Nový štúdiový album Vladimíra Mišíka nesie názov Noční obraz, rovnako ako jedna z jeho štrnástich piesní. Vychádza dnes (24.9.) v nezávislom českom hudobnom vydavateľstve Animal Music. Hudobník nedávno vyhlásil, že kvôli zdravotnému stavu už nebude koncertovať. O to vzácnejšia je pre fanúšikov jeho nová tvorba.

Rovnako ako na predchádzajúcom oceňovanom albume Jednou tě potkám (2019), za ktorý Vladimír Mišík získal šesť cien Anděl, aj tentoraz spolupracoval s producentom Petrom Ostrouchovom, ktorý ho spolu so svojou kapelou na albume sprevádza.

Na albume Noční obraz sa však podieľali aj ďalší skvelí českí i zahraniční hudobníci, medzi nimi legendárna gospelová vokálna skupina Blind Boys of Alabama, jeden z najlepších svetových hráčov na hudobný nástroj dobro Jerry Douglas, írske hviezdy Davy Spillane a Dónal Lunny, perkusionista z kapely Paula Simona Jamey Haddad, mandolinista Mike Marshall, organista Ondřej Pivec, klavirista Ján Steinsdörfer, saxofonista František Kop alebo svetoznámy hráč na lesný roh Radek Baborák so svojím súborom.

Vlastné "bluesové" texty aj zhudobnené básne

Repertoár albumu tvoria Mišíkove vlastné texty a zhudobnené básne, ktorých autormi sú Jan Skácel, Václav Hrabě, Jiří Orten a František Hrubín. Záverečná pieseň Děkuji bola zložená na text básne nedávno zosnulého Davida Stypku. Autormi hudby sú Petr Ostrouchov a Vladimír Mišík. V úlohe hosťujúcich vokalistov s Mišíkom nahrávali Lenka Dusilová, Robert Křesťan a Lenka Nová.

Petr Ostrouchov a Vladimír Mišík, 2021 Zdroj: Zuzana BönischPetr Ostrouchov a Vladimír Mišík (foto: Zuzana Bönisch)

"Spolupráca s Vladimírom Mišíkom na albume Jednou tě potkám bola pre mňa jednou z najkrajších pracovných skúseností a zároveň veľkým zážitkom aj v osobnej rovine. Človeka takého formátu, ako je Vladimír Mišík, totiž nestretnete často. A to nehovorím len o vkuse pre hudbu, ale aj o morálnych zásadách, ľudských kvalitách, pokojnej povahe, nadhľade a množstve ďalších vecí. Chcel som preto čo najskôr po vydaní albumu nadviazať a začať s Vladimírom zase niečo robiť. Tiež preto, že som si nemohol nevšimnúť, ako vďaka albumu Jednou tě potkám pookrial a napriek zostave pokračujúcich chorôb a zdravotných neduhov sa vypäl k nebývalým výkonom v štúdiu, pri propagácii albumu a jeho krstu. Povedal som si, že energiu a náprah, ktoré takto získal, je potrebné ešte vyťažiť. A to napriek tomu, že Vláďa pôvodne album Jednou tě potkám zamýšľal ako svoj posledný. Začal som teda nenápadne písať nové piesne, čím som Vladimíra tiež vyprovokoval k novej tvorbe," hovorí Petr Ostrouchov o pozadí vzniku nového albumu.

"Hoci choroby Vladimíra Mišíka sužujú ďalej a stále vehementnejšie, v dôsledku čoho bol dokonca nútený tento rok ukončiť po viac ako 50 rokoch koncertnú kariéru, na novom albume sa predstavuje v plnej sile svojej charizmy a originálneho talentu a prináša dôveryhodným a podmanivým spôsobom ako svoje vlastné (sám ich nazýva "bluesové") texty, tak aj zhudobnené básne. A ja budem dúfať, že nahrávacie aktivity Vlada Mišíka sa ani týmto albumom neuzatvárajú," dodáva producent, ktorý zároveň stojí aj za vydavateľstvom Animal Music.

Ako čo hovorí na vydanie nového albumu samotný Vladimír Mišík? "Človek je zakaždým nervózny, než nahrávka vyjde, a je zvedavý na reakciu publika. Natočili sme toho síce veľa, ale ETC... predsa len boli takí rockovejší, aj Jednou tě potkám, moja prvá doska s Petrom Ostrouchovom, bola miestami taká až inštrumentálne nadrzlá. Ale tentoraz sme zamierili do pokojnejších vôd. Koniec-koncov, nahrával som tento album v 73 rokoch, tak dúfam, že to poslucháči prijmú. Na predchádzajúcej platni sme mali nejakú zvukovú predstavu, odvodenú od našich obľúbených producentov. Ale tu sme si nechali voľnosť. Proste jediné, čo sme si povedali, bolo, že budeme nahrávať, keď bude sila, chuť a nápady. A trvalo to s prestávkami rok."

Prečítajte si tiež: Noční obraz: otázky a odpovede Vladimíra Mišíka s Petrom Ostrouchovom

Nedávno zverejnený prvý singel s názvom Šesťdesátá léta dokresľuje vydarený animovaný klip z dielne svetoznámej režisérky Michaely Pavlátovej a Alexandry a Martina Májových. Vladimír Mišík v ňom účinkuje ako starý kocúr.


Vychádza CD, vinyl aj kazeta

Album vychádza v podobe audiofilského dvoj-vinylového kompletu, na CD, na magnetofónovej kazete a formou digitálneho downloadu MP3 aj vo vysokom rozlíšení. Všetky dostupné formáty nájdete na webe vydavateľstva Animal Music. Nahrávka však bude zatiaľ chýbať v streamingových službách typu Spotify, kde bude ako celok vydaný až budúci rok. Zatiaľ budú cez streamovacie hudobné platformy postupne vydávané len jednotlivé single.

"Chápem, že streaming je nevyhnutnou súčasťou vývoja, ale zatiaľ je nastavený zle - skôr symbolické predplatné, ktoré je cenou za prístup k celej hudbe tohto sveta, vyvoláva dojem, že hudba nemá žiadnu hodnotu. Späť k vydavateľom a umelcom sa preto vracia len zanedbateľný zlomok vynaložených nákladov, takže udržateľnosť nahrávacích aktivít je za dôstojných podmienok vylúčená. Vsádzame na to, že poslucháčov Vladimíra Mišíka oslovia kvalitné nosiče vinyl, CD, kazeta alebo download, ktorých nákupom je ešte stále možné podporiť hudobníkov a vydavateľov a umožniť tak, aby nové nahrávky vôbec vznikali. Kým teda existujú príslušné prehrávacie prístroje," hovorí producent a vydavateľ Petr Ostrouchov.

Vydavateľstvo Animal Music má aj ďalšiu dôležitú novinku - 30. septembra otvorí svoj vlastný "kamenný obchod" v 400 ASA Gallery v Prahe u Anděla na Smíchove, kde bude album Noční obraz tiež k dispozícii, spolu s možnosťou zhliadnuť aktuálnu fotografickú výstavu. "Bol to môj sen ponúkať všetky naše vinyly a cédečka na jednom mieste, a keď prišla ponuka od takého krásneho priestoru, kde majú navyše výbornú kaviareň, nebolo prečo váhať," uzatvára Ostrouchov.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Johana Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Zuzana Bönisch

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík