V stredu 22. novembra naposledy vydýchli dvaja významní hudobníci, ktorí formovali vývoj jazzu a ovplyvnili množstvo umelcov. Producent George Avakian aj spevák Jon Hendricks však už mali svoju hudobnú misiu dávno za sebou a obaja sa dožili úctyhodného veku takmer sto rokov.

Spevák a textár Jon Hendricks, jeden z priekopníkov vokálnych improvizácií a scattingu, zomrel v nemocnici v New Yorku. Dožil sa 96 rokov. Smutnú správu denníku The New York Times potvrdila jeho dcéra Aria Hendricks.

Narodil sa 16. septembra 1921 v Newarku v štáte Ohio. S vystupovaním začínal na amatérskych predstaveniach. Ako 14-ročný spieval v nočných kluboch v Tolede v Ohiu, kde mu spoločnosť robil klavirista Art Tatum. Preslávil sa v 50. a 60. rokoch ako člen tria Lambert, Hendricks & Ross, v ktorom pôsobil spolu s Daveom Lambertom a Annie Ross. Trio spopularizovalo vocalese - štýl spievania, kedy umelci spievajú slová do zvyčajne inštrumentálnych skladieb - a neskôr inšpirovalo napríklad Joni Mitchell či skupinu Manhattan Transfer. Formácia vydala sedem štúdiových albumov.

Hendricks, ktorého legendárny Al Jarreau označil za "najlepšieho jazzového speváka na planéte", neskôr pôsobil aj ako sólový interpret a vydal dvanásť albumov. Na konte má jednu cenu Grammy, ktorú v roku 1986 získal za spoluprácu na skladbe Another Night in Tunisia Bobbyho McFerrina a Manhattan Transfer. Pôsobil aj ako univerzitný pedagóg.


Americký jazzový producent, manažér a hudobný historik George Avakian zomrel vo veku 98 rokov. Jeho dcéra Anahid Avakian Gregg potvrdila, že jej otec skonal v stredu ráno doma v Manhattane.

Avakian sa narodil v roku 1919 v ruskom meste Armavir bohatým arménskym rodičom, ktorí krátko po jeho narodení ušli do Spojených štátov. Práve tam sa neskôr zamiloval do jazzu. Vyštudoval na Univerzite Yale. Zo začiatku sa zaujímal najmä o znovuobjavovanie starých jazzových nahrávok, čo neskôr zúžitkoval aj pri svojej práci pre vydavateľstvá Decca Records, Columbia Records, Warner Bros či RCA Records.

Postupne sa vypracoval na významnú osobnosť v nahrávacom priemysle, do ktorého zaviedol množstvo inovácií a výrazne formoval jazzovú hudbu v USA. Počas svojej kariéry spolupracoval napríklad aj s Louisom Armstrongom, Dukeom Ellingtonom, Milesom Davisom, Daveom Brubeckom, rock'n'rollovou skupinou Bill Haley & His Comets a mnohými ďalšími.

Zdroj: SITA (Hudba.sk edit)
Foto: William P. Gottlieb Brian McMillen