Rouška song, ktorý pred niekoľkými dňami v rámci koronavírusovej osvety vydali Mirai s Nikol Štíbrovou, má cez 1 milión zhliadnutí na YouTube a už druhý deň od vydania ho bolo možné počuť z desiatok obecných rádií po celej Českej republike. Za jeho vznikom stojí kampaň na šitie rúšok, o ktorú sa zaslúžila partia okolo Miraia Navrátila a FM City Festu.

Tá vzápätí prerástla v ďalší nápad, ktorým bolo napísanie a bleskurýchle vydanie singla Dej si rouško, ktorý sa veľmi netradične nahrával na diaľku a vokály sa natáčali na telefón v stane zahádzanom vankúši. Improvizácia v prípade Nikol Štíbrovej a tímu okolo kapely Mirai nepoznala hraníc. Dôležitým faktom je, že pri vzniku songu sa nikto s nikým nestretol a bola striktne dodržaná karanténa.

Na začiatku bola myšlienka pomôcť v krízovom období. Mirai Navrátil spoločne s organizátormi FM City Festu hľadali cestu, ako najzmysluplnejšie prispieť a šíriť osvetu. "Najskôr sme dali dohromady sieť, cez ktorú sa začali masívne šiť a rozdávať rúška. Okrem toho sme tiež vylepili komplet celé mesto veľkými plagáty s oznámením, že má zmysel rúško nosiť," približuje Mirai a dodáva: "Počas troch dní sa ten trend úplne otočil, čo je neuveriteľné a ja verím, že sme k tomu prispeli minimálne u nás." Popri tom prišiel aj nápad, že by sa ku kampani mohol napísať aj taký osvetový song, čo sa stalo.


Hit miestnych rozhlasov na dedinách

Nahranie piesne však kvôli aktuálnej karanténnej situácii nebolo vôbec jednoduché. "Svoju vokálnu časť nakrúcala Nikol Štíbrová v detskom stane svojho syna Mateska zahádzaná vankúšmi. Tento bunker tak skvele suploval štúdio a akonáhle sme zistili, že cez mikrofón slúchadiel sa dá nahrať prijateľný zvuk, nasledovali intenzívne vokálne konzultácie na drôte," približuje Mirai.

Nikol Štíbrová celú akciu komentuje slovami: "Veci, ktoré vznikajú spontánne, rýchlo a prirodzene, bývajú jednoducho najlepšie. A tento song to zase potvrdil. Klobúk dolu pred Miraiom. V provom rade zato, že opäť zložil hitovku, tentoraz ešte s presahom toľko dôležitej osvety ohľadom rúšok, a po druhé - že veril, že zvládnem nahrať svoju časť na telefón v detskomi stane, a že to dokonca bude použiteľné."

Už počas vzniku singla premýšľali Mirai s Nikol nad podobou klipu. V ten istý deň Mirai oslovil niekoľko svojich nielen hudobných priateľov, aby sa natočili v rúšku a pomohli tak šíriť osvetu. "Všetci hneď súhlasili a obratom poslali svoje video, za čo im ešte raz úprimne ďakujem," dopĺňa Mirai.

Keď Mirai druhý deň od vzniku vypustil singel a video do sveta, ani vo sne by ho nenapadlo, že pieseň sa stane inšpiráciou aj pre mnoho malých miest a dedín, ktoré ju začali hrať v miestnych rozhlasoch. "Naozaj sa na nás obracajú starostovia obcí z rôznych kútov ČR, či môžu song pustiť. Všetci majú náš absolútny súhlas a sme šťastní, že aspoň táto malá vec prispela k rýchlejšej osvete."

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music.