Po štyroch rokoch sa Cluster Ensemble vracia k tvorbe amerického skladateľa Steve Reicha. V obsadení pre štyroch hráčov na elektrický organ v Nitre uvedú slovenskú premiéru skladby Phase Patterns. Spolu s ňou zahrajú aj skladbu Four Organs pre organy a perkusionistu, obe z roku 1970. Koncert sa uskutoční v Hideparku v Nitre 30. augusta.

Po minuloročnom úspechu trojalbumu Cluster Ensemble Plays Philip Glass, ktorého vydanie v USA podporil sám Philip Glass, sa Cluster Ensemble vracia k tvorbe ďalšieho z významných amerických minimalistov. Skladby Phase Patterns aj Four Organs zložil Steve Reich v období, kedy vytváral svoj minimalistický jazyk. Sú to jediné dve skladby, ktoré Reich zložil pre štyri elektrické organy. Jedna od druhej sa však výrazne odlišujú.

Phase Patterns zvukom pripomína neskoršie Reichove diela, medzi nimi aj obľúbenú Music For 18 Musicians. "Je to rytmická hra s rôzne vrstvenými motívmi, ktoré sa navzájom dopĺňajú a prelínajú, akoby predpovedali elektronickú tanečnú hudbu," popisuje skladbu jeden zo zakladajúcich členov súboru Fero Király. Na Slovensku ju doposiaľ žiadny iný ansámbel nenaštudoval a aj v zahraničí sa hráva zriedka.  

Four Organs sa naopak stala známou ako jedna z Reichových najťažších skladieb. Hudobný web Pitchfork ju nazval "nemilovanou", pretože v porovnaní so zvyšnou Reichovou tvorbou znie surovo a náročne. Akoby ani nebola jeho dielom. Obe skladby zahrá Cluster Ensemble v nitrianskom Hideparku v stredu 30. augusta o 21:00.



Tvorba Stevea Reicha, ktorý sa v minulosti predstavil slovenskému publiku aj osobne na hudobnom festivale Melos - Étos, zaznie v podaní Cluster Ensemble prvý raz po štyroch rokoch. Hudobníci združení okolo dvojice Ivan Šiller a Fero Király sa Reichovej hudbe intenzívne venovali do roku 2013 a sú najvýraznejšími propagátormi jeho hudby na Slovensku. Do dneška naštudovali sedem jeho diel pre ansámbel. Pri uvedení jeho skladby Octet vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu pred niekoľkými rokmi mladých hudobníkov Steve Reich dokonca osobne podporil videoodkazom špeciálne nahraným pre túto príležitosť.
 

Reich je pre Cluster symbolickým návratom ku koreňom. Práve okolo tvorby tohto minimalistu sa ensemble v roku 2009 sformoval. Reichove Six Pianos - skladba za bežných okolností v slovenských podmienkach ťažko zrealizovateľná - bola prvou, ktorú spolu Cluster Ensemble hral v roku 2009. Súbor ju uviedol na legendárnom koncerte v obchode s hudobninami MADA v centre Bratislavy, jedinom mieste, kde bolo možné pre začínajúcich hudobníkov nájsť šesť klavírov v jednej miestnosti.  

Tvorbe Stevea Reicha sa bude súbor venovať počas jesene tohto roka, na ďalších podujatiach zaradí okrem skladieb Phase Patterns a Four Organs aj obnovené uvedenie Six Pianos.

Redakciu Hudba.sk za súbor Cluster Ensemble informovala Eva Vozárová.

Foto: PR