Obľúbená slovenská kapela Peter Bič Project, ktorá iba pred dvoma týždňami predstavila novú slovenskú pieseň Skúšame sa nájsť, vydáva dlho očakávaný album s názvom Dream. Je to doposiaľ najintímnejšie dielo skupiny. Album je plný emotívnych skladieb v angličtine, ale aj v rodnom jazyku.

"Veľkou zmenou pre nás a určite aj pre našich fanúšikov je, že na albume nájdu aj slovenské pesničky. Slovenčine sme sa nikdy nebránili, dokonca ešte v začiatkoch našej tvorby sme zložili aj mnoho slovenských piesní. Momentálne sme dospeli k rozhodnutiu, že toto je pre nás tá správna cesta. Chceme, aby nám naši fanúšikovia rozumeli nielen hudobne, ale aby chápali aj hĺbku našich textov a to, čo im našou hudbou chceme povedať," priblížil Peter Bič rozhodnutie kapely tvoriť po niekoľkých rokoch opäť v materinskom jazyku.

Peter Bič Project, 2017 Zdroj: Jano Štovka

Pre ľudí, ktorí si ich obľúbili cez doterajšie hity, môže byť zaradenie slovenských piesní prekvapením, nakoľko doteraz boli z rádií aj na prvých dvoch albumoch zvyknutí iba na ich anglické skladby. Tie majú na novinke stále prevahu - pomer piesní je osem v angličtine a dve v slovenčine. Kapela však sľubuje, že v budúcnosti bude slovenských textov viac.

Vlajkovou loďou zmeny je najnovší singel Skúšame sa nájsť, ktorý síce Peter Bič Project svojim fanúšikom predstavili iba nedávno, no už znie z viacerých slovenských rádií a má výborné ohlasy aj na sociálnych sieťach. Už na prvé počutie je jasné, že hudobná novinka sa výrazne odlišuje od predchádzajúcich muzikantských počinov.


"V Peter Bič Project tvoríme hudbu podľa toho, ako to momentálne cítime. Nechceme sa žánrovo nijako špecifikovať, jednoducho to robíme tak, ako to momentálne cítime, lebo podľa mňa presne o tom je hudba. O vyjadrení emócií, o momentálnom pocite a vnímaní života. Mnoho našich skladieb vznikalo na malej gitare alebo na klavíri. Všeobecne sa trošku zmenil môj prístup k skladaniu hudby a začali sme využívať aj iné nástroje," prezrádza o zmenách v tvorení hudby Peter Bič, ktorý hrá na gitare, klavíri, a zároveň je lídrom kapely.

"Náš nový album je bez pochyby našou najintímnejšou spoveďou. Svojím dielom sme sa na ňom podieľali celá kapela a každý z nás do neho vložil kúsok seba," dodáva hudobník, ktorý vlastnú kapelu založil po odchode z IMT Smile.

Gitarista a skladateľ tiež priznáva, že vždy chceli vydať album pred Vianocami, doteraz sa im to však nepodarilo. O to viac ho teší, že to tento rok stihli s dostatočným predstihom. "Hudba je krásny darček, pretože je večná. Dokáže potešiť, povzbudiť, rozveseliť, ale aj podporiť melancholické rozjímanie," uzatvára Peter Bič.

Album, na ktorom popri slovenských piesňach vyniká aj citlivá a vkusná, prevažne klavírna coververzia známeho hitu z 90-tych rockov - Wicked Game od Chrisa Isaaka, pokrstia za prítomnosti kolegov a médií 6. decembra v Hoteli Bratislava. Fanúšikom ho na turné predstavia na budúci rok.


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala Ľuba Svatá z vydavateľstva Universal Music.

Foto: Jano Štovka

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project