Život amerického speváka Charlesa Bradleyho je jedným z najzaujímavejších hudobných príbehov posledných dekád. Žánre, ktorým sa venoval, boli na vrchole popularity v 60. a 70. rokoch, no jemu sa podarilo nahrať svoj debut až v roku 2011. Po jeho vydaní sa tešil veľkému úspechu, no v sobotu (23.9.) vo veku 68 rokov podľahol rakovine.

Charles Bradley sa narodil 5. novembra 1948 v Gainesville na Floride. Práve tam u svojej starej mamy prežil rané detstvo, až vo veku osem rokov ho matka zobrala k sebe do newyorského Brooklynu. V roku 1962 ho staršia sestra ako 13-ročného vzala na koncert Jamesa Browna, ktorý sa stal jeho najväčším vzorom a inšpiráciou. Na rozbehnutie hudobnej kariéry však nemohol vo svojich tínedžerskom veku ani pomyslieť. Keď mal 14 rokov, ušiel z matkinho domu, kde mal hrozné podmienky - jeho izba bola v pivnici s pieskom namiesto podlahy. Na ulici strávil dva roky, počas ktorých prespával vo vagónoch newyorského metra.

Neskôr sa mu vďaka programu štátnej podpory mladých podarilo dostať z najhoršieho. Nový domov našiel v mestečku Bar Harbor v štáte Maine, kde sa vyučil za kuchára. Popri tom začal spievať a založil kapelu, tá sa však po niekoľkých vystúpeniach rozpadla, keďže jeho spoluhráči museli odísť na front do Vietnamu. Po desiatich rokoch v Maine sa Bradley rozhodol hľadať šťastie inde a cez New York, Seattle, Kanadu a Aljašku sa dostal až do Kalifornie, kde od roku 1977 žil takmer 20 rokov. Tak ako na iných miestach, aj tu sa pretĺkal životom v rôznych slabo platených zamestnaniach a občasným koncertovaním, no bez väčšieho úspechu.


Od imitovania Jamesa Browna k vyzretej vlastnej tvorbe

V roku 1996 sa mu ozvala matka a požiadala ho, aby sa vrátil k nej do Brooklynu, aby ho mohla lepšie spoznať. Práve tam sa začal prvýkrát v živote živiť hudbou - ako imitátor Jamesa Browna v lokálnych baroch a kaviarňach pod menom Black Velvet. Hoci zdravotne a v súkromí to nebolo práve ľahké obdobie (jeho brata zavraždili a sám takmer zomrel po alergickej reakcii na penicilín), jeho hudobná kariéra sa po desaťročiach konečne pohla správnym smerom.

Objavil ho totiž Gabriel Roth alias Bosco Mann, spoluzakladateľ vydavateľstva Daptone Records. Cez neho sa Bradley zoznámil s Tomom Brenneckom, gitaristom a skladateľom skupín The Bullets (a neskôr Menahan Street Band), ktorý ho pozval na skúšku so svojou kapelou. Bradley hudobníkov vyzval, aby zahrali "čokoľvek funky" a priamo na mieste si vymýšľal texty. Napokon sa Brenneck stal jeho producentom a prvá nahrávka mu vyšla v podobe vinylového singla s kapelou Sugarman & Co. v roku 2002, keď mal 53 rokov. V nasledujúcich rokoch vydával na Daptone Records ďalšie skladby v spolupráci s oboma Brenneckovými kapelami.


V roku 2011 dvojica spoločne vybrala desať piesní na spevákov debutový album No Time for Dreaming. Nahrávka bola jedným z najlepšie hodnotených albumov roka a Charles Bradley sa stal senzáciou, ktorá očarila nielen absolútne autentickým retro štýlom, hlasom a prejavom, pripomínajúcim legendárneho Otisa Reddinga, ale samozrejme aj príbehom dlhé desaťročia neobjaveného klenotu klasického R&B, funku a soulu. K názvu albumu Bradley pre NPR povedal: "Poviem vám, je dobré snívať, ale pracujte na tom - urobte z toho realitu. Trvalo 62 rokov, kým ma niekto objavil, ale vďaka Bohu. Niektorých ľudí neobjavia nikdy."

Jeho životný príbeh sa dočkal aj skvelého filmového spracovania v dokumente Soul of America, ktorý mal premiéru na jar 2012 v rámci filmovej sekcie festivalu SXSW v Austine. Snímka približuje celý Bradleyho život od detstva na Floride, cez ťažké roky dospievania a pretĺkanie sa životom v dospelosti, až po vystúpenia na veľkých festivalových pódiách po celom svete po senzačnom kariérnom zlome.

Spevák, ktorý sa v roku 2014 predstavil na festivale Colours of Ostrava, vydal na Daptone Records ešte dva albumy - Victim of Love (2013) a minuloročnú štúdiovku Changes, nazvanú podľa skladby, ktorá je geniálnou coververziou piesne Changes od metalových bohov Black Sabbath.


V auguste 2016 musel pre zdravotné problémy zrušiť kanadské turné aj vystúpenie na britskom Cambridge Folk Festivale, následne mu v októbri diagnostifikovali rakovinu žalúdka. Ako informuje magazín Billboard, interpret naposledy vydýchol v newyorskom Brooklyne v blízkosti svojej rodiny, priateľov a kolegov z kapiel, v ktorých pôsobil.

"Ďakujeme vám za vaše modlitby v tomto náročnom období. Pán Bradley bol naozaj vďačný za všetku lásku, ktorej sa mu od fanúšikov dostávalo. Veríme, že aj oni si budú pamätať jeho lásku a šíriť ju ďalej," uviedol Bradleyho hovorca v stanovisku.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: wikipedia, NPR.org, SITA, archív Hudba.sk)
Foto: Aaron Lavinsky/Star Tribune via AP

Súvisiaci interpreti: Charles Bradley