Metal a Vianoce až tak dokopy nejdú. Predstaviť si ľudí na polnočnej, ako zborovo škriekajú Tichú noc, alebo rodinný murmur na tému Rolničky... Nič moc. Ale verím, že si ich vychutnáme všetci, nech už počúvame akúkoľvek hudbu.

Ale keby ste predsa len zatúžili po metalovej verzii vianočných kolied, prekvapí vás Christopher Lee. Áno, TEN Christopher Lee. 90-ročný herec, ktorému sa tento štýl zaľúbil natoľko, že nahral hneď celý album. A na naše prekvapenie je dokonca celkom dobrý! Malá ukážka z neho je nižšie. (pm)


Fanúšikovia Tool, pozor! Na oficiálnej stránke kapely sa objavil odkaz, že práce na novom albume sú už v polovici. Viac info čítajte na Loudwire(pm)

Potom, čo Foo Fighters oznámili na neurčito prestávku, roztrhlo sa vrece s novinkami okolo Davea Grohla. S Queens of the Stone Age nahráva album. Zahral si aj s bývalými členmi Nirvany a Paulom McCartneym. Natáča dokument o štúdiu Sound City. A najnovšie režíruje video Soundgarden ku skladbe By Crooked Steps. Nuž, chalan sa asi nenudí. (pm)

Švédsky Ghost ponúkli na stiahnutie zadarmo skladbu Secular Haze z albumu Infestissumam, ktorý podľa najnovších informácií vydajú na jar 2013. Secular Haze bol odpremiérovaný na nedávnom koncerte kapely v Linköpingu. (pm)


Veľmi nepríjemné novinky sa k nám dostali z Veľkej Británie. Nepríjemné hlavne pre Iana Watkinsa, speváka kapely Lostprophets, ktorý bol obvinený zo šiestich sexuálnych trestných činov na maloletých – vrátane držania a distribúcie „nevhodných fotografií“, ako sa uvádza v policajnej správe. Vianoce strávi v cele predbežného zadržania, keďže žiadosť o kauciu bola zamietnutá. Dátum pojednávania bol stanovený na 31. decembra. Kapela sa k celej záležitosti (ne)vyjadrila na svojej stránke. (pm)

Druhá nepríjemná novinka sa k nám dostala z amerického Fort Worth v Texase, kde pred pár dňami koncertovala kapela Rigor Mortis. Priamo počas jej vystúpenia skolaboval gitarista Mike Scaccia (hrával aj s Ministry). Po prevoze do nemocnice bohužiaľ zomrel. Hudobný svet tak tento rok prišiel o ďalšiu významnú postavu... (pm)


Metal nie je vždy len o hudbe. Ako sa nás najnovšie snaží presvedčiť Sepultura, k tomuto štýlu neodmysliteľne patrí aj pivo. Preto sa rozhodli vydať vlastnú značku zlatistého moku, Sepultura Weizen. Jedná sa o kvasinkové pivo, ktoré sa okrem iného predáva aj v špeciálnom balení s pohárom, v krabici ktorá pripomína kombo Marshall. Paráda! (pm)

V minulosti sme spomínali, že kapelka Thin Lizzy prestane používať svoje meno a nový album vydá pod iným menom. Vo štvrtok sme sa dozvedeli, že kapelu odteraz treba hľadať pod názvom Black Star Riders. Budúci mesiac začnú nahrávať nový album. (ak)

Queens of the Stone Age pokračujú v nahrávaní svojho nadchádzajúceho albumu. Zrejme im to celkom šlape, keďže na spoluprácu prehovorili také mená ako Dave Grohl, či Trent Reznor. Najnovšie sa s nami podelili o ďalšie meno – na albume sa zrejme objaví aj Jake Shears, spevák Scissor Sisters. Trochu prekvapivé, ale počkajme si na výsledok. (pm)

Obľúbenci Avenged Sevenfold budú v januári nahrávať nový album. „Bude veľmi „groovy“ a orientovaný na silné riffy a melódie.“ Tak riekol spevák M. Shadows. Podrobnejšie info neskôr. (ak)

Fínski gothic rokeri The 69 Eyes oznámili dátumy svojho Európskeho turné, ktoré bude v januári a februári. Kapela bude promovať svoj posledný album X, ktorý je vonku od septembra cez Nuclear Blast. Helsinskí upíri sa 3. februára ukážu aj u nás v Bratislave. Ostatné dátumy nájdete na stránke vydavateľstva. (ak)


Aj Hypocrisy zo Švédska idú hrať po Európe. Death metal Petera Tägtgrena bude možné počuť geograficky najbližšie 11. apríla v Prahe a 14. apríla vo Viedni. Kapela už v tom čase bude mať vonku album End of Disclosure, na ktorom usilovne maká. (ak)

A turné oznámili i samotní velikáni Kiss. Ich Monster World Tour sa začne v Austrálii a skončí vo Francúzsku. My si zapamätáme dva dátumy. 14. jún 2013 – Praha a 15. jún – Viedeň. Album Monster vyšiel tento rok v októbri a je ich dvadsiatou radovkou. Okrem turné kapela tiež oznámila vydanie série komixov, ktoré sa budú sústrediť na charaktery jednotlivých členov a storky okolo ich sólových albumov. (ak)


Nikdy nie je neskoro na nové začiatky. Ani na konci sveta. Scott Kelly z Neurosis a Mike IX. Williams z Eyehategod oznámili založenie novej supergrupy. Doplnia ich Bruce Lamont z Yakuzy a Sanford Parker, ktorý momentálne pôsobí v kapelách Nachtmystium, Minsk a Twilight. Bude to blato, ako sa patrí a kapelka sa bude volať Corrections House. Borci sa už na začiatku roka vydajú na turné po štátoch. Bude zaujímavé sledovať, čo vlastne hrajú, keďže žiadnu ich spoločnú hudbu sme zatiaľ nepočuli. (ak)

V piatok sa v Californii odohral pamätný koncert na počesť zosnulého lídra Suicide Silence, Mitcha Luckera. Ostatní členovia kapely hrali svoje songy s viacerými hosťami na poste speváka. Spomeňme mená, ako Chad Gray (Hellyeah), Tim Lambesis (As I Lay Dying), Eddie Hermida (All Shall Perish), Phil Bozeman (Whitechapel). Hostí samozrejme bolo omnoho viac. Priebeh celého večera bol zachytený pre účely vydania DVD. (ak)


Serj Tankian zložil soundtrack pre videohru. Ide o Morning Star, vyjde na platformu iOS a dokopy ju dáva firma Industrial Toy. Ak vás zaujíma žáner, pôjde o sci-fi strielačku. Tankian o nej povedal: „Prácu na hudbe Morning Star som si užil, lebo hra mi dala možnosť vytvoriť nové hudobné svety, ktoré doplnia tie vizuálne.“ Pozrite si trailer(ak)

A máme tu aj kopec novej hudby a videí: OblivionReclamation (End of the World Version), NewstedSoldierhead, Bullet for My Valentine – Riot, Dir En GreyRinkaku, Alice in ChainsHollow, Turbonegro – I Got A Knife


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Tool Dissectional

Súvisiaci interpreti: Sepultura, Tool