Benefičné podujatie Chyťme sa za ruky sa bude niesť v znamení exotiky. Šiesty ročník tohto koncertu sa uskutoční pri príležitosti osláv 25. výročia úspešného fungovania Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Galante.

V miestnom kultúrnom dome vystúpia už túto nedeľu 26. apríla populárni domáci interpreti, ale aj hostia z Veľkej Británie a afrických krajín Burkina Faso a Mali. Moderátorom popoludnia bude Richard Vrablec. Na koncert prídu deti a osoby so zdravotným a mentálnym postihnutím z 31 zariadení zo západného a stredného Slovenska.

Britským hosťom podujatia bude skupina The Great Malarkey z východného Londýna, ktorá koncertom zavŕši svoje slovenské miniturné. Zostava na čele so speváčkou Alex Ware je ovplyvnená viacerými žánrami ako punk, folk, balkánske dychovky, ska, temný kabaret a ešte temnejšie blues, pričom ich gypsy-folk-punk je na pódiu výbušný ako molotov koktejl. Originálnu fúziu mandinka, afrobeatu, mbalaxu a až pop-rockového funky zvuku prinesie do Galanty Debademba, veľká panafrická rodina na čele s lídrami - gitaristom Abdoulaye Traoré z africkej krajiny Burkina Faso a spevákom Mohamedom Diaby, rodákom z Mali. V ich vystúpeniach nechýbajú lovecké piesne z Wassoulou, tanečné štýly z Etiópie, či dokonca kreácie preslávené Michaelom Jacksonom.


Slovenskú scénu budú reprezentovať košická formácia No Name, ktorá poteší návštevníkov osvedčenými hitmi Žily, Čím to je, Ty a tvoja sestra, Hľadám, ale aj aktuálnou novinkou Povedz mi. Vystúpi aj speváčka Kristína, ktorá v súčasnosti žiari v šou Tanec snov. Okrem skladieb Horehronie, Pri oltári, V sieti ťa mám, Stonka či Ta ne tak fanúšikom ponúkne aj tanečné prekvapenie.

Každý, kto zavíta v Galante do Domu kultúry, bude sa môcť zabaviť aj v tvorivých dielňach. Pripravené sú lekcie Zumba tancov pod vedením ZIN inštruktorov Michelle z Dominikánskej republiky a domácej Diany Kurucovej. Priučiť sa novým zručnostiam a predviesť svoju šikovnosť môžu všetci pod dohľadom skúsených lektorov pri maľovaní na tvár, enkaustike, čo je maľovanie horúcim voskom na papier, čipkovaní, prútikárstve a tradičnej lukostreľbe. Združenie šikovných maliarok s názvom BODG/2014 z Nitry namaľuje spolu s deťmi počas podujatia 150 + 1 obrazov s motívom festivalu. Pre hendikepované deti bude zabezpečené počas celého podujatia bezplatné občerstvenie s pestrým pitným režimom.

"Radosť z hudby, tanca a stretnutia so svojimi rovesníkmi je najdôležitejšia z benefičného festivalu Chyťme sa za ruky pre zdravotne znevýhodnené deti. Mentálne postihnutí ľudia majú čistú dušu a intenzívny zážitok zo šťastne prežitého dňa si vo svojich srdciach uchovávajú veľmi dlhý čas. Obrovská vďaka patrí všetkým dobrovoľníkom, účinkujúcim a podporovateľom za tento radostný okamih detí. Len s ich pomocou dokážeme usporiadať každoročne túto krásnu udalosť," uviedli pre médiá organizátori podujatia.


Zdroj: TASR
Foto: PR / Občianske združenie Milan Štefánik

Súvisiaci interpreti: Kristína, No Name