V úvode roka 2021 vydala švédska symphonic metalová legenda Therion kritikmi a fanúšikmi vysoko cenený sedemnásty štúdiový album Leviathan, ktorý je prvým albumom z avizovanej trilógie o morskom netvorovi a rôznych mytológiách. Druhé pokračovanie je naplánované na tento rok, tretie pripadne na ten budúci.


Keďže celý svet v čase vydania "jednotky" sužovala pandémia, nemohli Therion tento album naživo predstaviť svojím fanúšikom. Teraz sa to však už zmení. Na jeseň vyrazia na európske turné, počas ktorého neobídu ani Slovensko. Koncert sa uskutoční 24. novembra 2022 v bratislavskom klube MMC. Lístky sú od dnes v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Therion od svojho vzniku v roku 1988 výrazným spôsobom ovplyvnili dva subžánre – death metal a symfonický metal. Predstavovanie tejto známej a úspešnej formácie by bolo nosením dreva do lesa. Koncerty kapely združenej okolo lídra Christofera Johnssona, ktorý v auguste oslávi 50. narodeniny, sú vždy jedinečným hudobným ale aj vizuálnym zážitkom. Dôkazom toho je aj päť vydaných koncertných DVD.


Leviathan je návratom k tomu, čo vedia najlepšie

Stále aktuálny album Leviathan je hotovým balzamom pre uši všetkých fanúšikov tejto kapely. Predchádzal mu totiž rozsiahly až tri a polhodinový materiál Beloved Antichrist, ktorý bol vlastne rock/metalovou operou založenou na príbehu Antichrista od ruského autora Vladimíra Solovieva, ktorý žil v 19. storočí. Tento ambiciózny pokus sa však nestretol s prílišným pochopením poslucháčskej verejnosti. 

Vokalista Thomas Vikström potvrdil, že cieľom skupiny bolo urobiť opäť "normálnejší" album. A to sa im aj podarilo. Leviathan obsahuje typické poznávacie črty tvorby tohto zoskupenia. Navyše, nechýbali na ňom ani hviezdni hostia, za všetkých môžeme spomenúť fínskeho sympaťáka Marca Hietalu (Nightwish, Tarot, Sinergy...). 

Všetkých 11 skladieb na albume je založených na rôznych mytológiách. Texty napísal Per Albinsson, výnimku tvorí song Psalm of Retribution, jeho text je z pera Christofera Johnssona. Kapela album podporila videoklipmi k piesňam Die Wellen der ZeitTuonelaEye of Algol a Nocturnal Light.


Chystá sa "dvojka"

Do štartu európskeho turné by už mali Therion vydať aj pokračovanie albumu s názvom Leviathan II. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na skvelú šou založenú na oboch čerstvých albumoch. Na turné si kapela prizvala aj dvoch špeciálnych hostí, ktorých mená oznámi manažment skupiny neskôr.

Slovensko sa môže tešiť, že 24. novembra 2022 zažije jedinečnú šou tejto legendárnej kapely. Neváhajte a lístky kupujte už teraz, postupne sa ich cena bude zvyšovať.

Vstupenky:  


Text: Stanislav "Stillborn" Černák (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Therion