Anglický raper Stormzy vydá druhý album. Novinka s názvom Heavy Is The Head sa dostane na trh 13. decembra a ponúkne 16 skladieb, vrátane tohtoročných singlov Vossi Bop, Crown a Wiley Flow. Medzi hosťami sa objavia Headie One, Ed Sheeran, H.E.R. alebo Yebba.

Dvadsaťšesťročný interpret zverejnil na službe Instagram okrem tracklistu aj obal albumu, na ktorom pózuje od pol pása nahý držiac v rukách nepriestrelnú vestu, na ktorej je vyobrazená britská zástava. Vestu mal oblečenú aj počas tohtoročného vystúpenia na festivale Glastonbury.

Britská rapová jednotka svojich priaznivcov dlho napínala. Veď singel Vossi Bop, ktorým Stormzy rozpísal novú kapitolu, vyšiel už koncom apríla. V rýchlom slede potom nasledovalo vydanie trackov Crown, Sounds Of The Skeng a Wiley Flow, detaily týkajúce sa očakávaného albumu však raper naďalej tajil. Napätie jeho fanúšikov narastalo úmerne ku kvalite jednotlivých nahrávok. Hviezda štýlu grime sa s Vossi Bop dočkala svojho prvého singlového No.1, skladba v Anglicku figuruje medzi desiatimi najúspešnejšími singlami roku 2019.


Na vrchol hitparády sa Stormzy dostal opakovane tiež ako hosť v skladbe Take Me Back To London. Jedna z najvydarenejších nahrávok zo Sheeranovho albumu No.6 Collaborations Project kraľovala päť týždňov ostrovným singlom, zároveň sa okolo nej rozvírila debata na sociálnych sieťach medzi reprezentantmi undergroundovej grime scény, ktorí v spolupráci videli pokus Eda Sheerana parazitovať na popularite tohto žánru. Stormzy sa ryšavého speváka v diskusii zastal.

Stormzy s rapovaním začal už ako jedenásťročný. Debutoval v roku 2013, keď ponúkol zdarma na stiahnutie 168: The Mixtape. O rok neskôr vydal EP nahrávku Dreamers Disease a vo februári 2017 uviedol na trh debutový štúdiový album Gang Signs & Prayer, s ktorým dobyl albumový UK Chart. Rapper získal napríklad šesť MOBO Awards a v ankete BBC Sound of 2015, ktorá predurčuje najväčšie hudobné hviezdy roka, sa umiestnil na tretej priečke. Na konte má napríklad aj dve BRIT Awards či jednu Ivor Novello Award.


Tracklist albumu Stormzy - Heavy Is The Head:

1 Big Michael
2 Audacity (feat. Headie One)
3 Crown
4 Rainfall (feat. Tiana Major9)
5 Rachael's Little Brother
6 Handsome
7 Do Better
8 Don't Forget to Breathe (feat. YEBBA)
9 One Second (feat. H.E.R.)
10 Pop Boy (feat. Aitch)
11 Own It (feat. Ed Sheeran & Burna Boy)
12 Wiley Flow
13 Bronze
14 Superheroes
15 Lessons
16 Vossi Bop

Zdroj: SITA, Renáta Tomášová / TS (Bbc.com, archív)
Foto: Warner Music