Americký rockový spevák Iggy Pop si v utorok vo švédskej metropole Štokholm prevzal prestížne hudobné ocenenie Polar Music Prize. 75-ročný hudobník, vlastným menom James Newell Osterberg, prezývaný aj "krstný otec punku", pri preberaní ceny sám seba označil za "mýtus".


Iggy Pop, ktorý sa preslávil ako sólový interpret a ako člen punk-rockovej skupiny The Stooges, pri príležitosti udelenia ocenenia uviedol: "Nie som výnimočný ani skutočný. V tejto chvíli som mýtus. Našťastie, 
hudba je formou mýtu."

Polar Music Prize, označovaná ako "Nobelova cena za hudbu", je od roku 1992 každoročne udeľovaná dvom laureátom - jednému z prostredia súčasnej populárnej scény a jednému zo sfér klasickej hudby. Tento rok bol laureátom v tejto kategórii francúzsky súbor súčasnej hudby Ensemble intercontemporain, ktorý v roku 2018 vystúpil aj v Bratislave, vďaka festivalu Viva Musica!.

Ocenenie tradične odovzdáva švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv počas galavečera, ktorý sa koná v Štokholme. Laureátom prislúcha finančná prémia vo výške jedného milióna švédskych korún (približne 95-tisíc eur).

Slávnostný večer a banket sa v utorok uskutočnili v štokholmskom Grand Hoteli, o zábavu sa postarali švédska speváčka Molly Sandén a švédsky spevák kurdského pôvodu Darin.

Držiteľmi ocenenia Polar Music Prize sa v minulosti stali napríklad aj Paul McCartney, Bruce Springsteen, Patti Smith, Björk, Bob Dylan, Metallica, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Quincy Jones, Elton John, Mstislav Rostropovič či György Ligeti.

Zdroj: TASR (Belfast Telegraph), Hudba.sk edit

Súvisiaci interpreti: Iggy Pop