Kombinácia najväčších hitov Metallica so symfonickým orchestrom pred dvadsiatimi rokmi zafungovala a z albumu sa predali milióny kópií. Pri príležitosti okrúhlin kapela pripravila pokračovanie tohto úspešného konceptu. Tešíme sa aj na dokument o thrashovej scéne z Bay Area, ktorý nevypovedá len príbeh Metalliky.

Magnety týždňa

6. septembra odohrá Metallica v San Franciscu koncert S&M2. Zároveň tým otvoria nový Chase Center. Doprevádzať ich bude sanfranciský symfonický orchester. Na miesto dirigenta sa po zosnulom Michaelovi Kamenovi postaví Edwin Outwater. Ak by ste však mali zálusk na lístky, mám pre vás zlú správu. Sú v podstate vypredané a veľkú časť skúpili repredajcovia ako StubHub, kde sa predávajú za tisíce dolárov. V čase písania článku boli najlacnejšie lístky za 450 dolárov, najdrahšie za 75 tisíc. (pm)


Pozrite si trailer na nový dokument o thrash metale z Bay Area. Vo filme Murder in the Front Row účinkujú prakticky všetci známi muzikanti, ktorých mená Vám pri myšlienke na thrash napadnú. Je krásne vidieť, že video, ktoré má 100 tisíc pozretí má len 8 dislike-ov. Film je inšpirovaný knižkou od autora Briana Lew a opisuje všetky podstatné udalosti 80. rokov, ktoré videli ku kultovému statusu Metalliky, Exodusu či Slayeru. Jediné, čo nám momentálne ku šťastiu chýba je dátum vydania filmu. (ak)


Šrot týždňa

V minulotýždňovej „dráme“ prišli Slipknot o svojho perkusionistu. Áno, mám na mysli toho týpka, ktorý mláti bejzbolkou po sude od piva. Chris Fehn totiž zažaloval Slipknot kvôli tomu, že frontman Corey Taylor, zakladateľ M. Shawn Crahan a manažér Rob Shore založili 6 rôznych firiem, cez ktoré potom ulievali prachy a nevyplácali ich všetkým členom férovo. Slipknot sa voči obvineniu ohradil a obratom Fehna z kapely vyhodil. (pm)

Novinky

Pripomíname, že už dnes sa v Randali budú otriasať steny pod náporom neľúdského ryku a hluku v podaní prekliato rýchlych death metalových formácií IncantationRotten Sound. Dva pôvodne oddelené koncerty sa spájajú do jedného epického večera, kedy zažijete veľmi dôkladný ušný výplach. Line-up ešte dopĺňajú mená Defeated Sanity, SkinnedImplore. Grind, crust, death metal – zažijete jednoducho všetko. Začíname už o 18:30. (ak)


Viking metalisti Amon Amarth oznámili vydanie nového albumu Berserker a vydali prvý singel Raven's Flight. Video vás uvedie do deja krátkym príbehom o tom, ako sa vytratili bájni bojovníci Berserkovia, následne prevtelení do miestnych nórskych čašníčok. Album vyjde 3. mája a my sa určite nových piesní dočkáme aj na chystanom koncerte v Inchebe. (ak)


Novinku vydá aj kalifornská thrash kapelka Death Angel, ktorej členovia by sa tiež mohli objaviť v dokumente o ktorom píšeme vyššie. Album Humanicide uvádzajú s rovnomennou príjemne drtiacou skladbou. Celou nahrávkou sa môžete potešiť od 31. mája. (ak)


Americkí industrialisti Combichrist vyrazia v lete na európske turné, na ktorom predstavia albumovú novinku One Fire. Tá vychádza 7. júna. Jedna z najzásadnejších kapiel spájajúca fanúšikov metalu a elektronickej hudby sa v rámci tour zastaví i v bratislavskom Randale, kde vystúpi 21. júla. Kapela, ktorá sa prebojovala do rebríčka Billboard‘s Top 10 Dance Singles a tiež do vrchnej tridsiatky najpredávanejších albumov v Nemecku by Vám nemala ujsť. (ak)


Kapela October Tide prekvapila agresívne znejúcim death/doomovým singlom I, the Polluter. Superskupina, v ktorej aktuálne účinkujú bývalí členovia Katatonie, Letters from the Colony a Demonical má dlhoročnú históriu vydaných albumov i personálnych zmien. Šiesta radovka In Splendor Below vyjde 3. mája na značke Agonia Records a ponúkne bezútešný doom s vokálmi z hlbokého, hlbokého podzemia. (ak)


Fantastickí Ukrajinci Jinjer odpremiérovali videoklip k skladbe Teacher, Teacher! z ich aktuálneho EP Micro. Klip pozostáva zo živých záberov z európskeho turné, v rámci ktorého sa zastavili aj v Bratislave. A bola to zábava preveliká. Kapela na čele s fantastickou vokalistkou Tatianou Shmailyuk bola dokonalým warm-upom pre legendy Soilwork a Amorphis. Snáď sa čoskoro vrátia, nezaškodilo by im ani headline turné. (ak)


Nocturnus bola legendárna floridská death metalová formácia, ktorá spojila extrémnu muziku so zvukom kláves a tématikou sci-fi. Album The Key z roku 1990 bol unikátnou progresívnou nahrávkou, v tradícii ktorej pokračoval len málokto. Zakladajúci člen Mike Browning teraz pod názvom Nocturnus AD hrá staré songy a po dvadsiatich rokoch vydáva nový album Paradox. Zostavu kapely dopĺňajú členovia spriaznenej formácie After Death, no Browning je jediným originálnym členom. Vypočujte si nový, avšak oldschoolový singel Precession of the Equinoxes. (ak)


