Vo veku 60 rokov zomrel anglický spevák, skladateľ a hudobník Mark E. Smith, známy najmä ako líder a jediný stály člen post-punkovej kapely The Fall. Smutnú správu oznámila manažérka formácie Pam Van Damned.

Hudobník skonal v stredu ráno vo svojom dome. Bližšie detaily o jeho úmrtí zatiaľ Van Damned neposkytla, no mali by byť známe v najbližších dňoch. V ostatnom čase sa musel častejšie uchýliť k rušeniu koncertov, pretože jeho zdravotný stav sa zhoršoval.

Mark Edward Smith sa narodil 5. marca 1957 na predmestí Broughton anglického mesta Salford. Skupinu The Fall založil s Martinom Bramahom, Unou Baines a Tonym Frielom v roku 1976, neskôr prezradil, že ho k tomu inšpiroval koncert legendárnych Sex Pistols.

V kapele sa od jej vzniku vystriedalo viac ako 60 muzikantov a Smith bol jej jediným stálym členom. Niektorí jeho spoluhráči odišli už po niekoľkých dňoch, dôvodom bola Smithova komplikovaná a konfliktná povaha. Známy bol aj vďaka nezameniteľnému manchesterskému akcentu alebo tým, že pri poskytovaní rozhovorov mal takmer vždy v rukách pohárik tvrdého alebo fľašu piva. Ďalšou zaujímavosťou je, že odmietal technologické novinky a texty piesní si stále zapisoval ceruzkou na papier.

Formácia The Fall má na konte 32 štúdiových albumov, z ktorých posledný New Facts Emerge uviedla na trh vlani v júli.  Smith tiež vydal dva sólové albumy s hovoreným slovom The Post-Nearly Man (1998) a Pander! Panda! Panzer! (2002). Spolupracoval aj s interpretmi ako Edwyn Collins, Elastica, Gorillaz, Long Fin Killie, Mouse on Mars, Coldcut či Ghostigital.    

 
Zdroj: SITA (bbc.com) + TASR
Foto: Facebook.com/thefallmusic

Súvisiaci interpreti: Fall