Ruský armádny zbor Alexandrovci na májovom turné, v rámci ktorého sa predstaví v dvanástich slovenských mestách, predvedie popri najznámejších piesňach svojho repertoára aj skladby z polovice 20. storočia. Novinkou je aj presunutie žilinského koncertu - namiesto zimného štadióna sa uskutoční na futbalovom štadióne MŠK Žilina.

"Snažili sme sa vymeniť polovicu programu, ale diváci chcú hlavne skladby, ktoré tvoria kostru nášho repertoáru ako Svjaščennaja vojna, Kalinka, Kaťuša, Oči čornyje, Podmoskovskije večera či slávny Montiho čardáš. My im chceme vyjsť v ústrety, takže zahráme, čo chcú počuť. Tentoraz sme však do programu zaradili aj ďalšie skladby, ktoré boli populárne v 40. a 50. rokoch a pripravujeme aj prekvapenie," povedal počas tlačovej konferencie k turné zástupca náčelníka súboru Alexandrovci pre umeleckú časť Michail Alexandrovič Maruševskij. O slovenskej skladbe, ktorá na koncertoch zaznie, podľa jeho slov ešte umelecký riaditeľ súboru v tejto chvíli rozhoduje.

Slovenské publikum sa môže počas koncertov tešiť na sólistov Vadima Ananeva, Alexandra Alexandroviča Kruzeho, Valerija Nikolajeviča Gavvu a ďalších. "V mojom repertoári sú ruské i sovietske skladby, na ktoré diváci veľmi dobre reagujú. So Slovákmi sme si zároveň jazykovo blízki, takže už netrpezlivo očakávam turné u vás. Je pre mňa veľmi príjemné vystupovať na Slovensku," vyznal sa spevák. Popri hudobnej zložke súboru sa v niektorých skladbách predvedú aj tanečníci, na akordeóne sólovo zahrá Alexander Viačeslavovič Bogatyriov a balalajku rozozvučí sólista Konstatnin Olegovič Ignatev.

Alexandrovci Zdroj: PRAlexandrovci

Domácimi hosťami budú okrem Kristíny aj Martin Švec a PUĽS

Ako hosť sa na jednotlivých koncertoch popri Alexandrovcoch predstaví mladučký slovenský spevák Martin Švec, ktorý s ruským armádnym zborom vystúpil už na predchádzajúcom turné v roku 2017, keď mal len deväť rokov. Predskokankou koncertov bude speváčka Kristína, ktorá návštevníkov koncertov dostane do nálady zhruba 30-minútovým programom. "Určite zaspievam Horehronie, Jabĺčko, Ta ne a ďalšie hity. Tá polhodinka je predsa len veľmi krátka, takže dám len tie najznámejšie skladby. Veľmi sa na to teším," uviedla pre agentúru SITA.

V Humennom, Východnej, Nitre a Žiline sa okrem Kristíny a Šveca predvedie aj Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS). Vznikol už v roku 1955 a odvtedy sa venuje rozvíjaniu a javiskovému stvárneniu hudobného a tanečného bohatstva Rusínov. V jeho troch zložkách - tanečnej, speváckej a hudobnej - pracuje viac ako 40 umelcov. Okrem tradície Rusínov žijúcich na východnom Slovensku sa súbor venuje aj folklóru ostatných regiónov Slovenska a v repertoári má aj tance z okolitých krajín.

Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) Zdroj: PRPoddukelský umelecký ľudový súbor

Koncert Alexandrovcov v Žiline bolo potrebné presunúť na futbalový štadión MŠK Žilina najmä z dôvodu udelenia dotácie na rekonštrukciu zimného štadióna, ktorá bude prebiehať práve v čase koncertu. "Veľmi nás teší, že diváci v Žiline majú o Alexandrovcov záujem a nepripadalo do úvahy, aby sme koncert presúvali do iného mesta. Využili sme skutočnosť, že štadión MŠK Žilina je doslova hneď vedľa zimného štadióna, takže nevzniknú žiadne zásadné dopravné zmeny pre diváka. Futbalový štadión má za sebou niekoľko významných medzištátnych futbalových zápasov a je profesionálne pripravený aj na kultúrne podujatie," hovorí organizátor turné Karol Jagoš.

Žiadny alkohol, len káva a minerálka

Slovenské turné Alexandrovcov pri príležitosti ich 90. výročia sa uskutoční od 12. mája do 9. júna v dvanástich mestách, pričom v bratislavskej Inchebe budú pre veľký záujem až dva koncerty. Ruskí umelci aj celým svojím štábom prídu na Slovensko tesne pred prvým koncertom. Počas turné precestujú približne 2 500 kilometrov a odohrajú spolu 1 440 minút. Členovia súboru a organizátori budú každú noc turné ubytovaní v stovke hotelových izieb a počas turné sa bude podávať približne 1 500 porcií raňajok.

O ruskom súbore Alexandrovci je známe, že jeho členovia nepijú alkohol, aj preto medzi nápojmi kraľujú káva, ktorej sa vypije približne päťtisíc pohárov, a minerálna voda. Len počas autobusovej prepravy je pre súbor pripravených 1 500 fliaš minerálnej vody.

Termíny koncertov:

12. mája - Zimný štadión, Prievidza
13. mája - Aréna, Brezno
15. mája - Zimný štadión, Nové Zámky
28. mája - Futbalový štadión MŠK Žilina, Žilina
29. mája - Amfiteáter, Martin
2. júna - Steel Aréna, Košice
3. júna - Zimný štadión, Humenné
4. júna - Amfiteáter, Východná
6. júna - Zimný štadión, Piešťany
7. júna - Amfiteáter, Banská Bystrica
8. júna - Amfiteáter, Nitra
9. júna (15:00 a 20:00) - Incheba Expo Aréna, Bratislava

Vstupenky:  

Zdroj: SITA + TS (Andrea Čurná)
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Alexandrovci