V útulnom areáli v dedinke Trenčianske Bohuslavice vládla cez víkend skvelá zábava a priateľská atmosféra. Fanúšikov dostali do varu kapely Tata Bojs, Le Payaco, Billy Barman, Slobodná Európa či Medial Banana. Vrcholom festivalu bol koncert skupiny Hex, ktorá na svojej domovskej scéne roztancovala vyše tri a pol tisíca ľudí.

Malebná dedinka Trenčianske Bohuslavice sa aj tento rok pri penzióne Žákovic premenila na jedno veľké priateľské stretnutie. Obľúbený festival odštartovala skupina Fuera Fondo, po nej si fanúšikovia hudby vychutnali kapelu Čad na čele s frontmanom Pištom Vandalom. Po prvýkrát na festivale vystúpila Katarzia, ktorá predstavila skladby zo svojich dvoch albumov.

"Bolo to krásne, veľmi sa mi tu páči. Ľudia boli veľmi zlatí a všetko bolo super. Dúfam, že sa tu ešte niekedy vyskytneme. Potešilo ma, že si ľudia spievali moje texty a verím, že sa budú mať ešte lepšie, keďže tie moje texty sú také terapeutické," povedala čoraz populárnejšia speváčka, ktorá na druhý deň vystúpila aj na festivale Colours of Ostrava.

Katarzia, Žákovic Open 2017 Zdroj: Pavol Karell

Svojím mixom reggae a dancehallu roztancovala fanúšikov kapela Medial Banana. Jediný tohtoročný hosť z Česka, skupina Tata Bojs, priniesla veľkú dávku energie s farebnou svetelnou šou. Pri skladbe Pěšáci si hudobníci na pódium zavolali kamaráta Laskyho zo skupiny Para a refrén "není malých rokenrolí" s nimi spievalo celé publikum.

"Bolo to skvelé. Sme úplne nadšení, ako sa ľudia smiali, tancovali a aká pozitívna energia z nich išla. Ja som na to dosť senzitívny a vnímam to. V Česku, aj keď hráme koncerty, kde je plno, sa niekedy stane, že z tých ľudí až takáto energia nejde. Som nadšený," tešil sa Milan Cais, líder skupiny Tata Bojs.

Tata Bojs, Žákovic Open 2017 Zdroj: Pavol Karell

O vynikajúci záver prvého večera festivalu sa postarali kapely Billy BarmanAutodrom. Tento rok sa veľmi ujala špeciálna Jameson jukebox zóna, kde sa v úlohe DJov predstavili vybraní muzikanti. Na pesničky na želanie sa tancovalo až do rána. Sobotňajšiu zábavu odštartoval už tradičný futbal medzi hudobníkmi a návštevníkmi festivalu, ktorý tentokrát vyhrali muzikanti. Ako vždy si zahrali aj organizátor festivalu Tomáš "Yxo" Dohňanský a Lasky.

Program na hlavnom pódiu v druhý deň festivalu odpálili kapely Plus Mínus a skupina Cpt. Slice, s ktorou si na bicie zahral primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Fanúšikovia si potom vychutnali koncert bratislavských Lavagance a pravidelného hosťa festivalu, skupinu Slobodná Európa.

"Ja mám tento festival najradšej zo všetkých. Žákovic má obrovské čaro aj pre svoj genius loci. Toto miesto je úžasné, a to aj z pohľadu hudobníkov. Máme tu výborné zázemie, je tu penzión priamo v areáli, človek zíde z pódia a rovno si môže dať sprchu. Mám veľmi blízky vzťah k Žákovicu," vyznal sa spevák Slobodnej Európy Whisky.

Slobodná Európa, Žákovic Open 2017 Zdroj: Pavol Karell

Plný areál pri penzióne Žákovic si vychutnal aj set rapera Veca spolu so Supom (Moja Reč). V tej správnej festivalovej nálade sa následne predviedli kapely Le PayacoTrolejboys a pomyselným "zlatým klincom" bol ako vždy koncert skupiny Hex, ktorá hrá na Žákovic Open každý rok. Ďuďo, Yxo, Fefe a Tybyke odpálili svoje hity ako Nikdy nebolo lepšie, Keď sme sami či V piatok podvečer. Nechýbala ani novinka Ľahký song, ktorá avizuje vydanie nového albumu. Hexáci na pódiu vopred pogratulovali bubeníkovi Tybykemu k jeho dnešným jubilejným narodeninám a celý festival mu zaspieval "Happy Birthday".

"Som veľmi rád, že všetko dopadlo výborne. Z roka na rok mám lepšiu náladu na tomto festivale, pretože je to už naozaj zabehnutá akcia, kam chodia krásni ľudia. Som strašne šťastný, že sú ukáznení, slušní a naozaj im ide o dobrú hudbu a tešia sa z toho celého. Aj toto krásne prostredia ich k tomu vychováva. Je tu niečo čarovné," uzavrel basgitarista Hexu a spoluorganizátor festivalu Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Ani tentoraz na festivale nechýbala pivná zóna, skvelá stanová dedinka extra, veselý bazénik, či preliezky pre deti. Organizátori Yxo, Katka Žákovicová a Marián Žákovic už teraz plánujú 18. ročník festivalu, ktorý prinesie špeciálne prekvapenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Pavol Karell

Súvisiaci interpreti: Hex, Tata Bojs