Slovenský elektronický producent MacroNoise vydal svoje štvrté EP s názvom Continuum. Osem skladieb vzalo pod svoje krídla pražské vydavateľstvo Post-label, spadajúce pod platformu Kreaton, vedenú Mary C a Martinom Tvrdým.

Pre toto vydavateľstvo je príznačné šírenie hudby na pohľadniciach s QR kódom, ktoré môžete nájsť na rôznych zaujímavých miestach v Prahe. V minulosti týmto spôsobom šíril svoju tvorbu napríklad slovenský producent Emil či vychádzajúci český elektronický talent Zagami Jericho.

Spolu so samotným EPčkom vyšiel na konci júna aj videoklip ku skladbe Saturn Dust, ktorý vznikol pod taktovkou grafického dizajnéra Norberta Čierťašského, a tiež spominané pohľadnice, ktoré spájajú grafický dizajn obalu s fotkou pražského Nuselského mostu. O obal sa postarali Michael Morton a Wendy Drahotušská, ktori vytvorili aj cover k predošlému EPčku Various Species.


Skladby na nahrávke Continuum koncepčne znázorňujú pomyselné cestovanie vesmírom, hudobne sú plné nepredvídateľných zvratov a žánrových zmien. Spája ich však koherentný mix, a tak prvýkrát v hudobníkovej diskografii tvoria ucelenejší koncept, zvukovo aj príbehovo. Nachádza sa tu zmes prevažne netanečnej elektorniky, od melodického trip-hopu (Reiki) až po noiseový ambientný drone (Continuum). Prvá a posledná skladba, znázorňujúce odlet a prílet na Zem, EP rámcujú svojou tanečnosťou a rytmickosťou. 

"EPčko je pre mňa pomyselným vycestovaním do vesmíru, kontinua. Keďže nevieme, čo vesmír mimo našej galaxie vlastne je, tak je v tomto vycestovaní možné všetko," hovorí Tomáš Šebesta alias MacroNoise. Zaujímavosťou je, že pri tvorbe novinky sa
prvýkrát rozhodol nepoužiť žiadny hardvér, tvoril iba so softvérom a MIDI kontrolerom. "V kontexte s mojou predošlou tvorbou pre mňa Continuum znamená výrazný posun vpred, možno by som to nazval hudobné dospievanie, po stránke zvukovej aj aranžérskej," dodáva hudobník, ktorého tvorbu si môžete vypočuť naživo už tento víkend na festivale Guča umenia vo Zvolenskej Slatine.



Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Šebesta, tlačovú správu sme upravili.

Foto: Wendy Drahotušská