Na české popové javisko vstupuje nová tvár. Sotva 18-ročný mladík menom Rodan sa nebojí ísť na to inak než väčšina ostatných a v produkcii renomovaného Jana Čechtického (Ohm Square) si rázne pýta pozornosť prostredníctvom autorského debutového singla Gone. Pieseň zaujme perfektnou angličtinou, príjemne jemným, ale pri tom dostatočne výrazným zvukom i citlivou produkciou.

"Singel Gone som napísal v období, keď som o sebe trochu pochyboval, v období určitej mojej transformácie, strate ilúzií – že by prechod do dospelosti? Myslím, že v podobnom rozpoložení sa čas od času ocitáme všetci, pre mňa to bolo jednoduchšie v tom, že som v týchto chvíľach mohol utiecť k hudbe, ktorú by som chcel do budúcna veľmi rád ďalej robiť, vyvíjať sa, zlepšovať a koncertovať," komentuje svoj singlový debut i ďalšie plány Rodan, ktorý je síce vekom i vzhľadom ešte teenager, ale jeho debutový singel zaujme možno až prekvapivou zrelosťou, ktorou dopĺňa nespochybniteľný talent.


"Vždy som mal sen, že raz budem vypredávať štadióny a nahrávať v dobrých štúdiách. Teraz som, potom čo sme začali spolupracovať s Honzom Čechtickým, už aspoň do profesionálneho štúdia nakukol. Môj hlavný cieľ je, dokázať, že sa naša generácia môže kvalitou priblížiť zahraničným vzorom alebo sa im i vyrovnať," dodáva talentovaný mladík so sebavedomo sympatickou víziou.

Vzťah k hudbe si pestoval Rodan už od detstva. Spomína, že si spieval s babičkou a mamou na záhrade a usporadúval pre ne so svojou sesternicou koncerty. "Spievanie ma veľmi bavilo a hoci nie som práve extrovert, nikdy som sa nehanbil spievať pred ostatnými ľuďmi. Často som si púšťal doma hudbu a spieval si s ňou, vystupoval som na školských akciách," hovorí Rodan, ktorý ako zdroje svojej inšpirácie označuje zahraničný pop, ale i nezávislú scénu, ktorú počúvajú jeho rodičia. Napokon fakt, že obaja rodičia sú veľkí hudobní fanúšikovia a otec navyše vášnivý gitarista samouk dokazuje, že Rodan má doma pre svoj talent skvelé zázemie. Svoju prvú gitaru dostal ako 15-ročný a ako samouk ide v šľapajách otca. Teraz k nej pridal klavír, na ktorom sa tiež učí hrať sám.

S vlastnou tvorbou začal Rodan približne pred dvoma rokmi, vzápätí po tom, čo dostal gitaru. "Začal som hrať i na ulici, najprv prevzaté skladby a postupne som zaraďoval aj svoje. Spievam v angličtine, pretože je to pre mňa prirodzené, angličtina mi príde omnoho spevavejšia a ohybná, mám pocit, že v češtine znie môj hlas inak. A komunikácia v nej mi – ako väčšine mojich rovesníkov – nerobí žiadny problém," vysvetľuje sympatický mladý muž.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Text správy sme upravili.