Bubeník našich obľúbencov Kvelertak má nový projekt, ktorý založil so svojimi kamošmi. Bicmen najlepšej rokenrolovej formácie súčasnosti Kjetil Gjermundrød účinkuje v novej kapele veľmi nešťastne zvanej Tempel. Toto meno totiž nesie arizonské inštrumentálne duo, ktoré má na konte dve nahrávky. Nórski Tempel sú v podstate takým mini-Kvelertakom. Pracujú s rovnakými výrazovými prostriedkami a snažia sa znieť podobne vábne a melodicky. Prečo to robia, keď už netreba a prečo majú názov, ktorý len komplikuje googlenie, nevieme. Každopádne majú vonku debut s názvom hádajte akým. Presne tak – Tempel. (ak)


Anglickým deathcore-istom Whitechapel vychádza už tento piatok nová štúdiovka The Valley. Kapela, zdá sa, mierne vymäkla, ich novo zverejnený singel Hickory Creek je v kontexte ich predošlej tvorby naozajstným „slaďákom“. S náladou skladby korešponduje aj herecky veľmi vydarený klip. (ak)


Manowar už zajtra zahrajú v Ostrave v rámci prvej zo svojich posledných šnúr. Alebo veríte tomu, že naozaj skončia? No neviem – kapela aktuálne oznámila vydanie EPčka, s fantastickým názvom The Final Battle I. nahrávka ponúkne štyri skladby a tie sú podľa obsiahlej správy nabité takou silou, že sa tam viac materiálu jednoducho nezmestilo (anglicky sa tento jav nazýva aj cash grab). Tá najlepšia časť správy je však na jej konci – obal s obrovským vodoznakom. Každopádne tešíte sa na koncert? Prvé z troch EP, oznamujúcich posledný boj tejto kapely, vychádza v piatok. (ak)

Návnada pred bratislavským koncertom Evergrey: pozrite si nový klip ku krásnej riffujúcej All I Have. Tom Englund vo videu k tejto krásnej temnotke vykopáva jamy a niečo hľadá. Presúva sa na luxusnej lodi s nórskou vlajkou a na konci to „niečo“ nájde aj keď je ten koniec predčasne odseknutý. Skladba je to však parádna a fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Nezabudnite – koncert je už 8. apríla. (ak)


Heavy metaloví bardovia Saint Vitus vydávajú v máji po siedmych rokoch novú štúdiovku. Ich deviaty zásek v diskografii nesie meno kapely a nájdete na ňom aj trojminútovú úderku Bloodshed. Black Sabbath síce odišli, no všetkým legendám ešte nie je koniec. (ak)


V piatok vydajú Moon Tooth druhú štúdiovku. Crux zatiaľ oproti svojmu predchodcovi znie o trochu prístupnejšie. Stále má ale jemné náznaky math coreu, viac však ide až bluesovým smerom. Čo nie je zlé. Skúste napríklad ich novinku Awe at All Angles. (pm)


Naopak rovno po papuli vám dajú Solemn Vision. Ich dlhohrajúci rovnomenný debut je dostupný na vypočutie na Bandcamp. Ak máte radi The Dillinger Escape Plan a je vám za nimi smutno, určite neoľutujete. (pm)

A keď už som spomenul TDEP, ich bubeník Billy Rymer má novú kapelu Throughtcrime (ktorú by ste si ale nemali pliesť s rovnomennou kalifornskou kapelou, ktorá hrá melodický punk). A znie presne tak, ako by ste čakali. Šup na Metal Injection, kde nájdete exkluzívny stream ich EP. (pm)

Už po podarenom albume The Killing Gods z roku 2014 som vedel, že s baltimorskými Misery Index budeme kamoši. To som však ešte netušil, že o 5 rokov neskôr vydajú Rituals of Power. Aj keď je ešte len marec, je to pre mňa jeden z top albumov roka a ostatní sa budú musieť extra snažiť, aby ho prekonali. Ich unikátna zmeska deathu, grindu a hardcoreu vyznieva fantasticky a rýchlo sa neopočúva. Aj preto od jeho vydania 8. marca nepočúvam prakticky nič iné. Teraz sa páni pripomínajú videom k záverečnej skladbe Naysayer. PS: ak by sa vám chcelo ísť na výlet do Viedne, dnes večer tam hrajú. (pm)


Séria Adult Swin singlov vždy vie potešiť. Najnovšie napríklad skladbou od Pig Destroyer. Singel Cameraman je hudobne návratom do minulosti, ku grindovým koreňom kapely. A je samozrejme geniálny. (pm)

No a čím lepšie zakončiť prehľad noviniek ako videom od Full of Hell? Burning Myrrh je čisté zhmotnené zlo. Ako sme pri tejto bande už zvyknutí. Album Weeping Choir vychádza 17. mája. (pm)


Haluz týždňa

Anthony Vincent známy z jeho desaťsekundových skladieb chcel osláviť jeho rolu vo filme The Dirt od Motley Crue. A tak zobral skladbu Kickstart My Heart a prerobil ju na 17 rôznych štýlov, vrátane Led Zeppelin, Deftones, či Devina Townsenda. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Ross Halfin Photography

Súvisiaci interpreti: Metallica, Slipknot