Kontroverzní Nemci sa do našich sŕdc zapísali nejednou skladbou. Necelých desať rokov po ich ostatnej štúdiovke sa už môžeme tešiť na ďalšiu nádielku. Bohužiaľ už bude zrejme posledná.

Magnety týždňa

Rammstein budúci rok oslávia štvrťstoročie na scéne. Počas tejto doby vydali šesť štúdiových a tri živé albumy, pozbierali kopu ocenení, ale aj kritiky za témy, ktoré si pre svoje skladby vyberajú. Neraz v nich figuruje incest, na scéne predvádzali najrôznejšie lascívnosti, spájaný boli (neprávom) aj s masakrom na americkej strednej škole Columbine. Ak ste však pozerali cez tieto drobnosti, videli ste fantastickú kapelu s nezameniteľným štýlom a koncertami, ktoré pripomínajú skôr divadelné hry, ako metalové vystúpenia. V roku 2019 sa však táto kapitola nadobro uzavrie. Kapela vydá siedmu štúdiovku, odohrá jedno – dve turné a šmitec. Podľa správy na Facebooku je nahrávanie takmer hotové, v najbližšej dobe teda môžeme očakávať podrobnosti. A veru že očakávame! (pm)

O predaji albumov Metallica píšeme pravidelne. Ďalším dôvodom na zmienku je exkluzívny klub, do ktorého sa kapela dostala. Ich čierny album sa totiž oficiálne udržal v rebríčku predajnosti Billboard 200 už 500 týždňov. Podobný kúsok sa podaril už týmto nahrávkam – Dark Side of the Moon od Pink Floyd (937 týždňov!!!), Legend: The Best of Bob Marley and The Wailers od Bob Marley and The WailersGreatest Hits od Journey (oba po 539 týždňov). Dokopy sa z čiernej dosky už predalo takmer 17 miliónov kusov a každý týždeň ich pribudne pár tisíc, čo je neskutočné číslo. (pm)

Šrot týždňa

Rozlúčkové turné sú aktuálne v kurze, takže hádajte kto sa rozhodol naskočiť na vlak a trochu vykešovať? Presne tak – KI$$. Ehm, pardon, KISS. A ako najlepšie to ohlásiť? Samozrejme v talentovej súťaži America’s Got Talent, lebo to vôbec nedehonestuje odkaz kapely. Zaujímavé je, že jedno rozlúčkové turné už kapela absolvovala v roku 2000. Tentokrát sa na cesty vydá bez Acea Frehleyho a Petera Crissa. Dátumy ešte oznámené neboli, ale vôbec sa nemusíte báť, že by ste ich zmeškali. Rozlúčok ešte určite pár nachystajú. (pm)


Novinky

Festival Gothoom oznámil ďalšie mená a my máme ďalších pár dôvodov na radosť. Medzi ohlásenými kapelami pribudli thrasherky z Brazílie Nervosa, po čase sa vrátia Rakúšania HARAKIRI FOR THE SKY s ich unikátnou atmosférou, z exotického Egypta prinesú nádych smrti Crescent a vlastné poňatie grindu predvedú Poliaci Antigama. Chýbať nebude ani hard core – zo Španielska sa prídu pozrieť Vendetta FM. (pm)


Chris Cornell vydá post-mortem box rarít, ktorý pozostáva zo štyroch diskov, jedného DVD a siedmych LP a dokopy obsahuje 64 skladieb od éry Temple of the Dog, až po Audioslave a sólo kariéru, plus 25 videí a kopu ďalšieho materiálu. Nájdu sa aj úplné novinky, ako napríklad When Bad Does Good. Vydanie je plánované na november. (pm)


S ďalšou baladou sa vracajú Disturbed. A Reason to Fight ťaží z úspešného coveru Sound of Silence od Simon & Garfunkel. Očakávajte preto tento song v rádiách už čoskoro. (pm)


S varovaním sú tu Madball. Ich novinka Freight Train je jednoznačným odkazom – ak počujete vlak, choďte preč z trate. Je to proste klasický HC so všetkým, čo k tomu patrí. Album For the Cause je už vonku. (pm)


Cattle Decapitation vydajú v závere novembra zbierku rarít s názvom Medium Rarities. Frontman Travis Ryan na tomto projekte pracoval takmer 10 rokov. Tešiť sa môžeme na 23 skladieb, ktoré zatiaľ neboli vydané, alebo sa nedajú zohnať, ako aj živé nahrávky a prerábky. Prvou je song An Exposition of Insides. (pm)


Z podobného súdka tu máme niečo od indickej kapely Gutslit. Vôbec sa nemusíte báť. Keby som to sem nenapísal, vôbec by ste to nespoznali. Skladba From One Ear to Another pochádza z albumu Amputheater, ktorý vyšiel už pred rokom. Teraz ho však kapela vypustila aj s brutálne dobrým animovaným videom. Pozrite si to už len kvôli nemu. A ak si holdujete v dobrom grinde, o to lepšie! (pm)


