Anglický aukčný dom Omega Auctions ponúkne na jeseň v dražbe prvú štúdiovú nahrávku speváka Davida Bowieho. Demonahrávka interpretovej prvej kapely The Konrads pochádza z roku 1963 a vtedy 16-ročný umelec na nej spieva skladbu I Never Dreamed. Do aukcie dal nahrávku bubeník formácie David Hadfield, ktorý ju našiel doma v starom košíku na chlieb.

Podľa odhadov by nahrávka mohla vyniesť 10-tisíc libier (v prepočte 11 180 eur). Aukcia, na ktorej ponúknu aj listy, účtenky či fotografie z Bowieho ranej kariéry, sa uskutoční v septembri v Newton-le-Willows.

Nahrávka zachytáva speváka v čase, keď si nebol úplne istý, kam smeruje jeho hudobná kariéra. V čase nahrávania v The Konrads pôsobil ako saxofonista, ale formácia sa dohodla na tom, že bude spievať hlavné vokály.


"David v tej chvíli nemal žiadne sklony k tomu, že by sa stal spevákom. Jeho srdce aj myseľ boli sústredné na to, že sa stane saxofonistom svetovej triedy," vyjadril sa David Hadfield. K nahrávaniu dema ich prehovoril ich agent Eric Easton, ktorý pracoval aj s the Rolling Stones, s tým, že sa im pokúsi vybaviť konkurz v hudobnom vydavateľstve Decca Records. "Decca nás na začiatku odmietlo, ale keď nám nakoniec neskôr počas roka umožnili konkurz, vokalista Roger Ferris bol hlavným spevákom a David spieval sprievodný hlas," dodal Hadfield.

Konkurz nakoniec kapele zmluvu s vydavateľstvom nevyniesol a Bowie ju krátko po ňom opustil. Dražobník Paul Fairweather sa vyjadril, že demo je "významnou nahrávkou, ktorá je úplne jedinečná" a ponúka nový pohľad na Bowieho ako na "začínajúceho muzikanta, ktorý sa prepracoval na superhviezdu".


Zdroj: SITA (bbc.co.uk)
Foto: PA/via AP

Súvisiaci interpreti: David Bowie