V stredu 23. februára boli v pražskom Lucerna Music Bare vyhlásení víťazi 11. ročníka českých hudobných cien Vinyla. Za album roka 2021 hudobní kritici zvolili album Fragility of Context od elektronického producenta Olivera Torra a Objavom roka je experimentátorka Ursula Sereghy. Počinom roka sú aktivity promotérskeho kolektívu Heartnoize Promotion.

"Pri albume i objave sa jedná o sólové projekty, ktoré mohli vznikať nezávisle na pandémii aj v úplnej izolácii. Obaja umelci do albumov odtlačili svoj osobný príbeh a životnú skúsenosť. Pre Olivera Torra bola tvorba dosky regulárnou terapiou, Ursula Sereghy na nahrávke pripravovanej v diskomforte chaty hľadala nové spôsoby ako žiť a tvoriť," hovorí za koordinátorov hudobných cien Vinyla Pavel Uretšlégr.

Vypočujte si ocenený album Fragility of Context:



Popri tradičných kategóriách došlo aj na ocenenie za publicistiku, teda na II. ročník ceny Jany "Apačky" Grygarovej. "Z deviatich prihlásených mladých autorov a autoriek do 27 rokov porota jednohlasne vybrala redaktorku magazínu Full Moon, Máriu Pyatkinu," dodáva za organizátorov Tomáš Grombíř. 

Zložitejšie rozhodovanie porotcovia mali pri vyhodnocovaní prvého ročníka výzvy Bastl Electronic Track, kde vyberali celkom nakoniec sa zhodli na menách Johannes Tröstler a Pavla Bastlová, autorka projektu Tokyo Drift. "Vinyla nechce byť len inštitúcia, ktorá udeľuje ceny, ale oveľa viac nám ide o dlhodobé vytváranie podmienok, ktoré tuzemským tvorcom pomáhajú v ďalšom rozvoji. Dvom víťazom výzvy v spolupráci s Bastl Instruments ďalej poskytneme mentorskú a technickú podporu na vytvorenie autorského EP, vrátane zapožičania nástrojov, propagácie a koncertov," upresňuje Grombíř.

Ocenení vo všetkých kategóriách dostali vecné ceny, nástroje od spoločnosti Bastl Instruments, ktorá je od tohto ročníka novým hlavným partnerom cien Vinyla. "Naša firma vyrástla z energie alternatívneho, nemainstreamového hudobného a umeleckého prostredia a vždy bola jeho súčasťou. Spolupráca s Vinylou je tak pre nás úplne prirodzeným krokom, ako scéne časť tejto energie vracať, a zároveň sami sebe robiť radosť. Myslím, že ocenená hudba i počiny hovoria samy za seba veľmi sebavedome. Za nás by som snáď len dodal, že mená zúčastnených nemali na umiestnenie žiadny vplyv," hovorí Viktor Piorecký zo spoločnosti Bastl Instruments.

Slávnostným vyhlásením cien Vinyla v pražskom Lucerna Music Bare, ktorým ako moderátor sprevádzal Saša Michailidis, však tohtoročné ceny Vinyla nekončia. "Hudobné ceny Vinyla už dávno nie sú jednorazovou udalosťou spojenou iba s jedným slávnostným večerom v Prahe. Aktuálne vyšiel tretí diel štvordielneho podcastu Území ozvěn od Anety Martínkovej, minuloročnej historicky prvej laureátky Ceny Jany "Apačky" Grygarovej. Počas tohto roka ďalej pripravujeme sériu prednášok a koncertov pod hlavičkou Průběžný festival Vinyla a zopakujeme aj úspešné vzdelávacie workshopy," dodáva za organizátorov Vinyly Pavel Uretšlégr.

Ocenenie umelcom v kategórii Album, Objav a Počin roka odovzdali súčasní členovia Rady hudobných cien Vinyla Karel Veselý, Zdeněk Lichnovský a Aneta Martínková. Rada funguje ako odborný garant a ideovo formuje smerovanie ocenení – predovšetkým každoročne zostavuje porotu a dohliada na regulárny priebeh. Porotu pre ročník 2021 tvorí 31 aktívnych hudobných novinárov.

V porote pre mladých hudobných publicistov/ky zasadli Miloš Hroch, Eva Klíčová, Pavel Turek a kolektív Trigger (Mary C, Dora Rodriguez a Adela Sobotková). Porotu pre výber mladých producentov a producentiek do 25 rokov tvorili Natálie Pleváková, Sára Vondrášková (Never Sol), Ondrej Mikula (Aid Kid), Ondrej Lasák a Matěj Kotouček.

Komentár k výsledkom od porotcov ceny Vinyla

Karel Veselý o ocenení Album roka – Oliver Torr

Na Fragility of Context vykročil Oliver Torr z komunity elektronického undergroundu k širšiemu poslucháčskemu spektru bez toho, aby zapredal svoje hľadačstvo. Predstavuje sa tu ako tvorca, ktorý je schopný o svojich nahrávkach premýšľať konceptuálne a Fragility of Context sa skvele počúva ako celok. Vrstevnatá nahrávka strieda experimentálne beaty, ambient aj melancholické pesničkárstvo, Torr necháva do tvorivého procesu hovoriť náhodu, používa vôbec prvýkrát svoj hlas a tiež zapisuje do piesňových textúr svoje úzkosti spojené s dobou jej vzniku. Fragility of Context je výnimočná lockdownová doska, ktorá neskĺza do otravného sebespytovania, ale snaží sa formulovať všeobecnejší statement o mŕtvom čase prvého pandemického roka.

