Hoci ešte v roku 2017 obaja raperi z formácie Moja Reč tvrdili, že ich spoločný návrat je vylúčený, už pár mesiacov je to realitou. Prvého marca zverejnili singel Zase doma a v polovici mája ponúkli ďalšiu novinku Chybičky krásy, ktorá nesie dôležitý odkaz.

Pieseň s chytľavým a sviežim podmazom, v ktorom nechýba typický zvuk kapely - gitarové tóny autora hudby a producenta Jozefa Engerera, poteší najmä fanúšičky. Supa a Delik v nej totiž rapujú o tom, že "chybičky krásy sú krásne" a že nie všetci muži posudzujú ženy podľa "obalu".

Svojím okamžite rozpoznateľným hlasom a štýlom ich podporil spevák Dano Kapitán, ktorý hosťoval aj v spomínanom comebackovom singli Zase doma. "Dospieval som s chalanmi, tak viem, že nemusíš byť dokonalá na to, aby si im za to stála. Táto Zem je tak malá, pre niekoho si tá pravá," spieva v druhej časti refrénu. O vizuál, v ktorom spolu s členmi kapely účinkuje množstvo žien, sa postaral Viliam Dráb.


Moja Reč vznikla v Handlovej v roku 2004, patrí tak medzi najstaršie rapové formácie na Slovensku. V posledných rokoch však mala pauzu, pre nezhody jej členov sa rozpadla necelý rok po vydaní zatiaľ posledného albumu Offline (2016). Neskôr vysvitlo, že so skladbami na ňom neboli Supa a Delik úplne spokojní a ich rozpory začali už počas jeho tvorby. Fungovanie kapely skončilo v roku 2017 odchodom Delika, následne si so Supom cez médiá a sociálne siete vymieňali nie veľmi priateľské odkazy, ktoré určite sklamali mnohých fanúšikov.

Napríklad Delik pár mesiacov po svojom odchode v rozhovore pre Refresher povedal, že s jeho účasťou už Moja Reč nebude fungovať nikdy. Supa zase prezradil, že v posledných rokoch medzi nimi viazla komunikácia a obaja mali problém s alkoholom. Počas pauzy, vyplnenej sólovými projektmi, však hlavy vychladli a definitívny bod zlomu prišiel v roku 2019 s narodením Delikovej dcéry. Vtedy sa ozval Supovi a Jozefovi Engererovi, ktorí medzitým tvorili a vystupovali spoločne. Najskôr sa obnovilo ich priateľstvo a odtiaľ to bol už len krôčik k hudobnej spolupráci a návratu Mojej Reči.

Spečatili ho deň po parlamentných voľbách singlom Zase doma, ktorým obaja priblížili svoj príbeh a najmä motiváciu pokračovať spolu ďalej. "Fungujeme spolu znovu ako jedna parta, bez toho, aby sme si museli niečo z minulosti vyčítať. Myslím, že každý z nás vie, kde urobil chybu. Našu ‘prestávku’ hodnotím pozitívne a z môjho pohľadu nám iba pomohla. Verím, že nám to vydrží a budeme spolu veľmi dlho spolupracovať," povedal Jozef Engerer.


S marcovým singlom chalani na Facebooku Moja RECords prezradili plán vydať už v máji nový album s názvom Online. Odvtedy však žiadne ďalšie podrobnosti zverejnené neboli a je dosť pravdepodobné, že kvôli korona-kríze sa jeho vydanie posunie na neskôr. Fanúšikovia by sa však určite mali ďalších noviniek dočkať ešte tento rok.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Viliam Dráb

Súvisiaci interpreti: Moja Reč