Vo veku 94 rokov zomrela Lys Assia, prvá osoba, ktorá vyhrala Eurovision Song Contest. Informovali o tom organizátori súťaže. Cenu získala v rodnom Švajčiarsku v roku 1956 s piesňou Refrain a zúčastnila sa aj na dvoch ďalších ročníkoch.

Lys Assia, vlastným menom Rosa Mina Schärer, mala za sebou dlhú a úspešnú hudobnú kariéru. Začínala ako tanečnica, na spevácku dráhu nastúpila v roku 1940. Po úspechu v Eurovízii bola populárna najmä v Nemecku, kde sa stala hitom jej skladba O mein Papa.

O účasť v najsledovanejšej pesničkovej súťaži sa pokúsila aj v ročníkoch 2012 a 2013, do finále v azerbajdžanskom Baku a švédskom Malmö sa však cez švajčiarsky národný výber neprebojovala. Finále Eurovízie sa však pravidelne zúčastňovala ako čestný hosť v zákulisí súťaže. Tak sa s ňou stretol aj pravidelný návštevník finálových podujatí Ján Winkler, ktorý nám zaslal zopár jej fotografií a napísal milú spomienku na portáli Eurocontest.cz.

Speváčka zomrela v sobotu v nemocnici Zollikerberg v švajčiarskom Zürichu. Organizátori Eurovízie ju označili za "prvú dámu" súťaže a uviedli, že jej plánujú vzdať ďalší hold v nadchádzajúcich dňoch.


Zdroj: SITA (bbc.com) + Hudba.sk
Foto: Twitter.com/Eurovision