Aneta Martínková na ocenení Objav roka – Ursula Sereghy

Experimentálna hudobníčka Ursule Sereghy sa na debutovom albume OK Box podarila mimoriadna vec – úplne unikátnym a inovatívnym hudobným jazykom sprostredkováva pocity, ktoré v pandemickej realite zdieľa veľké množstvo ľudí. Odcudzenie zažitého životného rytmu, hľadanie nových spôsobov ako sa radovať – to všetko sú témy, ktoré sa odrážajú v imaginatívnej elektronickej doske nahranej v chate mimo civilizácie. Ursula Sereghy vniesla so svojou hudbou na scénu vedomie, že rozpad starých poriadkov umožňuje prekalibrovať pozornosť. A počúvať nové podnety.



Zdeněk Lichnovský o ocenení Počin roka – aktivity Heartnoize Promotion

V období, keď sú možnosti živej kultúry obmedzené alebo priamo zastavené, sa im darili malé zázraky. Producentský tím Heartnoize Promotion dováža už skoro dekádu do Čiech aktuálne mená svetovej alternatívy. Nie inak tomu bolo aj vlani, či už sa jedná o vystúpenie Squid, Ichiko Aoby či Anny von Hausswolff, spolupráca na akciách Jednota Polom, Alternatíva festival, Moody Moon Noize a Žižkovská noc, prípadne rozbehnutie vlastnej klubovej noci s titulom Šelest. Tohtoročné výhľady sľubujú ďalší posun, ktorým iba potvrdzujú zhodu poroty na ocenení Počin roku 2021.

Odborná porota k Cene Jany "Apačky" Grygarovej – Maria Pyatkina

Štvorčlenná porota (v zložení Miloš Hroch, kolektív Trigger v zastúpení Mary C, Pavel Turek, Eva Klíčová) ocenila predovšetkým jej reportáže o ruskej indie scéne. Pyatkina dokázala publicisticky suverénnym štýlom vykresliť ruskú progresívnu scénu v širokom zábere historických, kultúrnych i sociálnych kontextov. Cenná je jej interpretácia variantov progresívnych žánrov mimo ich obvyklú anglofónnu – prípadne európsku scénu. Jej reportáže zaujmú aj pozornosťou, ktorú venuje tvorivým stratégiám jednotlivých umelcov v neslobodných politických pomeroch.

Odborná porota k víťazom výzvy Bastl Electronic Track

Pavla Bastlová (Tokyo Drift) – Agony and Ivory

Výrazová úspornosť Pavly Bastlovej (Tokyo Drift) môže viesť pri povrchnom počúvaní k rýchlym súdom. Odovzdaný hlas pohlcujú potemnelé ambientné plochy, z ktorých vystupujú len narkoticky utlmené trapové hi-haty a striedmo použité auto-moto sample. Všetky tie žánrové i estetické klišé sú ale použité s obdivuhodnou sebadisciplínou, výnimočným aranžérskym citom a zjavnou sebareflexiou. V hlave nám tak ešte dlho zostane vťahujúca vokálna melódia i prekvapenie z toho, ako precítene môže znieť zvuk škrípajúcich pneumatík.

Johannes Tröstler (DJ Bingo) – maybe it's a ghost alebo maybe it's just a draft...

Prevzdušnená kompozícia Johannesa Tröstlera (DJ Bingo) medzi prihlásenými skladbami čnie svojou až bezelstnou ľahkosťou a dôrazom na mikroskopicky jemné detaily. Tröstlerova melancholická introspekcia nevedie k sebaľútosti a uzavretiu sa pred svetom – namiesto toho nás v sprievode hrejivo emotívnych syntetizátorov, ktoré sa citlivo prelínajú akustickou gitarou a záplavou hravo použitých konkrétnych zvukov, s otvorenou náručou pozýva do svojho utopicky-rozprávkového sveta.

O Vinyle

Vznik hudobných cien inicioval a produkčne zaisťuje spolok Vinyla, zastúpený Pavlom Uretšlégrom a Tomášom Grombírom. V predchádzajúcom ročníku hudobní kritici za Album roka roku zvolili album Liebe kvarteta Tábor, Objavom roka bolo rapové trio 58G Tomáša Kučeru alias TK27 a ocenenie v kategórii Počin roka za svoje aktivity získal label Divnosti. Prvýkrát ocenení boli vlani aj mladí hudobní publicisti/ky do 27 rokov. Cenu Cenu Jany "Apačky" Grygarovej za publicistiku získali Aneta Martínková a Radim Lisa. Súčasťou cien Vinyla je Průběžný festival Vinyla a od roku 2021 vzdelávacie workshopy Vinyla Academy.

Bližšie informácie o hudobných cenách Vinyla vrátane podrobného spôsobu hlasovania a kompletných nominácií nájdete na oficiálnej stránke ocenení vinyla.cz.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili.