Deväť dní pred konaním je festival Beseda u Bigbítu vypredaný, pričom sa tak stalo už tretíkrát po sebe a doposiaľ v najväčšom predstihu pred jeho začiatkom. Festival pre fanúšikov domácej i zahraničnej nezávislej scény tento rok prinesie na Moravu jednu z najzaujímavejších alternatívnych kapiel súčasnosti Algiers a ďalších viac ako 50 koncertov.

27. ročník festivalu Beseda u Bigbítu sa uskutoční 2. a 3 . augusta v obci Tasov pri Veselí nad Moravou, necelé dve hodiny cesty autom od Bratislavy. Hlavným lákadlom tohto ročníka je americká post-punková kapela Algiers, ktorá vo svojej tvorbe originálne mieša prvky (noise)rocku, soulu, gospelu či industrialu. Špičku nezávislej scény a ďalší ťahák festivalu predstavuje tiež belgické post-hardcore trio Brutus a vychádzajúca britská synthpopová hviezda International Teachers of Pop, ktorá v Tasove vystúpi v českej premiére. Austrálski The Kill Devil Hills podčiarknu žánrovú rozmanitosť festivalu živelnou zmesou country, blues a garážového rocku. Medzi ďalšie zahraničné mená na festivale patria poľskí Lonker See, Ficture z Maďarska alebo ukrajinskí Ptakh_Jung

"Dramaturgia Besedy sa v porovnaní s nemalou časťou domácich festivalov môže zdať poslucháčsky náročnejšia, veľké percento menej známych kapiel môže byť z usporiadateľského hľadiska stávkou na neistotu. Opakovane sme si však overili, že náš koncept vsádzajúci na kvalitu bez kompromisov funguje. Mám z toho obrovskú radosť," hovorí riaditeľ festivalu Pavel Uretšlégr s tým, že kapacita festivalu sa ani tento rok nebude navyšovať. "Mohli by sme veselo predávať ďalej, areál by ešte ďalšie tri stovky návštevníkov zrejme uniesol. Zisk pre nás ale nikdy nebol tým najdôležitejším, zásadný je pre nás najmä komfort návštevníkov. Stanovený limit je 1700 predaných vstupeniek. Naša skúsenosť je, že kapacita areálu, aby sme sa u nás ešte všetci cítili dobre, je maximálne 2200 návštevníkov, a to kompletne vrátane vystupujúcich umelcov, dobrovoľníkov i akreditovaných hostí," dodáva Uretšlégr.


Festival v Tasove dlhodobo stavia najmä na predstavenie aktuálnej českej a slovenskej scény. Tento rok na Besede vystúpia okrem iných Floex & Tom Hodge, Čáry života, WWW, Manon Meurt, Khoiba, Metastavy, Himalayan Dalai Lama, Fotbal, Drom, Margo, 123min., Makak Akustikus, Boris Carloff, Five Seconds to Leave, Bert & Friends, Lebanon, Panenské Plameny, Stinka alebo Muzikant Králíček. Dve kapely sa do lineupu dostali vďaka spolupráci s reláciou Štartér Radia Wave - Hello Marcel a P/\ST. Lokálnu scénu zastúpia Them Switcheroos a chýbať nebude ani DJ Myslivec.

Slovensko budú reprezentovať Katarzia & Pjoni, Leto s Monikou, Burgr/Pjoni, Darkness Positive, Vojdi, Isama Zing, Möbius, The Youniverse, The Wilderness či Luvver. Špeciálnou položkou programu bude koncert horňáckej cimbalovej muziky legendárneho primáša a huslistu Martina Hrbáča.


V rámci bloku tzv. Apollónovej návštevy usporiadatelia prichystali aj bohatý nehudobný program. O svojej práci pri filme hneď začiatkom prvého festivalového večera porozprávajú úspešný scenárista Štefan Hulík, o rozjazd soboty sa vo festivalovom šapitó postarajú vo svojich stand-upoch traja herci z divadla Druhý Pád: Josef Juřík, Ivo Krejčiřík a Jakub Kadlec. Na rovnakom pódiu s fyzickým básnictvom vystúpi aj Peter Váša, odohrá sa bitka v slam poetry medzi Anatolom Svahilcom, Janom Bingo Binderom a Ondřejom Hrabalom a prebehnú prednášky o fake news Miloša Gregora a mindfulness Michala Dvořáka. V sobotu sa ďalej uskutoční aj tradičná súťaž pesničkárov.

Celkovo sa v programe 27. ročníka Besedy u Bigbítu na troch pódiách predstaví viac než štyridsať kapiel z desiatich krajín. Festival sa koná pod záštitou hajtmana Juhomoravského kraja Bohumila Šimka. Nepoľaviť z dlhodobo progresívnej dramaturgickej línie podujatia, zameraného na aktuálne najzaujímavejšie projekty z domáceho hudobného a umeleckého spektra, je možné aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry, Štátneho fondu kultúry SR a Juhomoravského kraja.


Pozrite si, ako to na Besede vyzeralo minulý rok:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Luba Mrkvica