Začiatkom minulého týždňa predstavila speváčka a skladateľa Katarína Knechtová svoj nový singel Naveky, ku ktorému dnes prináša avizovaný videoklip. K piesni s témou večnej spomienky na starú lásku vznikol videoklip, v ktorom hrajú dôležitú úlohu rôzne pamätníky. Štáb sa kvôli nim vybral až do krajín bývalej Juhoslávie.

Filmový štáb tak pri tvorbe klipu Naveky prešiel tisícky kilometrov. Exteriérové scény sa totiž nakrúcali pri rôznych pamätníkoch v Srbsku, Bosne a Chorvátsku. "Zahraničný road trip absolvovali za mňa filmári a trval štyri dni. Navštívili štyri lokácie a prešli cestu dlhú vyše dvetisíc kilometrov, aby našli tie správne zábery. Bolo to veľmi náročné ale zároveň odmeňujúce. Moje časti sa nakrúcali v Ateliéri WOONT v Košiciach," prezradila Katka Knechtová, ktorá nový videoklip označila za "filmový, pocitový a krásny".

Zároveň prezradila, že vyberali viacero lokácií, no nakoniec sa rozhodli pre bývalú Juhosláviu. "Nápad vznikal v priebehu leta a chvíľku musel zrieť. Vzniklo viacero konceptov, medzi ktorými bolo dokonca natáčanie v prostredí islandskej pustatiny. Na konci leta sme si jednoducho z plného šuflíka vybrali to, čo nás najviac oslovilo," dodala hudobníčka.

natáčanie videoklipu Naveky Zdroj: archív Katky KnechtovejĎalšie fotografie z natáčania

"Hľadali sme prostredie, ktoré by svojou vizuálnou stránkou podporilo silné emócie v piesni a zároveň bolo pre diváka niečím novým. Do prostredia monumentálnej architektúry sme umiestnili človeka, ktorý niekoho stratil. Blúdi a objavuje fragmenty pamätníkov, zväčnenej veľkosti človeka, s ktorým opäť túži byť. Aj keď len na prchavý moment letiaceho svetla, čo v tme objaví črty spomienok. Tieto emócie do klipu vniesol skvelý herec Juraj Hrčka," vysvetlil režisér Martin Kazimír, ktorý s Katkou už spolupracoval na krátkom filme Zem je guľatá. Za kameru sa postavil Martin Chlpík, producentkou emotívneho videa je Andrea Rakovská. Sympatického herca z nitrianskeho Divadla Andreja Bagara si do svojho videoklipu vybrala speváčka sama.

Prešovská speváčka na nahrávaní piesne Naveky opäť spolupracovala s rakúskym producentom a bubeníkom Christianom Eignerom, s ktorým nahrávala aj svoj ostatný album Tajomstvá (2012). "Spolupráca s Christianom bola teraz úplne iná. Bola som šťastná, robili sme v oveľa priateľskejšej atmosfére, už sme neboli ako speváčka a producent, ale kamaráti, ktorým sa páči nejaká spoločná vec. Trávili sme čas s jeho rodinou, dcérou, priateľmi, nahrávali sme, grilovali v záhrade. Myslím, že je to zároveň dobrý odrazový mostík pre ďalšiu spoluprácu," priblížila Katka vznik novej skladby.


Inšpiruje ju cestovanie, no album ešte hotový nemá

33-ročná hudobníčka v súčasnosti pripravuje nový sólový album a ako prezradila v rozhovore pre agentúru SITA, najviac ju inšpiruje cestovanie, najmä tohtoročná návšteva Indie, kde strávila mesiac. Po návrate plánovala nahrať piesne, ktoré už mala pripravené, no napokon sa rozhodla písať nové skladby.

