Známy Martinčan Pavel "Hirax" Baričák spojil v novom projekte SvetloVlad zaujímavých hudobníkov z celého Slovenska. Každý z nich pôsobí v úplne inom žánri, než do ktorého sa zaraďuje ich prvá nahrávka. Podieľali sa na nej aj Juraj Hnilica a Robo Mikla. O spev sa postarala šamanka Sofia.

Netradičný folklórny zvuk, zaujímavé harmónie aj text. A celá plejáda umelcov, ktorí doteraz s folklórom až tak veľa spoločného nemali. To je projekt SvetloVlad. Pieseň /Všetko je živé/ zložil metalista Pavel Hirax Baričák. Text napísala Sofia, ktorá skladbu aj naspievala. Juraj Hnilica prispel vokálmi, spevák Robo Mikla inštrumentálne. Vedeli ste, že hráva na kajone a djembe? Ďalšie perkusie v podobe ozembuchu, vajíčka a tamburíny nahral Marián "Maňo" Kramár, prispel aj husľami. Druhý ženský hlas v nahrávke patrí Sofiinej sestre Danke Babkovej, píšťaly nahrával Michal Smetanka. Hirax prispel gitarami a kontrabas nahral Tomáš Kramár.

"Chcel som do mojej pagan metalovej skupiny Ramchat zaviesť oveľa viac folklórnych prvkov, ale ostatní chalani z kapely sú väčšinou ortodoxní metalisti. A tak mi nezostalo nič inšie, ako zostávajúce nápady realizovať inou cestou. Nechcel som zakladať novú kapelu, tak som spojil muzikantov iba na jedno nahrávanie a vznikli z toho tri piesne pre SvetloVlad,"vyjadril sa Hirax.

Tajomná šamanka rozhodla o podobe piesne

Prvá z nich, Všetko je živé, bola práve zverejnená. Muziku zložil Pavel Baričák, text napísala Sofia Thomková. O koho sa vlastne jedná? Hirax o nej hovorí, že je to šamanka. "Sofia je moja nevlastná duchovná sestrička, ktorú tak často spomínam v mojej trilógii Šlabikár šťastia. Je to diva, víla, šamanka, liečiteľka a vedma v jednom. Keď ma život 'pritlačil', vždy mi zostala už len ona, ktorá ma vyviedla z tmy," vysvetlil.

Uplynulé leto sedával Hirax častokrát na terase svojho domu s gitarou a brnkal si. "Vymyslel som dve skladby. Sofia spieva nádherne a tak som ju oslovil, či by tie piesne nezaspievala. Súhlasila. Mal som napísané aj texty, no pri piesni Všetko je živé mi povedala, že keď bola v Mexiku, prišiel jej do duše refrén, ktorý sa presne hodí do daných akordov."

Keď mu Sofia s jej sestrou Dankou - tentoraz pokrvnou - zaspievali ich verziu textu, nebolo o čom. "Môj text som nakoniec presunul do Ramchatu," usmieva sa martinský hudobník a spisovateľ.


Podľa jeho slov je v projekte SvetloVlad aj profesionálny folklorista. "Marián Kramár je veľký folklórny zanietenec, vedie súbor Turiec. Napriek zaneprázdnenosti si na nahrávanie našiel čas," hovorí Hirax. "Som mu veľmi zaviazaný," dodal. Ohromnú radosť má aj zo spoluúčasti Michala Smetanku a jeho píšťal.

"Dávajú nahrávke úplne iný rozmer, doslova životabudivý dych," teší sa. Folklórom nabitá nahrávka vznikala v heavy metalovom štúdiu na Morave a finálny zvuk jej dal gitarista popovej skupiny Desmod. "O mastering sa postaral Rišo Synčák z Desmodu. Celkom pekný guláš, čo poviete?" smeje sa Hirax.

Zatiaľ tají, kedy zverejní aj zvyšné dve nahrávky, ktoré sú tiež hotové. Na otázku, či by časom mohol projekt SvetloVlad vydať aj celý album reagoval slovami: "Nevylučujem to, ale ani to tam vedome zatiaľ nevediem. Som zvedavý na reakcie širšej verejnosti. Doteraz sme mali iba samé zaujímavé ohlasy." 

Prečítajte si: Dobrú hudbu som za komunistov kupoval na čiernom trhu, hovorí Hirax

Text: Peter Lehotský
Foto: archív Pavla Hiraxa Baričáka