Petra Vlhová sa minulý týždeň stala prvou slovenskou lyžiarkou, ktorá je držiteľkou veľkého krištáľového glóbusu vo Svetovom pohári. Kapela Smola a Hrušky na oslavu tohto historického úspechu nahrala novinku Snehová kráľovná. Je to už druhá skladba venovaná momentálne najúspešnejšej slovenskej športovkyni.

Skupina Smola a Hrušky je známa tým, že sa vo svojich piesňach pravidelne vyjadruje k aktuálnym témam a najmä pri tých spoločenských a politických si nekladie servítku pred ústa. Tentokrát však nie je dôvod na sarkazmus a recesiu. Kapelu k nahratiu novinky motivovala čistá radosť a obdiv k novodobej slovenskej športovej ikone.

Óda ako poďakovanie za nečakané narodeniny

"Petrino víťazstvo aj následné odovzdávanie krištáľového glóbusu bolo neskutočne dojímavé. Musím priznať, že sa mi slza v oku zaleskla, skrátka veľké lyžiarske emócie," priznáva frontman kapely Jozef "Spoko" Kramár, ktorý roky hrával profesionálne basketbal (dvojnásobný majster Slovenska a juniorský reprezentant ČSFR), a je tiež vášnivým lyžiarom a snowboardistom.

"Song vznikol v sobotu počas osláv Petrinho víťazstva a mojich narodenín. Kamaráti ma vyzvali, že keď som od Petry dostal na narodeniny krištáľový glóbus, tak by som na oplátku mohol zložiť ódu a ja som to si to okamžite zobral za svoje a začal písať nový song. Verím, že sa Petra aj fanúšikovia potešia. Posledné týždne sme prežívali vyvrcholenie jej fantastickej sezóny. Od víťazstva v Jasnej to bol neskutočný nervák a otázka, či vyhrá Svetový pohár. Som veľký športový fanúšik a ďakujem Petre za tieto krásne chvíle," dodáva Spoko.

Vokálne party v pesničke Snehová kráľovná naspieval Michal Kováčik. Skladba sa mixovala u Pavla Fecíka v Recording Studio 11.11. 


Najlepšia sezóna v doterajšej kariére Petry Vlhovej viedla k vzniku originálnej hudobnej pocty už v decembri. Hudobno-herecká dvojica Andrea Bučko a Dominika Kavaschová jej v rámci svojho spoločného projektu Morena venovali pretextovanú verziu svojho hitu Neviditeľná žena pod názvom Nezničiteľná žena. Skladba bola súčasťou televízneho vyhlásenia víťazov každoročnej ankety Klubu športových redaktorov SSN Športovec roka 2020, kde lyžiarska hviezda obhájila prvenstvo z roka 2019.


Redakciu Hudba.sk informoval manažér skupiny Smola a Hrušky Martin Hlavatý. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: AP Photo/Marco Trovati