V programe legendárneho Sziget festivalu dnes pribudli posledné mená. Doplnili tak skôr zverejnené hviezdy ako Arctic Monkeys, Shawn Mendes, Dua Lipa, Kendrick Lamar, Lana Del Rey, Mumford and Sons, Kygo a stovky ďalších. Na slovenskom webe festivalu už nájdete kompletný rozpis všetkých festivalových dní.

K posledným zverejneným menám jedného z najlepších európskych festivalov, ktorý sa uskutoční od 8. do 14. augusta na zelenom ostrove v centre Budapešti, patrí okrem iných aj britský multiinštrumentalista a mág elektronickej hudby Bonobo.

Talentovaný hudobník si medzinárodnú pozornosť získal albumom Black Sands v roku 2009. Odvtedy jeho popularita rástla ešte rýchlejšie a na tohtoročnom udeľovaní Grammy sa mu s albumom Migration (2017) ušli dve nominácie. Na Szigete vystúpi v ten istý deň ako Gorillaz - vo štvrtok 9. augusta - na hlavnom pódiu so špeciálnym live setom.

 
Novou posilou Szigetu, ktorá poteší najmä fanúšikov elektronickej hudby, je aj dídžej, producent, spevák a skladateľ Flux Pavilion. Jeho skladba I Can't Stop z roku 2010 sa stala celosvetovo populárnou, v roku 2012 bol nominovaný na cenu BBC Sound of... a odvtedy vystupuje po celom svete.

Ďalším novým prírastkom do programu je holandské duo Yellow Claw z Amsterdamu, ktoré vo svojej tvorbe spája prvky popu, hip-hopu a dubstepu. Na Szigete vystúpia aj Oscar and the Wolf, Rhye, Michael CalfanWhat So Not. Tie najväčšie mená však boli zverejnené už skôr. Tento ročník je naozaj plný veľkých hviezd a sviežej hudby z celého sveta. Kompletný program 14 hudobných pódií Szigetu nájdete TU. Program jednotlvých dní si môžete pozrieť po rozkliknutí dátumov nižšie:

8. august - Kendrick Lamar, Lykke Li, Stormzy, Clean Bandit,... Strapo (SK)

9. august - Gorillaz, Bonobo Live, Cigarettes After Sex...

10. august - Lana Del Rey, Parov Stelar, The Kooks, Asaf Avidan...

11. august - Mumford and Sons, Bastille, Fink... Peter Aristone (SK)

12. august - Dua Lipa, Liam Gallagher, Kaleo, Wolf Alice... 

13. august - Kygo, Shawn Mendes, MO, Milky Chance...

14. august - Arctic Monkeys, The War On Drugs, Zara Larsson, Gogol Bordello... 

Ak vás Sziget láka, odporúčame kúpte si vstupenky čo najskôr. Pre veľký záujem sa postupne totiž vypredávajú. A navyše, od 4. júna sa zvyšuje ich cena. K dispozícii sú sedemdňové alebo trojdňové permanentky aj jednodňové vstupenky. Všetky podrobnosti nájdete aj na oficiálnom slovenskom webe szigetfestival.sk.

Sziget festival ponúka približne 50 programových miest a pódií, na ktorých sa koná okolo 200 programov denne, a je považovaný za jedno z najlepších a najväčších multikultúrnych podujatí na svete. Každoročne ho počas siedmich dní navštívi takmer 450-tisíc fanúšikov z celého sveta. Medzi početných návštevníkov patria aj Slováci, ktorí to majú do Budapešti naozaj blízko. Festival sa koná na zelenom ostrove v centre, ktorý sa počas festivalu zmení na Ostrov slobody s jedinečnou atmosférou, ktorú môžete zažiť len raz do roka.  

Sziget však nie je len o hudbe, ponúka aj rôzne iné kultúrne programy ako divadlo, cirkus, výstavy a vizuálne umenie na každom kroku, pouličné šou, množstvo workshopov a športové aktivity. Na Ostrove slobody, ako ho návštevníci nazývajú, je aj pláž, na ktorej si môžete oddýchnuť a osviežiť sa v Dunaji. Ostrov sa nachádza neďaleko centra Budapešti, takže celotýždňoví návštevníci si môžu dosýta užiť aj samotné mesto so živou kultúrnou scénou, krásnymi historickými budovami, tureckými kúpeľmi a krčmičkami.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili.
    

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Bonobo