Zosnulej britskej speváčke Amy Winehouse vyjde 12. novembra nový box set s názvom Amy Winehouse at the BBC. Jej fanúšikovia na ňom nájdu živé skladby z rôznych vystúpení pre BBC vybrané hudobníkom Joolsom Hollandom, taktiež interview a raritné zábery hviezdy.

V kolekcii obsahujúcej tri DVD a jedno CD bude aj záznam jej koncertu z londýnskej Porchester Hall z roku 2007 a dokument s názvom Amy Winehouse: The Day She Came To Dingle, ktorý nedávno odvysielala BBC Four. Predslov pre box set napísal americký raper Nas. "Hneď som vedel, že bola predurčená stať sa jednou z najlepších," napísal Nas, ktorý so speváčkou spolupracoval na skladbe Like Smoke vydanej na jej posmrtnom albume Lioness: Hidden Treasures (2011).

Zisk z predaja kolekcie pôjde na konto Nadácie Amy Winehouse, ktorú jej rodina založila vlani v júli. "Británia vyprodukovala v ostatnej dekáde mnoho brilantných speváčok a skladateliek, od Beth Gibbons po Adele, ktorých tvorba mala korene v staršej čiernej americkej hudbe ako soul, jazz a blues. No bola iba jedna Amy Winehouse. Bola poctivá, svieža a strašidelná. A veľmi nám chýba," povedal producent z BBC Mark Cooper, ktorý s Winehouse počas jej krátkej kariéry úzko spolupracoval.

Speváčka, ktorá bojovala so závislosťou od drog a alkoholu a zdravotnými a psychickými problémami, skonala vo svojom londýnskom dome 23. júla 2011, pričom sa dožila iba 27 rokov. Príčinou úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu.

Rodina a blízki zosnulej hviezdy dali speváčke svoje posledné zbohom až tento mesiac. Jej spopolnené pozostatky v nedeľu 16. septembra pochovali na cintoríne v londýnskom Edgwarei. Zároveň odhalili pomník čiernej farby, na ktorom je ružový nápis a podobizeň vtáčika. Na židovskom ceremoniáli sa zúčastnilo 70 smútočných hostí a speváčkin otec Mitch vo svojej reči život svojej dcéry označil za "krátky, ale dynamický".

Amy Winehouse - Like Smoke (feat. Nas)

Informácie pochádzajú z webovej stránky bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse