Bratislavská alternatívna metalová formácia Rust2Dust už dlhší čas spolupracuje s raperom Zverinom. Za sebou majú tri spoločné skladby a koncerty pred metalovým aj hip-hopovým publikom. Už 9. júna si zahrajú pred hviezdami nu metalu Limp Bizkit v NTC, kde počas ich koncertu určite zaznie aj novinka My vs. Oni.

Skladba, ktorá má dnes na internete premiéru v podobe lyric videa, odkazuje na undergroundové prostredie, z ktorého Rust2Dust aj Zverina pochádzajú. "Svojím spôsobom ide o vyvrcholenie  dvojročného spoločného jamovania, hrania a koncertovania. Pieseň ako taká mala premiéru na Zverinovom krste vo februári 2014. Bolo veľmi mocné sledovať, ako song rozpogoval hip-hoperov," hovorí gitarista skupiny Rust2Dust Martin "Ondro" Ondrejička o skladbe My vs. Oni, ktorá svoju finálnu podobu dostala až tento rok.

Ešte pred jej dokončením totiž prišla ponuka, ktorá sa neodmieta a ktorá bola hnacím motorom pre tvorbu. "Hneď ako nás oslovil usporiadateľ koncertu Limp Bizkit v Bratislave, okamžite sme obnovili prácu na pesničke, ku ktorej bola už rok nahraná hudba. Dokončili sme text, zabookovali štúdio Viktora Hazarda Fat Music, nahrali sme všetky potrebné stopy a prvý nástrel bol na svete," vysvetľuje Ondro.

Nie experiment, ale návrat ku koreňom

Dokončenú skladbu prvýkrát predstavili verejnosti minulý týždeň naživo u Rudiho Rusa v relácii Headbanger_FM. Mimochodom, Zverky bol vôbec prvý raper v histórii tejto metalovej šou, z čoho bol taký nadšený, že pred vysielaním zlomil kľúč v zámku svojho bicykla, ktorý potom zostal stáť niekoľko hodín pred Slovenským rozhlasom.

"Pre mňa spolupráca s Rust2Dust nie je žiadnym experimentom, keďže som mal k tejto hudbe vždy blízko. Pre toho, kto vyrastal na kultovom metal-rapovom soundtracku k filmu Judgment Night, bude naša kooperácia príjemným návratom späť ku koreňom. Naša spolupráca je zároveň odkazom pre celú našu spoločnosť, a to že odlišnosti by mali ľudí spájať a nie rozdeľovať, ako tomu bolo doteraz," hovorí Zverina. Skladba My vs. Oni sa nachádza na Zverinovom novom albume Ženy víno rap, ktorý vyjde pod hlavičkou jeho vlastného vydavateľstva Zverina Art už 4. júna a okrem Rust2Dust sa tu predstaví ešte jeden zaujímavý ale zatiaľ utajený hosť. 

Chalani sa rozhodli podporiť novinku aj vizuálom, ktorého prekvapujúcim autorom je bývalý detský herec. "Vedeli sme, že v dnešnej dobe je potrebný obrazový sprievod, preto sme zorganizovali fotenie s naším kamarátom fotografom. Bol to Marek "Marfi" Morvai, ktorý účinkoval vo filme Pelíšky ako Holubovej syn. Ukecali sme ho, aby nás aj nakrútil ako naživo hráme, spievame a rapujeme song My vs. Oni. Vzniknuté zábery sme poslali do Prahy bratovi nášho gitaristu Miška - Martinovi Kolejákovi, ktorý produkoval všetky klipy Rust2Dust. Dostal za úlohu spraviť blend medzi lyric videom a hraným klipom," dodáva gitarista.


Energia bez bariér

Možno by sa mohlo zdať, že po odchode dvoch členov nastane v kapele kríza a smerovanie do slepej uličky. Rust2Dust z nej ale elegantne vybočili a taký hutný zvuk ako teraz ešte nikdy predtým nemali. Kapelu nabudil príchod gitaristu Michala Kolejáka a basgitaristu Ernesta Csongu, vďaka čomu vznikli nové svieže riffy a podstatný impulz a inšpiráciu prinieslo aj hosťovanie známeho rapera. Na prvý pohľad sa síce môže táto kombinácia javiť ako bizarná, keďže slovenskú scénu v 90-tych rokoch tento trend obišiel, ale toto zlúčenie rapu a metalu naozaj funguje. Zverina mal už od puberty blízky vzťah k rockovej scéne a veľmi ho ovplyvnila kapela Rage Against The Machine a chalani z Rust2Dust tiež nepohrdnú poriadnym rapom či nu metalom.

Zverina a Rust2Dust po sebe dlho pokukovali, no medzi štýlmi, ktoré reprezentujú, stojí pomyselná bariéra a predsudky v oboch táboroch. Napokon rozhodla chémia pri spoločnom hraní. "Pri prvých skúškach nám bolo všetkým jasné, že toto spojenie je schopné generovať hudbu nesmiernej energie, čo nás motivovalo k ďalším krokom," hovorí Martin Ondrejička. Po čase strávenom v skúšobni tak prirodzene nasledovali prvé koncerty. Zverina si pozval Rust2Dust na krst albumu Umelecké delo (2013), a zároveň prijal ponuku hrať s nimi na rockovej akcii v MMC. Na troch spoločných skladbách potom pracovali s veľkými prestávkami dva roky. Dôvodom bolo veľké množstvo koncertných a štúdiových aktivít kapely i Zverkyho. Našťastie sa s tvorbou neunáhlili a zapracovali na erupčnom zvuku, ktorý je na veľmi vysokej úrovni.

Presvedčiť sa o tom môžete naživo už 9. júna na koncerte Limp Bizkit v Aegon Aréne NTC, kde sa Rust2Dust a Zverina predstavia ako predkapela. Ďalšie prekvapenia plánuje kapela zverejniť hneď po tomto top podujatí. Viac informácií nájdete na stránkach www.rust2dust.sk, www.facebook.com/rust2dust a www.facebook.com/Zverky.

Zdroj: Music Press Production (autor textu: Daniel Hevier ml., upravené redakciou Hudba.sk)
Foto: Marek "Marfy" Morvai

Súvisiaci interpreti: Rust2Dust, Zverina