov z celého sveta. "Sme presvedčení, že dva roky koronavírusovej pandémie alebo udalosti vo svete ako vojna na Ukrajine ešte podčiarkujú dôležitosť nášho fóra v súčasnej dobe. Veríme, že návštevníci budú mať o to väčšiu potrebu o veciach, ktoré sa dejú nielen okolo nás, ale i v nás, hovoriť a diskutovať,” vysvetľuje Zlata Holušová, ktorá je zároveň kurátorkou fóra Meltingpot.

K hlavným tohtoročným hosťom bude patriť známy "Ľadový muž", športovec a lektor Wim Hof, ktorý je nositeľom 21 svetových rekordov. V Ostrave sa taktiež predstaví bývalý bhutánsky premiér Tshering Tobgay, ktorý vníma hrubé národné šťastie ako zásadný ukazovateľ prosperity štátu. Ekonomickému rastu nadraďuje taktiež ochranu prírody, klímy a demokracie. Wim Hof aj Tshering Tobgay prídu na fórum Meltingpot za podpory Českej sporiteľne.

Popri nich na fóre Meltingpot vystúpi napríklad britský horolezec Jamie Andrew, ktorý, aj keď prišiel o ruky a nohy, neustále sa aktívne venuje horolezectvu, ďalej belgický herec, expert na komunikáciu a lektor Neurolingvistického programovania Frederik Imbo, nemecký filozof a transhumanista Stefan Lorenz Sorgner, britský spisovateľ a lektor osobného rozvoja Matt Jardine, nemecký odborník na vzdelávanie a spisovateľ Sönke Ahrens, francúzsky fotograf a "Tarantino dokumentárneho filmu" Vincent Moon, predstavený budhistického kláštora v Škótsku Lama Yeshe Rimpoche, exprezident Estónska Toomas Hendrik Ilves, americký výskumník, futurista, odborník na budúcnosť práce a vzdelávania John Moravec, austrálsky autor bestselleru Dalajlámova mačka David Michie, oceňovaný britský básnik, prozaik, dramatik, redaktor Lemn Sissay, historik Igor Lukeš alebo ekvádorský ochranca amazonských pralesov Agustin Allpa Grefa.

Z Českej republiky sa návštevníci môžu tešiť napríklad na filozofku a fenomenologičku Annu Hogenovú, jadrovú fyzičku Danu Drábovú, reportéra Jakuba Szántóa, sociológa Daniela Prokopa, chirurga Tomáša Šebka, psychoterapeuta Honzu Vojtka, neurochirurga Vladimíra Beneša či popularizátora kryptomien Petra Máru.

Divadlo, filmy aj výtvarné umenie

Nebude chýbať ani divadelný program s viacerými ocenenými inscenáciami. Divadlo Petra Bezruča uvedie hudobnú "divadelnú fikciu" Špinarka, Cirk La Putyka pohybovo-cirkusové predstavenie Runners a súbor Lenky Vágnerovej tanečnú inscenáciu Panoptikum. Nespútanú improvizáciu privezú do Ostravy súbory VOSTO5 a My kluci, co spolu chodíme. Silu populárnych piesní v predstavení This Is Not a Love Song preskúma trojica Ufftenživot.

Program festivalu taktiež ponúkne workshopy, filmy či výtvarné inštalácie. Návštevníci môžu využiť stanové mestečko pri Slezskoostravskom hrade, ČEZ Family park s bohatým rodinným programom aj zľavy na vstupy do ostravských turistických cieľov. Heimstaden ponúkne návštevníkom nočnú dopravu z festivalu do Ostravy - Poruby, Havířova, Frýdku-Místku, Karvinej a Orlovej. Prahu a Ostravu spojí taktiež tradičný Colours Expres Českých drah. Projekt Colours bez bariér v spolupráci s partnerom projektu Českou poštou ponúkne znevýhodneným návštevníkom viacero výhod a služieb, aby si aj oni mohli bez starostí užiť festival.

V predaji sú štvordňové permanentky aj jednodňové vstupenky na festival. Všetky podrobností nájdete na oficiálnej stránke podujatia www.colours.cz.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: The Killers, Twenty One Pilots