Vďaka spolupráci slovenského hudobného vydavateľstva Hevhetia a americkej značky Orange Mountain Music sa v týchto dňoch do celosvetovej distribúcie dostáva debutový album slovenského súboru Cluster ensemble. Výnimočný set troch CD Cluster ensemble plays Philip Glass uvedú do života krstom v bratislavskej SODA gallery.

Je to už takmer rok, čo sa americký skladateľ Philip Glass zúčastnil v Košiciach slovenskej premiéry vlastného diela Music with Changing Parts (1971) v podaní slovenského súboru Cluster ensemble. Interpretácia mladých umelcov sústredených okolo hudobníkov Ivana Šillera a Fera Királya ho natoľko príjemne prekvapila, že im ponúkol možnosť vydať nahrávku tejto skladby aj v jeho vlastnom vydavateľstve Orange Mountain Music. Hudobníci, ktorí v tom čase práve dokončovali v košickom vydavateľstve Hevhetia nahrávanie debutového albumu s hudbou Philipa Glassa, ponuku s radosťou prijali a výsledkom je jedinečná kolekcia troch CD, ktorá vyšla pod názvom Cluster ensemble plays Philip Glass.

Debutová nahrávka Cluster ensemble pritom nie je výnimočná len z pohľadu slovenskej hudobnej scény, na ktorej je album slovenského interpreta vydaný na prestížnej zahraničnej značke stále raritou. Skladby "najproduktívnejšieho a najpopulárnejšieho zo žijúcich skladateľov" (The New York Times) Two Pages (1968), Music in Fifths (1969), Music in Contrary Motion (1969) a Music in Similiar Motion (1969) sa na albume prvýkrát objavujú v aranžmánoch pre dva elektrické organy. V podaní Šillera a Királya tak Glassove diela znejú ako hypnotizujúca elektronická hudba, ktorá svoju dobu predbehla o desaťročia. Music with Changing Parts (1971) sa v interpretácii slovenských umelcov dočkala vydania na hudobnom nosiči úplne prvýkrát. Na albume je zároveň jedinou skladbou, v ktorej sa Cluster ensemble predstavuje ako širšie hudobné teleso desiatich hudobníkov.



Album Cluster ensemble plays Philip Glass vďaka precíznej hre hudobníkov a kvalitnému zvukovému záznamu ponúka viac ako dve hodiny úprimnej radosti z hudby a nepochybne si zaslúži pozornosť každého priaznivca súčasnej vážnej hudby. O vizuálnu stránku albumu sa postaral grafický dizajnér Matej Lacko, ktorého prevedenie dokonale korešponduje s minimalistickou estetikou americkej hudby druhej polovice 20. storočia.

"Som presvedčený, že táto nahrávka je ďalší prelomový album súčasnej hudby v našom katalógu. Po skvelom albume Sonát a Interlúdii Johna Cagea v podaní Nory Skutovej je to album, ktorý môže výrazne zarezonovať v zahraničných médiách. Už samotný fakt, že album vznikol za priamej spolupráce autora, dáva troj-CD boxu výnimočný punc. Som nadšený z toho, že výsledný produkt je nielen hudobným ale aj dizajnérskym majstrovským kúskom. Myslím si, že synergia sústredenosti, absolútnej oddanosti veci zo strany Cluster ensemble a našich vydavateľských a iných aktivít dáva projektu obrovskú šancu zarezonovať a byť úspešným aj koncertne nielen doma ale najmä v zahraničí," vraví Ján Sudzina z vydavateľstva Hevhetia.

O kvalitách nahrávky svedčia spokojné recenzie zákazníkov britskej mutácie internetového obchodu Amazon, ktorí si kompletný set mohli kúpiť ako prví. Slovenskí poslucháči si ho už môžu zakúpiť prostredníctvom internetového obchodu vydavateľstva Hevhetia, vo všetkých dobrých predajniach hudobných nosičov na Slovensku (v sieti Artfórum a ďalších predajniach distribučnej siete Spinaker), ale aj v bratislavskej SODA gallery počas krstu CD, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 30. júna o 19:00. Krstným otcom výnimočného hudobného diela bude hudobný skladateľ Daniel Matej, ktorý je nielen bývalým pedagógom viacerých členov ansámblu, ale aj ich blízkym priateľom a spolupracovníkom.

Súbor Cluster ensemble vznikol v roku 2008 okolo kľúčovej postavy hudobníka Ivana Šillera. Všetko to začalo slovenskou premiérou skladby Six Pianos od Steva Reicha v bratislavskom obchode s klavírmi. Voľné zoskupenie hosťujúcich umelcov sústredených okolo umeleckej dvojice Šiller-Király odvtedy pravidelne koncertuje na domácich a zahraničných pódiách. Súbor sa venuje predovšetkým interpretácii diel súčasných skladateľov a hudobných osobností 20. storočia ako aj autorským projektom posúvajúcim hranice umeleckej interpretácie a edukačným projektom.

Do dnešného dňa so súborom spolupracovalo takmer 50 hudobníkov, tanečníkov, výtvarníkov a ďalších umelcov z Európy a USA. V minulom roku súbor absolvoval impozantné turné po Európe a USA, v rámci ktorého sa vďaka spolupráci s kultúrnym centrum Nástupište 1-12 predstavil na štrnástich rôznych pódiách. Počas európskej časti turné ich sprevádzal slovenský výtvarník Martin Derner so svojou kolekciou diel Portréty majstrov. Práve uprostred aktuálnej Dernerovej výstavy Bytová situácia v SODA gallery sa Cluster ensemble rozhodol uviesť do života svoj debutový album.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Ján Sudzina za vydavateľstvo Hevhetia a Julo Krištof za Cluster ensemble.

Foto: Peter Fabo