Jedenásť zaujímavých mien zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka sa stretne v projekte Nu Sound Of Visegrad. Putovná koncertná séria prichádza do Banskej Štiavnice, aby sa prezentovala v rámci aktivít Banská Štiavnica - Mesto kultúry 2019. Od apríla až do októbra sa uskutočnia štyri tematické večery s mnohými prekvapeniami.

Na počiatku stála myšlienka prinášať novú a inšpiratívnu hudbu z vyšehradského priestoru. Spojiť interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Vytvoriť značku, ktorá by prepájala hudobné štýly a špecifickosti z týchto rôznorodých hudobných scén. Organizátori z agentúry Music Press Production mali dostatočný prehľad a chcenie vytvárať povedomie nielen o slovenskej scéne, ale aj o hudbe našich susedov.

Žánrová pestrosť na Nu Sound Of Visegrad

Koncertná séria Nu Sound Of Visegrad tento rok zavíta do Banskej Štiavnice. "Vybrali sme jedenásť skupín a interpretov reprezentujúcich žánre ako ambient, elektronika, hip-hop, post-rock, sludge metal či nu jazz," uvádzajú organizátori. Vstupenky na koncerty sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Prvý koncert sa uskutoční 12. apríla a vystúpi na ňom česká skupina Nekola hrajúca uhrančivé downtempo s prvkami trip-hopu. Z Poľska príde tajomné duo XdzvønX s prekvapivou kombináciou sakrálneho noise popu a temnej elektroniky a rapu. Domácu scénu zastúpi trenčianska formácia Autumnist, ktorej aktuálny album False Beacon je nominovaný v troch kategóriách Radio_Head Awards.


Druhý jarný koncert sa uskutoční 24. mája a poteší najmä fanúšikov hip-hopu. Predstaví sa česká raperka a speváčka Hellwana so svojím soulovým vokálom a beatmi vychádzajúcimi z trapu a grimeu. Príde aj trnavský raper Boy Wonder, ktorý predstaví a pokrstí svoj nový album.

Na jeseň si na svoje prídu aj priaznivci modernej gitarovej hudby s temným pozadím. Do Štiavnice 20. septembra zavíta pražský projekt Black Hole Constellation - experimentálna odpoveď na súčasný black metal s výraznými basovými linkami, ktorý reprezentuje napríklad francúzsky fenomén Igorrr. Atmosférické post-rockové línie a sludge-metalové prechody zase zdobia nitriansku kapelu Jób. Netradičnú zostavu doplní poľská skupina Lonker See hrajúca stoner rock / psychedelic s občasnými výletmi až do free jazzu.

Posledný koncert zo série Nu Sound Of Visegrad In Banská Štiavnica sa uskutoční 25. októbra. Sólové sety zahrajú obľúbený slovenský skladateľ a vibrafonista Stroon a maďarský multiinštrumentalista Ficture, ktorí dokážu, že aj naživo vedia plnohodnotne zahrať ako celá kapela. Svoje inštrumentálne majstrovo predvedie české duo Zabelov Group hrajúce netradičný fusion pozostávajúcu z elektroniky, world music a nu jazzu.


Dramaturgia projektu si vybrala inovatívnych, inšpiratívnych umelcov - nie náhodou až štyria z celkového počtu jedenástich účinkujúcich hrali na tohtoročnom najväčšom showcaseovom festivale Eurosonic v holandskom Groningene. Rovnako dôležité však bude prostredie, v ktorom sa všetky koncerty odohrajú - Kultúrny dom Banská Štiavnica.

"Nepôjde iba o sériu štyroch koncertov, kde ľudia prídu, usadia sa, vypočujú si interpretov a odídu domov spať. Vytvoríme plnohodnotný zážitok, aký sa odohráva na hudobných festivaloch. Kultúrny dom sa zmení na hudobný klub s chillout zónou, umelou trávou, posedením a príjemnou obsluhou," približuje koncept akcie jeden z organizátorov Daniel Hevier ml. Po každom koncerte bude nasledovať afterpárty v klube Spojár, kde zahrajú poprední dídžeji a producenti.

Vstupenky:  

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov Daniel Hevier ml. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Autumnist, stroon