Skvelá správa pre hudobných fajnšmekrov! Jeden z najlepších hudobných exportov Nórska, experimentálny elektronicko-jazzový orchester Jaga Jazzist, sa po tri a pol roku opäť predstaví Bratislave. Na jeseň 2015 formácia vypredala Ateliér Babylon a odohrala skvelý koncert, teraz ho môžete zažiť znova v Majestic Music Clube.

"Aj vďaka blikajúcim farebným svetlám sme zrazu v inom svete, v inom časopriestore, kde platia len pravidlá tónov, rytmický pohyb, uvoľnenie, nutnosť poddať sa energii valiacej sa z pódia. Uprostred skladby svetlá zrazu úplne zhasnú a okamžite sa opäť rozsvietia, v epileptických slučkách v súlade s drsnými gitarovými pasážami. Záhadné, ale sme naplnení a zároveň chceme viac," napísala o priebehu intenzívneho koncertu v Ateliéri Babylon redaktorka Hudba.sk Michaela Ivaničová.

Výnimočný multižánrový projekt Jaga Jazzist, v ktorého inštrumentálnej tvorbe sa originálne miešajú prvky jazzu, elektronickej hudby aj vesmírneho post-rocku, na Slovensku vystúpil už dvakrát a vždy doslova uchvátil publikum. Premiéra sa konala ešte v roku 2006 na Hodokvase v Piešťanoch, hlavné mesto si na koncert muselo počkať dlhých deväť rokov. Tentoraz však fanúšikovia tak dlho čakať nemusia - kapela sa vráti do Bratislavy už o mesiac - 29. apríla.


Jaga Jazzist majú v súčasnosti deväť členov a sú považovaní za jeden z najvzácnejších hudobných exportov Škandinávie. Ponúkajú naozaj ojedinelý fond hudobnej kvality, ktorá sa žánrovo nedá ohraničiť a limity ich možností presahujú akúkoľvek formu kategorizácie. Na ich koncertoch sa tak stretávajú fanúšikovia odchovaní na vlne nu jazzu, tanečnej elektroniky, progresívneho rocku aj experimentálnej hudby pre náročných.

"Slovenské publikum vie vytvoriť naozaj úžasnú atmosféru. Váš temperament, s akým reagujete na naše skladby, je skvelý. Do Bratislavy sa vraciame po takmer štyroch rokoch a tešíme sa, ako si to opäť spolu s vami užijeme," odkazuje hlavný skladateľ Jaga Jazzist Lars Horntveth


"Nesmierne sa tešíme, že sa nám podarilo s týmto výnimočným hudobným telesom dohodnúť. Je to dokonale zosynchronizovaný orchester, ktorý produkuje inštrumentálnu zmes nápadov, progresívne a nepredvídateľne vyviera do erupcie nekonvenčnosti a svojím mohutným nadžánrovým presahom dotvára svojmu dielu punc originality. Osobne sa neviem dočkať, čím nás zase tentoraz prekvapia," teší sa Marián Hotový zo spoločnosti Czechoslovak Music Factory, ktorá tento koncert prináša.

Začiatok koncertu Jaga Jazzist v bratislavskom Majestic Music Clube je naplánovaný na 20:00, všetky podrobnosti nájdete na stránkach organizátora www.csmf.sk a na Facebook evente.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.
Foto: Anthony P. Huus

Súvisiaci interpreti: Jaga Jazzist