Dvadsať rokov na scéne si Benighted poctia EPčkom Dogs Always Bite Harder Than Their Masters. Titulná skladba z neho je už vonku a vypočuť si ju môžete nižšie. Na pomoc im došli aj Sven de Caluwé z Aborted a Nikita Kamprad z Der Weg Einer Freiheit. Celé EP si môžete vychutnať 12. októbra. (pm)


Slash vydal tretiu štúdiovku v spolupráci s lídrom Alter Bridge Mylesom Kennedym a kapelou The Conspirators. Singel My Antidote je verný svojmu názvu – hard rockový protijed na blbú náladu, keď stojíte v ranné zápche na Prístavnom moste. Slovenské rádiá však túto skladbu zrejme nezahrajú. (ak)


A zatiaľ čo vokalista Alter Bridge vydáva albumy s legendárnymi gitaristami, gitarista tej istej kapely sa stáva vokalistom vo vlastnom projekte Tremonti. Mark Tremonti taktiež vydal sólovku, s ktorou bude brázdiť Európu. V rámci turné zahrá 13. novembra vo Viedni o deň na to v Krakove a 16. novembra v Brne. (ak)


Fantastickí noir rockeri Tribulation pricválali s novým videoklipom. Ich štúdiovka Down Below vyšla už v januári a nenájdete na nej slabé miesto. Skvelá práca s atmosférou, gitarovými melódiami a kompozíciou. Ak ste o kapele ešte nepočuli, tajomný klip k skladbe Nightbound poslúži ako ideálny začiatok. (ak)


Ak máte chuť na silné melódie, ponúkame skladbu od anglických djentistov Monuments. Ich nový singel totiž miestami znie až príliš popovo, akoby sa pokúšali o mashup tvrdých gitár a boybandu. Je to však príjemné počúvanie, ktoré neurazí. Album, ktorý chlapci prichystali má názov Phronesis a 15. októbra ho predstavia vo Viedni, kde zahrajú spolu s kapelami VOLA, Kadinja a Atlas. (ak)


Kanadskí deathoví technici Beyond Creation predstavili svoju novú skladbu v podobe štúdiového „playthrough“ videa, na ktorom uvidíte muzikantov v akcii. Sami pochopíte, že metal je skutočne vysoké umenie, vyžadujúce si sústredeného hráča. Hudba Beyond Creation pritom nie je žiaden nekontrolovateľný bordel, iba trošku dynamickejšie, no stále vkusné počúvanie. Nový album Algorythm kapele vychádza 12. októbra. (ak)


Podobne ani tech death kapely Gorod vás nenechá (c)hladnými. Trojminútový singel The Sentry začína ako poriadna sypačka, jej stredná spomalená pasáž však pôsobí ako zjavenie. Úžasná dynamika. Hudba, ktorá neustále prekvapuje. (ak)


Verili by ste, že prvé EPčko Talianov Lacuna Coil, ktorých sme na strednej počúvali azda všetci, má už dvadsať rokov? Čas letí a kapely stárnu, no výročia treba osláviť. Nu-metalisti vydajú koncertné DVD The 119 Show - Live In London s dvadsiatimi piatimi skladbami ako prierezom celej diskografie. Číslo 119 implikuje dátum 19. január 2018, kedy sa koncert odohral. Pozrite si živé video k skladbe Blood, Tears, Dust z ich zatiaľ poslednej štúdiovky Delirium. (ak)


Super hyper turbo populárni Vikingovia Amon Amarth mapujú svoju hviezdnu kariéru v novom dokumentárnom filme. Švédski melodici zvierajú hmatníky ako Thor svoje kladivo už celé štvrťstoročie a po desiatom albume prichádza čas na ohliadnutie sa za seba. Ich kariéra je v novom traileri k filmu The Pursuit of Vikings označovaná ako „sága“, líder Olavi Mikkonen ako „hrdina“. Toľko pompéznosti zdá sa len tak pohromade neuvidíte, preto si značte 16. november, kedy film o tomto švédskom Kabáte vychádza. (ak)


Na záver krásna klavírna balada od mierne progresívneho ruského dua zvaného iamthemorning. Klavirista Gleb Kolyadin a vokalistka Marjana Semkina tvoria projekt, ktorý sa uchytil v renomovanom anglickom vydavateľstve Kscope. Po troch štúdiovkách nakrútili štúdiový film, v ktorom romantický západ dopĺňa hrejivý zvuk ich hudby. Skvelé počúvanie. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/Rammstein

Súvisiaci interpreti: Metallica, Rammstein