Mráz, Pleseň, Modré ohne, Zabili zajačika či Káva a koniec sveta. Už z názvov väčšiny skladieb na novom albume "veteránov" slovenskej alternatívnej scény Ospalý Pohyb je jasné, že nejde o bezstarostnú nahrávku. Vlastne sa stačí pozrieť na geniálne strašidelný obal a prečítať si preškrtnutý nápis Úzkosť a rozklad.

Po tom, ako sa v deväťdesiatych rokoch existencia kapely Ospalý Pohyb stratila v chaose vtedajšej doby, museli jej priaznivci na nové piesne čakať viac než dve dekády. Štvorica im to však od návratu na scénu v roku 2015 vynahrádza viac než vrchovato. Prvou nahrávkou bolo už v decembri EP Ü a už o pár mesiacov neskôr pribudol po 22 rokoch štvrtý dlhohrajúci nosič Ø, ktorý samotná kapela opísala ako "nežný prológ blížiacej sa apokalypsy".

Do roka a do dňa (novinka vyšla 24. mája, tak ako aj Ø) je tu ďalší album, ktorý podobnú tému už na prvý pohľad posúva do drsnejšej polohy. Jeho názov je Úzkosť a rozklad a rovnako ako predošlé dve nahrávky vyšiel na značkách Deadred Records a Starcastic.

Ospalý Pohyb - Úzkosť a rozklad Zdroj: artwork - Ján Šicko

"Za dverami v tichu pomaly stúpa ťažký dym, neviem, či to ešte niekedy rozumne vysvetlím," spieva Martin Burlas v úvodnej skladbe Za dverami. Ňou oozýva poslucháča do pochmúrneho sveta myšlienok o našom bytí aj každodennosti. Ospalý Pohyb zostáva kapelou, ktorá sa nevyhýba reflexii a ponúka svoj triezvy pohľad na stav spoločnosti.

"Úzkosť a rozklad - nové konštanty, ktoré nám budú robiť sprievod ďalšie desaťročia. O vedľajších účinkoch a možných sprievodných javoch sa poraďte so svojím lekárom," upozorňuje Burlas, ktorý stojí ako autor za väčšinou skladieb a aj za zvukom albumu. Okrem neho naň autorsky prispeli aj zvyšní členovia kapely Daniel Baláž, Pavol Hubinák a Peter Zagar.

Napriek temnote, do ktorej je album Úzkosť a rozklad ponorený, sa k poslucháčovi, možno trochu paradoxne, dostáva číra radosť z hudby a jej silného dotyku strhujúceho poslucháča do víru úvah. Zrelosť Ospalému Pohybu nemožno odoprieť a je dôležitou surovinou prinášajúcou na album určitý nepochopiteľný pokoj v nepokojnej dobe.



Album Úzkosť a rozklad si môžete zakúpiť na CD, v limitovanej edícii vinyl LP alebo digitálne vo formátoch MP3 alebo FLAC. Je tiež dostupný v streamovacích službách Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play a pod. Distribúciu nosičov do kamenných predajní zabezpečuje Wegart. O mastering nahrávky sa postaral tradične Dan Václavek, autorkou malieb na obale je maliarka Lucia Tallová a o celkový dizajn obalu sa postaral Ján Šicko. Vydanie albumu podporil Tibor Klimáček. Album vychádza aj vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Skupina Ospalý Pohyb vznikla ako logické pokračovanie starších projektov skladateľa Martina Burlasa - Maťkovia a Zabudnutý ohyb (s Ivanom Csudaiom). V kapele sa počas jej prvého "funkčného obdobia" vystriedalo viacero viac či menej stálych členov a hostí (Lucia Piussi, Miki Škuta, Jozef Vlk) a nahrala tri albumy: Flowers of Exhaustion (1991, Globus International), Broken (1993, Zoon Records) a nepomenovaný album z roku 1994 (Legal Records). V roku 2015 začal Ospalý Pohyb opäť koncertovať a pracovať na nových skladbách v zostave Peter Zagar (klávesy), Daniel Baláž (bicie a elektronika), Pavol Hubinák (gitary) a Martin Burlas (spev, klávesy a basgitara).

Redakciu Hudba.sk informovala za vydavateľstvo Deadred Records Martina Šimoňáková. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely www.ospalypohyb.skwww.facebook.com/ospalypohyb.