Banskobystrická skupina Reunion vyzýva spoločnosť, aby zmenila postoj voči rasovo či akokoľvek inak odlišným ľuďom, ktorí sa stávajú obeťami diskriminácie a verbálnych či fyzických útokov. V skladbe s názvom Nájdime pokoj sa mladí hudobníci nesnažia ostatných kritizovať ani poučovať, chybu hľadajú v sebe.

Vo videoklipe k piesni účinkuje aj známy herec s temnou minulosťou, Dušan Cinkota, ktorého za dobré správanie pustili z väzenia o dva roky skôr. Napriek tomu, že si svoj trest odpykal, stále sa stretáva s negatívnymi reakciami, nenávisťou a hnevom zo strany neznámych ľudí a anonymov. Skúsenosť so šikanou majú aj ostatní účinkujúci. Sú medzi nimi ľudia, ktorí sa stretli s rasizmom, diskrimináciou kvôli nadváhe, či tetovaniam, alebo v minulosti zažili na vlastnej koži "normalizačnú" politiku komunistického režimu.

"Táto pesnička nevznikala deň ani dva, nie je to reakcia na žiadnu konkrétnu udalosť. Snaží sa hodnotiť atmosféru v spoločnosti, ktorej súčasťou sme aj my. Preto hovoríme v prvej osobe: 'Ja vážne neviem, kadiaľ ísť, zastavme spolu nenávisť. Verím, že nie sme stratení, nájdime pokoj na Zemi'. Cítime sa ako súčasť problému," opisuje ideu skladby spevák Milan Kováč.



Videoklip natočil kameraman a režisér Robert Bošeľa zo štúdia Môlča records. "Nie všetci ľudia, ktorí účinkujú vo videu, rozumeli po slovensky, preto sme sa spolu veľa nasmiali, kým sme ich naučili text v slovenčine. Dušana Cinkotu sme oslovili na účinkovanie a veľmi ma prekvapila jeho pozitívna reakcia. Vraj miluje poéziu a text skladby je preňho nádherná báseň," hovorí gitarista skupiny Radovan Oravkin.

Pri tvorbe samotnej pesničky kapela Reunion tentoraz zámerne vynechala elektroniku a agresívne prvky, aby skladba evokovala pokoj sama o sebe. O zvuk sa postaral Matej Turcer zo štúdia PULP. Singel Nájdime pokoj sa objaví na albume To najlepšie z nás, ktorý vyjde ešte tento rok.

Infomácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Filip Lehotský. Tlačovú správu sme upravili.