"Keď som sa vrátila vo februári z Indie, zrazu mi ten pripravený materiál prišiel nekompletný. Nebola som stotožnená s tým, že toto je to, čo dám ľuďom. Odložila som to teda do čiernej skrinky, mimo dosah a začala som robiť na nových veciach. Najviac ma ovplyvňujú cesty a tiež obdobia, keď som úplne bez hudby. Inšpirujú ma obrazy, príroda, ľudia a situácie, s ktorými sa môžem konfrontovať niekde úplne mimo. Len čo som vsadená do nového prostredia, začnú vznikať nové nápady. Buď hneď na tom mieste alebo keď sa vrátim, a to aj napriek tomu, že tam nejdem cielene tvoriť. Som potom ešte v akejsi bubline tej danej krajiny. To sú veci, ktoré sú pre mňa inšpiráciou," povedala. 

Jej pohľad na svet najviac zmenila práve India. "V Indii bolo inšpiratívne asi úplne všetko. Je to krajina, ktorá sa človeku buď páči, alebo ju neznáša a ľutuje, že tam vôbec strčil nohu. Nedá sa to ani opísať, jednoducho to treba naozaj zažiť na vlastnej koži. Ľudia, spôsob fungovania, špina, vzduch. Človek siahne aj na svoje limity, napríklad v rámci hygieny. Uvidí tiež veci, ktoré za normálnych okolností nemôže vidieť nikde inde. Ráno cestujete na nejakom bicykli alebo rikši, ktorá nemá tlmiče a máte z toho modrý celý zadok. Zrazu vidíte človeka, ktorý vyjde von ešte rozospatý, strčí zubnú kefku do kravského hovna a začne si čistiť zuby. Potom sa idete pozrieť na nejaké pamiatky a vedľa v jazere je mŕtvola. Sú to veci, ktoré patria k ich kultúre a nemáte šancu to pochopiť. Neodsudzujete to, len sa to snažíte prežiť, vstrebať a niekde si to uložiť," prezradila interpretka, ktorá už tento rok okrem Indie stihla navštíviť aj spomínaný Island. "Teraz som bola na Islande, kde tiež vznikli nejaké melódie. Island bol úplne iný a na mňa nemal až taký dosah. Je tam krásna príroda, viac-menej je tam čisto, máte sa kde umyť, no India bola šialená," vyjadrila sa. 

S vydaním nového albumu sa zatiaľ neponáhľa. "Zatiaľ nemám predstavu, kedy album vyjde. V tomto na seba už nevyvíjam nátlak. Keď bude materiál kompletný a tri noci po sebe sa zobudím a poviem si, že je to dobré, tak to bude už len technický problém - nahrať to v štúdiu. Zatiaľ však ešte nie som tak úplne v tomto štádiu," priznala hudobníčka, ktorá sa momentálne venuje aj prípravám na turné s Cigánskymi diablami, ktoré odštartuje 12. októbra v Rožňave. "Obidve strany k tomu pristupujeme veľmi citlivo. Na cigánskych pesničkách sa mi páči tá živelnosť a chcela by som, aby to tak aj zostalo a zase moje skladby sú najkrajšie, keď sú nahé - v akejsi jednoduchosti. S Cigánskymi diablami zaspievam asi tri piesne, potom zaspievam zopár skladieb sama v minimalistickej úprave s tým, že do toho možno niekde vstúpia a, samozrejme, Cigánski diabli zahrajú aj vlastné veci. Chceme to urobiť pestrejšie," prezradila.

Jej ďalším projektom je dievčenská rocková kapela The Cubes, v ktorej hrá na bicie a spev prenecháva sestrám Humeňanským. Dievčenské trio však v súčasnosti netvorí ani nekoncertuje. "The Cubes bol môj skutočne vysnený projekt. No každá z nás je tak vyťažená a má tak rozdielny životný štýl, že je to trošku ťažké dať dokopy. Peťa Humeňanská hrá v Národnom divadle, aj u Radošincov a Jana Humeňanská veľmi veľa cestuje. Je to skutočná pankáčka, ktorá má úplne iný život. Takže je to ťažké zladiť. Uvidíme, keď nás to zase začne baviť a bude sa nám chcieť, tak možno dáme zase niečo dokopy," vyhlásila Katarína.

Text: Hudba.sk (zdroj: Propaganda House, SITA, archív)
Foto: archív Katky Knechtovej

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová