Slovenský jazzman Peter Lipa sa naposledy pripomenul albumom Návšteva po rokoch. Vznikol v spolupráci s Milanom Lasicom a vyšiel ešte v roku 2013. Teraz sa rozhodol nahrať novú pesničku. Do médií ju poslal spolu s osobným listom.

Autorom textu skladby Kde bolo, tam bolo je Rudo Rusiňák, o produkciu pesničky sa postaral Jozef Šebo. V štúdiu sa stretla kapela v zložení Martin Zajko (gitary), Igor "Ajdži" Sabo (bicie a perkusie), Martin Gašpar (basgitara), Martin Wittgruber (klávesy) a Štefan Lengyel (gitara).

"Po štvorročnej prestávke som sa rozhodol nahrať novú pesničku. Text Ruda Rusiňáka som mal v šuflíku už dosť dlho, ale chuť do novej pesničky chýbala. Asi som vyšiel z cviku. Lenže ja sa stále živím hudbou a uvedomujem si, že občas potrebujem vyprodukovať aj novú pesničku," napísal v liste pre médiá a fanúšikov Peter Lipa.

"Tak som si začal pospevovať text a nahral som demo. Asi pred rokom. Aj tak som ale nevedel, čo s tým ďalej. Oslovil som Jožka Šeba, ktorý počas nášho kamarátstva vyprodukoval kopu úspešných pesničiek. Do štúdia sme zavolali Zajka, Pištu, Aidžiho, Martina a Meduša, a tak vznikla rozprávka, ktorú vám ponúkam. Dúfam, že sa bude poslucháčom páčiť."


Zaujímavosťou je, že skladba vyšla ako samostatný singel, čo je pre Petra Lipu netypické. "Všetky moje piesne boli vždy súčasťou niektorého z takmer tridsiatich albumov, ktoré som nahral. Tentokrát je to však samostatný singel. Je to akási rozprávka pre dospelých. Tak ako vo všetkých piesňach, aj v tejto ide o večný vzťah - on a ona," prezradil o skladbe.

O svojom vzťahu k rozprávkam Lipa hovorí: "Nebol som veľmi rozprávkové dieťa. Moja mama veľa pracovala, takže nemala čas mi čítať rozprávky. Neskôr som si ich však začal čítať sám. Rozprávky sú super. Táto pesnička, to je taká zvláštna rozprávka, ale človek si zaspomína na kadečo. Dôležité je, že na konci rozprávky je zvonec a ešte k tomu všetkému, že na konci sa predsa len zobudím." 

Text: Peter Lehotský
Foto: SITA/Ján Slovák

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa