Britská hudobná senzácia, ktorá sa preslávila fúziou drum&bassu, popu a soulu, odohrá v júli v kompletnej zostave svoju koncertnú premiéru na festivale Colours of Ostrava. Rudimental je tak ďalším dielikom do pestrej mozaiky tohtoročného programu, ktorý ponúka aj mená ako Björk, St. Vincent, Swans, Mika, José González alebo Caribou.

Formáciu Rudimental tvorí štvorica producentov a hudobníkov: Piers Agget, Kesi Dryden, Amir Amor a DJ Locksmith. Na nahrávkach aj koncertoch sa však zostava rozširuje o hosťujúcich spevákov či inštrumentalistov. Od vzniku v roku 2012 získala kapela, ktorá spolu s Disclosure vedie novú vlnu komerčne úspešných britských elektronických formácií, ocenenia BRIT Awards a Mobo Awards, ale aj nominácie na Mercury Prize a MTV Europe Music Awards. So singlami Feel the Love, Waiting All Night alebo Not Giving dobyli európske hitparády a za debutový album Home (2012) získali platinovú platňu.


Verní svojím koreňom aj živej hudbe

Traja členovia Rudimental pochádzajú z londýnskej štvrti Hackney: multikultúrneho hniezda hudobníkov a umelcov, ktorého symbolom je nástenná maľba z roku 1985 znázornňujúca karnevalový mierový sprievod s duchom pospolitosti. "Ak by sme nevyrastali v Hackney, nikdy by sa z nás nestali ľudia a hudobníci, akými sme dnes," tvrdia členovia Rudimental a vzťah k štvrti dávajú jasne najavo: legendárny obraz preniesli aj na obal príznačne pomenovaného debutu Home a na rekonštrukciu chátrajúcej maľby prispeli nemalou finančnou čiastkou.

"Kvarteto hudobníkov upútalo pozornosť aj tým, že vsadili na spoluprácu s dovtedy menej známymi spevákmi, čo už samozrejme neplatí: John Newman, ktorého poznáme z minuloročných Colours. Taktiež so spevákom Alexom Clareom a speváčkami Ella Eyre, Bridgette Amofah alebo Emeli Sandé, ktorí majú dnes už vlastné hviezdne kariéry," dopĺňa riaditeľka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Popularita nahrávok je jedna vec, ale Rudimental získali status hudobných hviezd najmä vďaka strhujúcim koncertom, a to aj bez toho, aby na nich účinkovali spomenuté spevácke hviezdy. "Chceme všetkým dokázať, že nie sme len štúdiové drum&bassové kvarteto. Sme muzikanti, hráme na nástroje. Živá show je pre nás všetkým a pre začiatok o tom chceme presvedčiť celý svet," hovoria mladí hudobníci. Na Colours of Ostrava sa predstavia s trumpetistom Markom Crownom, so speváčkami Bridgette Amofah a Anne Marie a spevákom Thomasom Julesom - teda v zostave, s ktorou minulý rok pokorili Glastonbury.


Festival Colours of Ostrava ponúkne od 16. do 19. júla v úchvatnom prostredí Dolných Vítkovic štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. K už skôr potvrdeným menám budúceho ročníka patria Björk, St. Vincent, Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Klangkarussell, Other Lives, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen's New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Sly & Robbie + Nils Petter Molvær, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki a NO Blues.

Redakciu Hudba.sk informoval Zdenko Hanout, PR manažér Colours of Ostrava pre Slovensko. Viac informácii o festivale nájdete na oficiálnej stránke www.colours.cz.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Rudimental