Legendárna americká kapela Megadeth vydala v januári jeden zo svojich najsilnejších albumov Dystopia a 16. júla ho predstaví naživo aj slovenskému publiku. Práve na prešovskom podujatí Harley Days totiž uzavrie európsku časť Dystopia World Tour a odštartuje dvojdňový program plný jazdenia na ikonických harlejoch.

Megadeth začali nový rok vo veľkom štýle vydaním svojho pätnásteho štúdiového albumu Dystopia. Obsadili s ním 3. miesto v rebríčku Billboard 200 hneď za Adele a Justinom Bieberom a potvrdili svoj štatút medzinárodne uznávanej kapely áčkového formátu. Základom úspechu kapely na oboch stranách oceánu je kvalita nového materiálu, ktorý podľa viacerých recenzií patrí popri albumoch ako Rust in Piece (1990), Countdown to Extincion (1992) alebo Endgame (2009) k najvýraznejším zárezom v jej viac než 30-ročnej diskografii.

"Toto je Megadeth! Hudobný biznis, aj my, sme zažili rôzne turbulencie, ale v nových skladbách prinášame presne tú energiu, ktorá funguje pri živom hraní, pretože fanúšikovia ti dajú presne najavo, čo sa im páči," začína rozprávanie o novinke spevák a gitarista Dave Mustaine. Platňu chceli otvoriť tou správnou skladbou, k čomu ich inšpirovala živá nahrávka kapely The Cheap Trick Live at Budokan z roku 1979. "Viem, že to znie divne, ale je to naozaj skvelý živák, ktorý začína uvítaním "Hello there, Ladies and Gentlemen" – Veď presne to má človek počuť ako prvé. V týchto intenciách to bola pre nás skladba The Threat Is Real, ktorá album otvára a hrávali sme ju naživo ešte pred oficiálnym vydaním," hovorí líder kapely o skladbe, s ktorou budú pravdepodobne otvárať aj prešovský koncert.

V aktuálnych rozhovoroch priznáva líder legendy z Los Angeles, že mal vždy šťastie na skvelých spoluhráčov. Krátko pred nahrávaním Dystopie naskočili do vlaku Megadeth nováčikovia Kiko Loureiro z Brazílie, ktorý je pre Mustaina ideálnym partnerom pre nespútané a zúrivé gitarové súboje, a Chris Adler (bicie, predtým Lamb of God, Testament), ktorý s basgitaristom Davidom Ellefsonom vytvorili nekompromisnú rytmickú sekciu, tak potrebnú pre Megadeth. "Máme skvelé skladby, ktoré proste fungujú. Ale pre ľudí bude najväčším prekvapením, keď si nás vypočujú naživo s Chrisom a Kikom, bezohľadu na to, čo videli na internete," pozýva Dave Mustain na prešovský koncert.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Motorky, koncerty aj program pre rodiny 

Skupina sa na základe vynovenej zostavy a čerstvo vydaného materiálu objavila pre tento rok v hľadáčiku bookerov po celom svete. Momentálne koncertuje v Severnej Amerike, kde odštartovala svoje Dystopia World Tour. "Vedel som, že je to horúca novinka. Ich agent sa mi ozval krátko po vydaní Dystopie. Bolo nám jasné, že to spravíme v Prešove, pretože táto kapela k motorkám jednoducho patrí," priznáva Michal Očovan z agentúry ProMusic.

Práve dobrá konštelácia s podujatím Harley on Tour, v rámci ktorého už piatykrát zavíta na východné Slovensko kamión plný aktuálnych modelov ikonických motocyklov Harley-Davidson vytvorila priestor pre ideálne podujatie založené na jazdení, exkluzívnych koncertoch a bohatom dvojdňovom programe. "Keďže nás čaká piaty ročník, chceli sme to povýšiť na Harley Days. Našli sme skvelých partnerov a tešíme sa na všetkých návštevníkov, či už to budú motorkári, muži, ženy alebo rodiny s deťmi, každý si príde na svoje," pozýva na podujatie spoluorganizátor Martin Vichrest z Harley-Davidson Prešov.

Harley Days sa uskutočnia 16. a 17. júla v Prešove. Pripravený je bohatý program zdarma pre návštevníkov počas oboch dní pred Tatran Handball Arenou (Mestská športová hala) a priamo v hale sa v prvý deň podujatia uskutoční nielen koncert skupiny Megadeth. V kuloároch sa už teraz hovorí o najväčšom hudobnom a motorkárskom zážitku nadchadzajúcej sezóny a organizátori pripravujú ďalšie prekvapenia pre návštevníkov. 

"Samozrejme chceme ponúknuť viac a už momentálne pracujeme na ďalšom zahraničnom a slovenskom interpretovi. Verím, že všetkých príjemne prekvapíme, pretože takéto podujatie sa dá vystavať veľmi zaujímavo a odlišne od klasických hudobných festivalov. Prezradím ešte, že tínedžerom ponúkneme namakané bike & skate exhibície a deti sa vyšalia v ride parku, čo je prekážková dráha s bicyklami, populárna hlavne v západných krajinách," dodáva PR manažér podujatia Edo Kopček.

Lístky na Megadeth sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk. Prvých 100 lístkov na státie je k dispozícii za zvýhodnených 33 eur. Po ich vypredaní bude lístok na plochu stáť 35 eur a 39 eur na sedenie. Pre viac informácií sledujte tiež facebookové profily organizátorov z Harley-Davidson Prešov, LR Media a ProMusic.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Edo Kopček, marketingový manažér Harley-Davidson Prešov.

Súvisiaci interpreti: Megadeth