Košická speváčka Lina Mayer v marci predstavila svoju vôbec prvú skladbu naspievanú v slovenčine s názvom Stratená. Teraz k chytľavej tanečnej skladbe zverejnila videoklip, ktorý vás prenesie do 90. rokov minulého storočia. Zároveň ním potvrdzuje, že výraznou inšpiráciou je britská hviezda Dua Lipa, ktorej štýl nasleduje aj hudobne.

Lina Mayer na skladbe spolupracovala s hudobníkom Lacom Rychtárikom a producentsky sa pod ňu podpísal Randy Gnepa (Basement recording studio). Hoci názov piesne je Stratená, speváčka, ktorá je známa anglicky spievanými rádiovými hitmi ako Personal Sky, So High alebo Don't Leave Me Now, sa v nej podľa vlastných slov našla. "Veľmi ma baví kontrast medzi hudbou a textom, vytvára to určité napätie, je to niečo ako 'sad disco'. Ale nechcem, aby bol text vnímaný ako smutný, práve naopak, je o rozhodnutí odísť od toho, čo už nefunguje, a nadobudnutí sily vydať sa vlastnou cestou."

Singel je už niekoľko týždňov stabilnou súčasťou playlistov rádií a v rebríčku hranosti domácich skladieb IFPI mu aktuálne patrí šieste miesto. Pieseň je prvou ochutnávkou z druhého albumu, na ktorom speváčka momentálne pracuje. Čerstvo zverejnený videoklip podčiarkuje atmosféru skladby, ktorá v sebe nesie výrazný nádych 80. a 90. rokov, no zároveň jej nechýba súčasný zvuk. Lina tak ako jedna z prvých popových speváčok u nás nasleduje tento aktuálny svetový trend. Pri pohľade na speváčkin výzor na promo fotografiách a vo videoklipe je inšpirácia viac než jasná.


Cestovanie v čase aj s oblečením na mieru

Celý videoklip Stratená sa nakrúcal v ateliéroch v Košiciach. "Pôvodne som mala v hlave príbehový scenár, chceli sme ísť viac po texte, ale kvôli meniacim sa opatreniam a s tým spojenou náročnosťou pri rôznych lokáciách a väčšom štábe, sme nakoniec od tejto myšlienky upustili, a rozhodli sme sa pre ďalšiu variantu spraviť to v interiéri a ísť viac po atmosfére hudby," vysvetľuje Lina dôvod, prečo sa rozhodla pre interiérový videoklip.

Produkciu videoklipu mal na starosti kreatívny tím Howk studio. "Pri rozhovore s Linou o tom, ako by mal klip vyzerať, sme sa pohrávali s myšlienkou preniesť sa do minulosti, a tak sme to spravili - doslova! Hneď v úvode klipu sa cez retro televízor prenesieme naspäť v čase a z Liny sa na chvíľu stane hviezda éry 80. a 90. rokov," vysvetľuje art directorka Jana Schmidt. "Chceli sme však zachovať kompaktnosť a čistotu celého vizuálu, preto sú vsetky symboly minulej éry použité náznakovo," dodáva. Súčasťou videoklipu je napríklad videoprojekcia v štýle starých videohier s názvom The Drive, ktorú vytvoril anglický umelec Visualdon.

Lina Mayer, videoklip Stratená, 2021 Zdroj: Howk studio

Vo videoklipe sa strieda niekoľko rôznych scén a farebných stylingov, pričom v každej nájdeme typické symboly posledných dvoch dekád 20. storočia ako sú neóny, trblietky, diskogule, či rôzne prvky vtedajšej módy, ako napr. slávne "hot pants", či body neónovej farby. Všetky kostýmy vytvorila špeciálne pre tento videoklip mladá módna návrharka Lucia Kozmová. "Som nadšená z našej spolupráce, Lucka veľmi dobre pochopila, čo potrebujeme, a vytvorila pre mňa dokonalé outfity, ktoré do celého vizuálu skvele zapasovali," teší sa Lina Mayer.

Natáčanie prebiehalo celý jeden deň. Najnáročnejšia bola posledná scéna, kde bolo potrebné nanosiť množstvo vody, aby sa dosiahol efekt tzv. wet floor. "Bolo dosť náročné tancovať uvoľnene a s energiou na totálne klzkej podlahe plnej vody, takmer som spadla! Ale nakoniec to dopadlo dobre a s výsledkom som veľmi spokojná," uzatvára speváčka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol speváčkin manažér Karol Majerník. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky Liny Mayer môžete sledovať na jej profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Súvisiaci interpreti: Dua Lipa