Medzinárodná relácia Virtuózi V4+ aj tento rok očakáva prihlášky mladých talentov - detí a mladistvých do 19 rokov (v prípade spevákov do 24 rokov), ktorí chcú ukázať a porovnať svoje hudobné znalosti v oblasti vážnej hudby so súťažiacimi z krajín Vyšehradskej štvorky a Chorvátska.

Televízna relácia, ktorá existuje od roku 2016, minulý rok vstúpila pred medzinárodné publikum, a tak mohli diváci v piatich krajinách súčasne sledovať jedinečnú talentovú šou, v ktorej sa predstavilo 20 súťažiacich. RTVS prinesie túto šou aj na slovenské televízne obrazovky na jeseň tohto roka. Mladé talenty sa môžu do aktuálneho ročníka súťaže prihlásiť do 15. júna na stránke virtuozok.hu/jelentkezes.

Talentová relácia Virtuózi, zameraná na najmladšie ročníky interpretov klasickej hudby, vznikla v roku 2014 a spôsobila revolúciu na maďarskom televíznom trhu. Za pár týždňov sa stala jednou z najlepšie hodnotených relácií verejnoprávnej televízie, predbehla aj komerčné programy súkromných staníc a od minulého roka sa jej vysielanie rozšírilo aj do ďalších krajín V4 a Srbska. V tomto roku sa predstavia aj súťažiaci z Chorvátska.

Reláciu súčasne vysielanú v piatich krajinách sledovalo v minulom roku takmer sedem miliónov televíznych divákov a v čase od ukončenia súťaže si vystúpenia mladých talentov dodatočne pozrelo vyše 66 miliónov online divákov. Diváci sa v šou môžu oboznámiť nielen s mladými hudobnými talentmi zo zúčastnených krajín, ale aj s ich bohatými hudobnými tradíciami či turistickými atrakciami.

Pre samotných interpretov však formát Virtuózov nie je len prostriedkom na zviditeľnenie. Objaveným talentom ponúka tiež možnosti rozvoja a podpory, ku ktorým by sa inak len máloktorí z nich mohli dostať.

Do súťaže sa môžu prihlásiť všetci talentovaní hráči na hudobné nástroje, ktorí do 31. júla 2021 nedovŕšia vek 19 rokov a nadaní speváci, ktorí do 31. júla 2021 nedovŕšia vek 24 rokov.

Kritériom pre  hráčov na hudobných nástrojoch je, aby ovládali hru na niektorom z týchto hudobných nástrojov:

strunové a klávesové nástroje: klavír, čembalo, harfa, harmonika, gitara;
sláčikové nástroje: husle, viola, violončelo, kontrabas;
drevené dychové nástroje: flauta, priečna flauta, klarinet, hoboj, fagot, saxofón;
plechové dychové nástroje: trúbka, pozauna, tuba, tenorový roh, lesný roh;
bicie nástroje: xylofón, marimba, cimbál;
národné hudobné nástroje.

V speváckej kategórii sa hľadajú talenty s výnimočnými klasickými speváckymi znalosťami. Súťažiaci by mali mať školené hlasy typu soprán, alt, mezzosoprán, tenor, barytón alebo bas.

Mladí talentovaní umelci sa môžu prihlásiť na vyššie uvedenom webe vyplnením údajov a nahratím videí, pričom súčasťou videoprezentácie musí byť maximálne päť minút dlhá video nahrávka nie staršia ako šesť mesiacov. Vybraní interpreti budú môcť svoj talent odprezentovať na televíznych obrazovkách v piatich epizódach už na jeseň tohto roka. Počas dvoch kastingových epizód, dvoch semifinále a následného finále predstavia svoje výnimočné nadanie televíznym divákom v piatich krajinách.

Na Slovensku bude vysielateľom relácie RTVS. Počas semifinále a finále bude súťažiacich hodnotiť aj "superporotca" - Maestro Plácido Domingo. Moderátormi semifinále aj finále budú svetová hviezda, televízna legenda Thomas Gottschalk a hviezda poľských televíznych relácií Ida Nowakowska.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský. Tlačovú správu sme upravili.