Scott Walker, jeden z najpozoruhodnejších, no širšej verejnosti u nás pomerne málo známy spevák a skladateľ, dnes naposledy vydýchol vo veku 76 rokov. Jeho cesta od populárnej hudby 60-tych rokov k experimentálnejšej avantgardnej tvorbe ovplyvnila mnohých umelcov ako David Bowie, Brian Eno, Jarvis Cocker, Thom Yorke, Goldfrapp či Steven Wilson.

Walkerovo úmrtie potvrdila nahrávacia spoločnosť 4AD a nazvala ho "jedným z najuznávanejších novátorov v prvej línii kreatívnej hudby". Bol nielen spevákom a skladateľom, ale aj multiinšrumentalistom, hudobným producentom a tvorcom filmovej hudby. Hoci od konca 70-tych rokov nekoncertoval a stránil sa mediálnej pozornosti, nikdy neprestal tvoriť inšpiratívnu hudbu, ktorej vplyv sa po jeho smrti pravdepodobne ešte znásobí.


Od popu k avantgarde

Scott Walker, vlastným menom Noel Scott Engel, sa narodil 9. januára 1943 v americkom Ohiu. Kariéru v zábavnom priemysle začínal v Los Angeles ako herec, viac ho to však ťahalo k hudbe. V polovici 60. rokov sa preslávil ako basgitarista a spevák popovej skupiny The Walker Brothers, v ktorej pôsobil spolu s gitaristom a spevákom Johnom Mausom a bubeníkom Garym Leedsom.

Po neúspešnom štarte v Spojených štátoch sa presťahovali do Londýna, kde spôsobili obrovskú senzáciu s hitmi Make It Easy On Yourself a The Sun Ain't Gonna Shine Anymore. Istý čas bola ich popularita porovnateľná s The Beatles a fanúšikovia ich vítali krikom všade, kde sa pohli.


Netrvalo však dlho a Scott Walker, ktorý mal od mladého veku vyššie ambície než byť popovou hviezdou pre tínedžerov, si začal paralelne budovať i sólovú dráhu. V rámci nej svoj jedinečný barytónový hlas rád spájal komplikovanejšími a avantgardnejšími hudobnými postupmi. Už v roku 1968, pred vydaním druhého sólového albumu, sa naplno ponoril do štúdia klasickej a súčasnej vážnej hudby.

Na svoje sólové nahrávky, ktorými sa čoraz viac vzďaľoval od stredného prúdu, písal hlbšie texty o láske či o smrti, pričom medzi jeho inšpirácie patrili filmy Ingmara Bergmana či beatnická literatúra. Zlomovým momentom v jeho kariére bola nahrávka Scott 4 z roku 1969, ktorá bola na rozdiel od predchádzajúcich komerčným prepadákom. Dnes je však považovaná za jeden z jeho najlepších albumov, ktorý predznamenal jeho neskorší nekompromisný prístup k hudbe.


Roky 1975 až 1978 sa niesli v znamení návratu skupiny The Walker Brothers. Scott na albumoch No Regrets (1975) a Lines (1976) iba spieval, autorsky na ne na rozdiel od predchádzajúcich nahrávok neprispel ani jednou skladbou. Zmenilo sa to až na albume Nite Flights (1978), ktorý bol však jasným dôkazom, že Scott Walker je hudobne inde ako jeho spoluhráči.

Na túto platňu zložil štyri skladby, ktoré boli o poznanie temnejšie ako ostatné z pera Garyho Leedsa a Johna Mausa. Jeho vizionársky pohľad do budúcnosti bol zrejme pre priaznivcov skupiny príliš ťažkým sústom, a tak bol tento album napriek pozitívnemu prijatiu hudobnými kritikmi pre The Walker Brothers posledným.


Ako sólový umelec vydal Scott Walker celkovo 16 štúdiových albumov, pričom každý ďalší bol viac experimentálny a psychedelický. Posledné dve nahrávky v jeho diskografii tvorí hudba, ktorý vytvoril k filmom The Childhood of a Leader (2016) a Vox Lux (2018).

Vývoj jeho hudby od 80-tych rokov až do objavných súčasných nahrávok ako The Drift (2006), Bish Bosh (2012) či spolupráca so Sunn O))) Soused (2014), vydaných prestížnou nezávislou značkou 4AD Records, by bol na samostatný článok. Ide o mimoriadne inšpiratívnu umeleckú cestu, ktorá fascinovala nielen dobrodružných poslucháčov, ale aj jeho kolegov hudobníkov.

Za všetko hovoria v úvode spomenuté mená umelcov, ktorých inšpiroval. Môžeme k nim pridať aj ďalších - David Sylvian, Marc Almond, Leonard Cohen, Antony Hegarty, Efterklang, Ihsahn, Baroness či Opeth. Na sociálnych sieťach na jeho úmrtie so smútkom reagovali Damon Albarn, Midge Ure, Boy George, Brian Eno, Holly Herndon a ďalší.


Thom Yorke: Bol to milý a láskavý outsider

"Veľmi smutná správa o odchode Scotta Walkera. Bol obrovskou inšpiráciou pre Radiohead a mňa samotného, jeho tvorba mi ukázala, ako môžem používať svoj hlas a slová. Raz som ho stretol na festivale Meltdown, bol to milý a láskavý outsider. Bude veľmi chýbať," napísal v reakcii na Walkerovu smrť Thom Yorke.

"Naozaj jeden z velikánov... Bol to unikátny a skutočný umelec. Cestou do štúdia v prvý deň nahrávania albumu OK Computer som prešiel okolo neho, išiel bicyklom po Chiswick High Street... A keď som prišiel do štúdia, Thom držal v ruke album Scott 4," spomína producent Radiohead Nigel Godrich.


Text: Hudba.sk, pm + SITA, TASR
Foto: archív / Facebook stránka Scotta Walkera

Súvisiaci interpreti: Scott Walker