V sobotu sa v klube Randal v Bratislave konala v poradí už pätnásta Noc Besov. Podujatie, na ktorom vystupujú prevažne black metalové kapely, malo tentokrát aj špeciálne posolstvo.


Keďže Ukrajina sa stala terčom ruskej invázie, organizátori z Thunder Art Booking sa rozhodli venovať všetky vyzbierané prostriedky, ktoré zostali po odpočítaní nákladov na pomoc ľuďom postihnutým vojnou a nákup zdravotníckeho materiálu. A v rámci domácej black metalovej scény nie sú jediní.  

Hneď na druhý deň vyšiel singel na podporu odvážnych obrancov s názvom Živŷj mertvomu neviryt od kapely Obšar zo Svidníka. Toto mesto malo k našim východným susedom vždy blízko. Nachádza sa tu múzeum ukrajinskej kultúry a od roku 1956 sa tu konajú Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska, ktoré sú zároveň najstarším folklórnym festivalom na Slovensku.

Na dávne regionálne folklórne tradície nadväzuje aj tvorba skupiny Obšar. Jej texty sú v rusínskom jazyku a členovia kapely v nástrojovom zložení gitara-basa-bicie namiesto mien používajú len svoje začiatočné písmená v hlaholike. Spevákom je Černorog, ktorý svoje hrdlo prepožičal viacerým významným domácim black metalovým projektom ako napríklad Ancestral Volkhves alebo Concubia Nocte. Kapela vydala debutový album R.U.N.E. v roku 2018, tento rok vo februári ponúkla druhú nahrávku Počornily horŷ, počornily lisŷ a čerstvou novinkou je práve aktuálny singel Živŷj mertvomu neviryt. 

Ide o atmosférickú záležitosť v duchu predchádzajúcej tvorby Obšar so silným textom, ktorého naliehavosť je zreteľná aj napriek tomu, že je celý v rusínskom jazyku a pre väčšinu z nás ťažšie zrozumiteľný. Blackové besnenie sa strieda s melodickými pasážami a dominantným refrénom s nádherným a veľmi emotívnym zborovým spevom. Skladbu si môžete vypočuť na kapelovom Bandcampe a jej kúpou podporiť dobrú vec.



Je pre mňa príjemným prekvapením, že práve black metaloví hudobníci svojimi aktivitami viditeľne podporujú okupovanú Ukrajinu, keďže tento žáner to v popise práce nemá a je skôr spájaný z rôznymi kontroverziami. Naopak, predstavitelia hudobných žánrov, ktoré sú vo svete známe reagovaním na spoločenské a politické problémy a silným protivojnovým zameraním, sú u nás vo svojich vyjadreniach, jemne povedané, opatrnejší, prípadne sa k vojne na Ukrajine nevyjadrujú vôbec.

Autor: Tomáš Danišovič


Text piesne:

Hvariš, že vidiš - no ta mi povidž,
našto ti oči, kiď okolo nič?
Našto ti gamba, povna bolota?
Otviraš sobi na vičnosť vorota.

Posmoť tam tvoja slobodna rodyna,
zalytŷ solncem sut kyčerŷ, dolina.
Zlate pole sobi nebesa obleče,
kamarat smije sja, lape ťa za pleče.

Živŷj mertvomu neviryt,
živŷj mertvomu neviryt.

Divkŷ na berehu - pisni spivajut,
spality maru ditinŷ vtikajut.
Nebude nam vece kradnuty spaňa,
nešahne na nas ruka nezvana.

Živŷj mertvomu neviryt,
živŷj mertvomu neviryt,
živŷj mertvomu neviryt,
živŷj mertvomu neviryt.

Zemlé zinuvši, prijmí ot tebé sozdánnoje rukóju Božijeju ťilo,
Tŷ že prijmi sijé jáko svoje.
Zemlé zinuvši, prijmí ot tebé sozdánnoje rukóju Božijeju ťilo,
Tŷ že prijmi sijé jáko svoje.

Hvariš, že čuješ - povidž iši raz,
že či bŷ jes sja zrik tŷch šŷtkŷch kras?
Či ti v cholodnoj zemli hledaty,
kotromu mertvomu dušu prodaty?

Prodaty za ideju, iluziju, blud,
što šŷtkŷ v smerti sobi rivnŷ sut.
Dospravdŷ dumaš što anhelu smerti,
najlipše daty svoji oči zaperty?

Živŷj mertvomu neviryt,
živŷj mertvomu neviryt.

Posmoť na rodynu i kamarativ,
povidž im že treba sja ti zberaty.
Pamjataj što tvoja mati povily,
že živŷj mertvomu nigda neviryt.