Zdá sa, že svetoznáma anglická new wave kapela Duran Duran nestarne, ale zreje. Na hudobnej scéne je už viac ako 40 rokov a nič nenasvedčuje tomu, že by strácala na sile a umeleckej tvorivosti, ktorou vie prilákať aj nových fanúšikov. Dôkazom je nový singel Invisible, ktorý zverejnila s originálnym vizuálom a stihla ho už predstaviť aj naživo.

Skladba Invisible prináša pocity nostalgie ale i vyslobodenia sprevádzaného dávkou melanchólie. Zvukový zážitok z hudby Duran Duran podporili formátom 360 Reality Audio, vďaka ktorému bude mať fanúšik či fanúšička so slúchadlami na ušiach pocit, akoby "hudba prichádzala zo všetkých strán". Cez chytľavý beat prešpikovaný elektronickými vsuvkami a skvelo znejúcou basgitarou sa prediera aj gitara Grahama Coxona z Blur, ktorý sa na piesni podieľal ako hosť.

Spoluzakladateľ a klávesák kapely Nick Rhodes vyhlásil, že sa im v piesni podarilo splniť svoj cieľ. "Po zvukovej stránke je to veľmi nezvyčajný kúsok. Myslím si, že keď sa prepoja všetky nástroje, vytvárajú spolu zvuk, aký ste doteraz možno ešte nepočuli," vyjadril sa. Na produkcii piesne sa podieľal Erol Alkan, o mix sa postaral Mark "Spike" Stent.

Ďalšie prekvapenie prichádza s videoklipom. Vytvorila ho totiž umelá inteligencia menom Huxley. Ako prezradili muzikanti, myseľ tohto "jedinečného rojka je vytvorená na základe kognitívnych a emocionálnych procesov človeka". I keď tvorca videa zostáva invisible, teda neviditeľný, postaral sa o pôsobivý klip plný farebných, bližšie nešpecifikovateľných obrazcov, medzi ktorými sa v záberoch objavia aj čiernobiele tváre členov skupiny. Podľa vyhlásenia kapely ide o prvú takúto spoluprácu medzi "umelcami z rôznych úrovní existencie".


So zverejnením singla formácia otvára pomyselnú novú šperkovnicu s prekvapeniami. Skladba je totiž prvou ukážkou z albumu Future Past, ktorý sa dostane na trh 22. októbra. Okrem nej ponúkne aj ďalších jedenásť skladieb. Na nahrávke spolupracovali aj ďalšie zvučné mená ako Giorgio Moroder či Mark Ronson. Za klávesy sa posadil aj 75-ročný Mike Garson, ktorého talent využili napríklad aj David Bowie, St. Vincent alebo The Smashing Pumpkins. Na albume bude znieť i hlas švédskej speváčky Lykke Li.

Duran Duran v súčasnosti pôsobia v zostave Simon Le Bon (spev), Nick Rhodes (klávesy), John Taylor (basgitara) a Roger Taylor (bicie). Singel Invisible už mali možnosť otestovať aj naživo, a to počas nedeľného udeľovania Billboard Music Awards v Microsoft Theatre v Los Angeles. Počas medley vystúpenia zazneli aj staršie hity Notorious a Hungry Like the Wolf, medzi ktorými novinka s chytľavými melódiami v podaní charizmatického a nestarnúceho Le Bona obstála na jednotku.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: 

Súvisiaci interpreti: Duran Duran