Slovenská reggae-punková kapela Smola a Hrušky v spolupráci s českými bratmi Fast Food Orchestra reagujú na tému utečencov v Európe novým singlom a klipom Utekám. V ňom na migráciu nazerajú zo širšieho hľadiska a nastavujú slovenskej a českej spoločnosti zrkadlo.

"Kontroverzná téma utečencov rozdeľuje spoločnosť a ukazuje, ako ľahko s nami vedia manipulovať médiá a predstavitelia politických strán, ktoré už viac ako 25 rokov len zakrývajú svoju neschopnosť zlepšiť životné podmienky a vždy si nájdu 'vhodný' spôsob, ako vyvolať u ľudí strach a nenávisť. Skladba sa pripája k odkazom svetových umelcov ako napr. britská speváčka a raperka M.I.A. či americká kapela Imagine Dragons, ktorí reflektujú na momentálnu spoločenskú situáciu a snahu takých istých ľudí ako my opäť získať svoj život," uvádzajú k novinke členovia spišskonovoveskej skupiny Smola a Hrušky.

Spoko: Utečenci sú zástupná téma

Ako dodávajú, v politike sa vždy nájde téma, ktorá má zakryť reálne problémy a ktorá na chvíľu odvedie pozornosť od podstaty a zmyslu našich životov. "Text skladby skrýva v sebe viacero významov a otázok. Je o rozhodnutí, či zostať na mieste alebo o ochote vykročiť a urobiť niečo pre svoj život a sny. O neustálom hľadaní a pohybe, aby sa človek nezastavil a nežil len z minulosti, pretože len vtedy sa môže posúvať ďalej," hovorí frontman kapely Spoko.

"Vyjadrujeme sa aj k celkovej sociálnej a politickej situácii na Slovensku a v Česku a nemyslíme si, že za naše problémy môžu imigranti, tak ako ani v minulosti za to nemohli homosexuáli, Židia, jogíni či Rómovia... Vnímame aj to, že veľká časť našej generácie z východného Slovenska, odkiaľ pochádzame, v podstate ušla za lepším životom do Čiech, Anglicka, Rakúska či Nemecka a je otázkou či po voľbách neutečú aj ďalší," dopĺňa.

Smola a Hrušky Zdroj: Katarina Oresanska

Česká kapela Fast Food Orchestra, ktorá sa so SaH bližšie spoznala na spoločnom turné na jeseň 2014, na spoločný singel kývla okamžite. "Otázku, či zostať alebo ísť si každý z nás v živote položil mnohokrát, či už išlo o vzťah, prácu alebo len prostý fyzický stav zotrvania v jednom bode. Vesmír je v pohybe, Zem sa točí, voda tečie, ľudia aj zvieratá odjakživa migrujú za potravou, za lepším životom. Nie je na tom nič neobvyklého. Pokiaľ rieke do cesty postavíme prekážky, nájde si cestu, vyleje sa z brehu a v mŕtvych ramenách bude tuchnúť. Hranice nie sú na to, aby nás od seba rozdeľovali, ale aby sa posúvali a prekonávali. Pohyb je to, čo nás posúva vpred v každom ohľade," hovorí trombonista a textár kapely Fido.

"Je pochopiteľné, že obyčajný človek, ktorý sa v situácii nevyzná, má strach, ale je neospravedlniteľné, aby politici a médiá tento strach živili a využívali k posiľňovaniu vlastných preferencií. Je na nás, či chceme zostať v tomto stave, alebo ísť vpred, poučení chybami minulosti a spoločne hľadať konštruktívne riešenie hodné človeka roku 2016," dodáva.

  
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Smola a Hrušky Martin Hlavatý.

Foto: Katarína Orešanská, Learto production

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky